Agència Catalana de l'Aigua

Fonts del riu Llobregat.

El consell d'administració de l'ACA impulsa el pla de gestió de l'aigua per al període 2022-2027, que preveu triplicar la inversió

query_builder   1 juliol 2021 09:44

event_note Nota de premsa

El consell d'administració de l'ACA impulsa el pla de gestió de l'aigua per al període 2022-2027, que preveu triplicar la inversió

 

  • En la sessió celebrada ahir, s’han explicat els principals eixos del proper cicle de la planificació hidrològica com a pas previ perquè el Govern de la Generalitat posi el document a informació pública

 

  • En els propers sis anys s’invertiran prop de 2.400 milions d’euros, 1.400 dels quals seran aportats íntegrament per l’ACA

 

  • El nou pla de gestió té una clar enfocament per adaptar-se a l’emergència climàtica, incrementant la disponibilitat de recursos no convencionals com la dessalinització i la reutilització, preservar i recuperar el bon estat dels ecosistemes aquàtics i fomentar la innovació, entre d’altres
Fonts del riu Llobregat.
Fonts del riu Llobregat.

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha impulsat aquest dimecres el Pla de gestió de les conques internes i el seu Programa de mesures per al període 2022-2027. En la sessió d’ahir, s’han explicat els principals objectius d’aquest nou pla com a pas previ a què el Govern de la Generalitat el pugui a posar a informació pública en poques setmanes.

El Pla de gestió i el seu Programa de mesures són les eines per a definir les accions en matèria del cicle de l’aigua per als propers sis anys, tal i com determina la Directiva marc de l’aigua europea. En aquest sentit, es plantegen les actuacions i mesures per a preservar i millorar la qualitat de les masses d’aigua i els ecosistemes hídrics, garantir les demandes d’aigua, impulsar actuacions en matèria de sanejament i regeneració, entre d’altres.

La nova proposta de pla té un clar enfocament a mesures i accions per adaptar-se a l’emergència climàtica, amb l’objectiu de garantir les demandes i el bon estat del medi hídric davant d’un context amb una distribució cada cop més irregular de les pluges i amb fenòmens meteorològics méx extrems. Cal tenir en compte que hi ha projeccions que en l’horitzó del 2050 es pot reduir en un 18% la disponibilitat d’aigua a Catalunya.

El Pla de gestió parteix d’una reflexió interna de l’Agència, que ha valorat les necessitats de futur i les possibilitats d’actuació, comptant, a més, amb la participació de moltes entitats i associacions que han assistit al llarg dels processos de participació.

Garantia d’aigua per a tots els usos i cabals ambientals

El Pla de gestió té com a objectius esencials donar un impuls definitiu a la millora de la qualitat de les masses d’aigua en els propers 6 anys i assolir uns estàndards adequats en la garantia de subministrament de les conques internes de Catalunya.

Aquest doble objectiu s’assoleix, mitjançant la concreció de les mesures necessàries a aplicar en els propers sis anys i, sobretot, garantint el finançament adequat de les mateixes.

Tots els recursos addicionals que es preveu incorporar al sistema ho són per donar resposta a les demandes ambientals de les masses d’aigua –cabals ambientals i recuperació d’aqüífers– i al dèficit de garantia actual. No es preveu en cap cas la reducció dels usos actuals i sí un impuls important de la reutilització per a fomentar la substitució d’usos on això sigui possible

En aquest període, pel que fa la necessitat d’abastament urbà, es preveu una demanda més o menys constant, i aquesta ja s’ha ajustat amb escreix en els darrers anys (tenint un dels índexs de consum urbà més baixes d’Europa).

El Pla de gestió de les conques internes també fa especial èmfasi en la millora hidromorfològica i la restauració de cabals ambientals i connectivitat fluvial, i té en especial atenció a les mesures per fer front als efectes del canvi climàtic i la davallada de recursos disponibles per als usos i el medi.

Per això, fa especial incidència en l’aigua regenerada, i en segon terme, la dessalinització, com a mesures per compatibilitzar usos i preservació de cabals de manteniment als rius i sistemes aquàtics.

Triplicar la inversió

En el proper cicle de planificació es preveu invertir prop de 2.400 milions d’euros, 1.400 dels quals seran aportats per l’Agència Catalana de l’Aigua. Cal tenir en compte que el pla de gestió 2022-2027 gairebé triplica la inversió del pla que està actualment en vigor (2016-21).

Es destinaran més de 369 milions d’euros per a millorar l’abastament d’aigua, potenciant la producció d’aigua dessalinitzada (ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, passant dels 20 als 80 hm3/any i la creació d’una nova planta a la conca del Foix, dissenyada per produir 20 hm3/any), més de 600 milions d’euros per dur a terme més de 430 actuacions per a la millora del sanejament de les aigües residuals (que també inclourà una important inversió per a millorar l’eficiència energètica i fer que les depuradores siguin autosuficients); 119 milions d’euros per a la reutilització de l’aigua depurada, 157 MEUR per actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions, 49 MEUR per a la rehabilitació morfològica dels rius, entre d’altres.

L’ACA també preveu duplicar la inversió destinada a fomentar la recerca i el desenvolupament en el cicle integral de l’aigua, destinant 3,5 MEUR entre 2022 i 2027. Cal tenir en compte que en el cicle de planificació vigent s’han destinat en aquesta matèria 1,3 MEUR.

2  

Imatges

Foto 1. Fonts del riu Llobregat.

Foto 1. Fonts del riu Llobregat. 331

Foto 2. Dessalinitzadora de la Tordera.

Foto 2. Dessalinitzadora de la Tordera. 249

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 275

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia