Cultura

El sector editorial català serà present a la London Book Fair 2021

query_builder   21 juny 2021 19:30

event_note Nota de premsa

El sector editorial català serà present a la London Book Fair 2021

  • La London Book Fair, una de les fires del llibre més prestigioses del panorama editorial internacional, se celebra enguany en format virtual, del 21 de juny a l’1 de juliol.
  • L’Institut Català de les Empreses Culturals i l’Institut Ramon Llull col·laboren organitzant diverses accions a la fira que s’emmarquen en la línia d’actuació que el Departament de Cultura duu a terme per impulsar la literatura catalana i la internacionalització del sector editorial.
  • L’ICEC, via la marca d’internacionalització Catalan Arts, presenta la guia del sector editorial Catalan Publishing Houses Directory i participa a la taula rodona sobre l’ecosistema editorial a Catalunya.


La London Book Fair, una de les fires del llibre més prestigioses del panorama internacional, enguany se celebra, de forma excepcional, en format virtual, del 21 de juny a l’1 de juliol.  

Les accions conjuntes que l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull (IRL) presenten a la fira britànica configuren un ampli programa cultural i professional sobrela  literatura i el sector editorial català, i serviran per escalfar motors per al Catalan Culture Spotlight, que tindrà lloc a Londres en el marc de la Fira el 2022. El programa Spotlight facilita que els mercats editorials seleccionats col·laborin amb la London Book Fair per promoure la seva literatura entre els professionals internacionals que hi assistixen, fent èmfasi en el món anglosaxó. Per a Catalunya, organitzar-lo el 2022 és un pas més en la internacionalització del sector editorial i en el posicionament de la cultura i la llengua catalanes en els mercats editorials mundials. 

Dins el programa cultural d’aquesta edició 2021, el dimarts 22 de juny a les 15.45 h tindrà lloc el panel A world to be discovered: Catalan Publishing Business today, amb la participació de Maria Basora, directora de l’Àrea de Mercats de l’ICEC; Izaskun Arretxe, directora de l’Àrea de literatura de l’IRL i Gonçal López-Pampló, director literari del grup Bromera i membre de la junta directiva de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. La modera Eva Ontiveros, periodista de la BBC World Service. 

La taula rodona serà en anglès i està oberta a professionals del sector del llibre que s’hagin inscrit prèviament a la Fira, en la modalitat gratuïta o de pagament.  

Aquest seminari vol donar a conèixer les principals característiques de la indústria editorial en català i posar en valor el seu potencial creatiu i econòmic, per tal de facilitar l’establiment o enfortiment de vincles amb les editorials internacionals. També es presentaran les principals eines institucionals de suport a la traducció d’obres de la literatura catalana a d’altres llengües. 

Així mateix, en aquesta sessió també es presentarà la nova publicació “Catalan Publishers”, que l’ICEC ha editat sota la seva marca Catalan Arts Books per facilitar la internacionalització del sector editorial català. La guia vol ser una eina útil per als profressionals catalans i estrangers, i per això recull, entre altres continguts, les dades de les editorials catalanes organitzades per sectors. 

Seguint amb el programa cultural, els dies 29 i 30 de juny respectivament, l’Institut Ramon Llull ha organitzat dues trobades. La primera, el 29 de juny a les 16.00h, és un debat sobre narrativa breu, que posarà en valor la publicació aquests darrers anys de diversos reculls de contes en anglès; l’endemà, 30 de juny a les 09.00h, és una conversa sobre el procés de traducció literària amb professionals d’ambdós països.  

En paral·lel, durant els dies de la Fira es portarà a terme un programa pilot de reunions professionals entre editorials i agències literàries catalanes, d’una banda, i editorials britàniques i nord-americanes, de l’altra banda (match-making). 

També en el marc del programa professional, els equips de l’Institut Ramon Llull i de l’ICEC mantindrà reunions amb diversos agents de tota la baula de producció el sector literari i editorial per afavorir la relació entre la indústria catalana i internacional i per informar, entre altres, de les novetats i els clàssics de la literatura catalana i de les diferents formes de suport a que poden accedir les editorials per tal de traduir i promoure les obres o per tenir accés als mercats globals. 

Es tracta d’un primer programa a escala reduïda, centrat en obres de narrativa, que té per objectiu preparar els principals aspectes del programa professional de cara a l’edició 2022. 

 

2022: Catalan Culture Spotlight a la London Book Fair 

Així doncs, en el focus Catalan Culture Spotlight 2022, l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals organitzaran un programa de reunions entre editorials i agències catalanes i editorials britàniques i nord-americanes en quatre línies diferents: narrativa, no-ficció, llibres infantils i juvenils i il·lustració. L’objectiu de les reunions entre editors i agents catalans i editorials de llengua anglesa és promoure la venda de drets de traducció d’obres de la literatura catalana.  

La London Book Fair es considera el certamen del llibre més important de primavera en el calendari editorial internacional. La Fira és exclusivament professional i amb un marcat caràcter comercial, especialitzada en la venda de drets i distribució de continguts a través de diversos canals: impresos, d’àudio, de TV, de cinema i/o digitals. La London Book Fair és una oportunitat única per explorar, comprendre i aprofitar les innovacions que estan configurant el món editorial del futur. Des d’aquesta perspectiva, l’organització d’un Catalan Spotlight l’any 2022 pot suposar una gran oportunitat per a una major presència de les produccions editorials i de les editorials catalanes en els mercats del llibre globals i, en particular, anglosaxons. 

 

El paper de l’ICEC i de l’IRL

La participació d’editorials i agents literaris catalans en aquesta Fira s’emmarca en la línia d’accions que el Departament de Cultura duu a terme per impulsar la literatura catalana i la internacionalització dels editors en aquest àmbit. Amb aquest objectiu, el Departament de Cultura, a través de l’ICEC i la seva marca d’internacionalització Catalan Arts-Books, assisteix regularment a les grans cites professionals del sector del llibre, com són la Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya), la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic), la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya (Itàlia) i la mateixa London Book Fair (Regne Unit). 

L’Institut Ramon Llull ha contribuït a l’augment de la traducció d’obres mitjançant subvencions a la traducció i a la promoció, al llibre il·lustrat, la presència a fires del llibre, el suport als traductors i la cooperació amb les editorials i agències literàries catalanes. A més, treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de facilitar la promoció a l’exterior de l’obra dels autors en llengua catalana.