Mossos d'Esquadra

CME

Detinguts tres membres de la direcció executiva d'una fundació benèfica per a infants amb càncer per una estafa de prop d'un milió d'euros

query_builder   19 juny 2021 09:36

event_note Nota de premsa

Detinguts tres membres de la direcció executiva d'una fundació benèfica per a infants amb càncer per una estafa de prop d'un milió d'euros

. En una investigació dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona, els Mossos detenen per estafa l’actual presidenta, la secretària i un dels vocals de la Fundació CIBI, tots tres membres de la mateixa família

. El suposat objectiu fundacional de l’entitat era ajudar els infants amb càncer i les seves famílies, així com donar suport als infants en situació d’exclusió social

. La investigació policial ha acreditat que la fundació hauria recaptat més d’un milió d’euros dels quals només uns 4.000 han estat destinats a obra social


La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sant Martí de Barcelona i de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics han aconseguit aturar l’activitat delictiva d’una entitat suposadament benèfica que desviava les aportacions rebudes, destinades a obra social, per al seu propi benefici. Com a resultat d’una investigació iniciada el 2017, els Mossos d’Esquadra han detingut tres membres de la direcció executiva de la fundació CIBI com a presumptes autors d’una estafa en el marc d’una col·lecta de caire benèfic.

La investigació s’inicia l’any 2017, moment en què diverses fundacions dedicades a l’ajuda a nens malalts de càncer posen en coneixement de la policia el funcionament presumptament anòmal de la Fundació CIBI. A partir d’aquestes primeres informacions rebudes, la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Martí obre una investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció 20 de Barcelona, amb la col·laboració del Protectorado de Fundaciones, del Ministerio de Cultura y Deportes.

L’activitat il·lícita de la fundació comença quan un clan familiar d’origen veneçolà constitueix la Fundació CIBI l’any 2017 i inicia una relació socio-comercial amb altres entitats del mateix sector. L’entitat tenia repartides unes 12.300 guardioles per recollir donatius en comerços col·laboradors arreu de l’Estat espanyol, amb els quals presumptament havien de portar a terme les campanyes de l’objecte fundacional.

Un cop van aparèixer indicadors sobre possibles delictes de caràcter econòmic, la Divisió d’Investigació Criminal va encarregar a l’Àrea Central de Delictes Econòmics una investigació tècnic-econòmica per descobrir la realitat sobre l’estructura i el funcionament de la Fundació CIBI.

Els investigadors han pogut determinar que des de 2017 fins a l’any 2020 la fundació hauria recaptat més d’un milió d’euros en donacions i aportacions dels quals només en van destinar uns 4.000 a obra social d’ajuda als infants malalts de càncer. Això representa només el 0,47% del total de les aportacions benèfiques rebudes.

El 14 de juny de 2021 es van dur a terme diverses entrades i perquisicions a domicilis i locals, entre els quals s’hi troba la seu de la fundació investigada i els domicilis particulars del principals investigats i detinguts, a excepció d’un que es troba en parador desconegut, possiblement en un país fora de la Unió Europea.

La magistrada titular del Jutjat d’Instrucció 20 de Barcelona, així com la Fiscalia de Barcelona, ha decretat mesures cautelars sobre el patrimoni de la fundació i els principals investigats,  ha bloquejat els comptes corrents i ha suspès cautelarment les activitats de la Fundació CIBI a través del Protectorado de Fundaciones, fins que es puguin valorar tots els indicis aportats pels investigadors.

Després de passar a disposició judicial, la magistrada ha decretat llibertat amb fiança per a tots tres detinguts i prohibició de sortir de l’Estat espanyol.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 19 de juny de 2021

2  

Imatges

CME

CME 154

CME

CME 173