Interior

Interior

Elena defensa que la "seguretat ha de servir per garantir drets i llibertats, i no per retallar-los"

query_builder   2 juliol 2021 10:17

event_note Nota de premsa

Elena defensa que la "seguretat ha de servir per garantir drets i llibertats, i no per retallar-los"

Foto
  • Entre les màximes prioritats d’aquesta legislatura hi ha feminitzar el Departament d’Interior, protegir les persones més vulnerables, afrontar els nous riscos com l’assetjament a les xarxes; i fer-ho amb transparència.
  • El conseller ha reivindicat un increment en els recursos humans del servei d’emergències i seguretat d’Interior.
  • La prevenció serà una de les eines clau en la lluita contra els accidents de trànsit i els riscos als entorns naturals.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut avui davant la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya per presentar els objectius i eixos d’actuació del Departament que encapçala per a la legislatura actual. 

Elena ha afirmat que “seguretat és garantir drets i llibertats, sobretot en situacions de màxima vulnerabilitat. La garantia de seguretat ha de servir per consolidar drets i llibertats, no per retallar-los”. Ha destacat la importància de garantir el dret a la igualtat, “a viure plenament segons la nostra identitat i diversitat sense patir discriminacions. Protegir que tothom pugui ser, pensar, sentir-se, estimar i tenir les creences que vulgui”. 

També ha afirmat que “cal garantir el dret a gaudir de l’espai públic fent compatibles tots els usos, també el de l’expressió política, i assegurar que aquests usos s’exerceixen amb bona convivència”.

Pel que fa a afrontar el repte de l’habitatge, Elena ha dit que vol participar en el Grup de Treball per a la garantia del dret a l’Habitatge del Govern de Catalunya i revisar els protocols interns i les línies d’actuació davant els requeriments judicials. “Una revisió que ha de reforçar solucions de mediació, intervenció social per sobre les intervencions d’ordre públic”. 

Entre les principals línies a desenvolupar aquest mandat destaquen:

Direcció General de Policia

Una de les màximes prioritats d’aquesta legislatura serà la transversalització de les polítiques d’igualtat, “feminitzar el cos i apropar-lo a la societat en la seva composició”. És per això que s’elaborarà el Pla d’Igualtat de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, per tal d’avançar en tots els àmbits d’igualtat, potenciar els equips de mediació, incrementar la presència de dones i de tots aquells sectors socials infrarepresentats al cos. En aquest sentit, ha proposat a la Comissió l’objectiu d’“aconseguir la paritat a l’estructura directiva dels Mossos d’Esquadra al 2030; i el compromís que com a mínim un terç dels comandaments de Mossos d’Esquadra seran dones al final d’aquesta legislatura”.

Pel conseller és necessari garantir el nombre d’efectius necessaris i això passa per la realització d’ofertes d’ocupació pública anual de mosso/a de manera successiva en els pròxims anys. “És urgent que l’Estat corregeixi la greu discriminació dels Mossos d’Esquadra pel que fa a la jubilació anticipada i que actualitzi el sostre de la plantilla fins als 22.000 efectius”.

També ha anunciat la creació d’un organisme extern al cos de Mossos per avaluar les actuacions de la Policia de la Generalitat com es fa en altres països com Anglaterra. Es crearà una nova Comissaria General d’Avaluació, Inspecció i Correcció que englobarà els actuals àmbits de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS) i la Divisió d’Afers Interns (DAI). Elena també vol assolir una veritable Policia de Catalunya, on encaixi la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra i les Policies Locals.

Direcció General d’Administració de Seguretat

El conseller Elena ha destacat la feina que ha de fer la Direcció General d'Administració de la Seguretat (DGAS) “per garantir el dret a viure plenament la nostra identitat i la nostra diversitat sense patir discriminacions”, i que es concreta en mesures com el desplegament del Pla de Seguretat i Atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica, el Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, el Pla Integral de Seguretat per Persones Grans i el Pla de Seguretat d’infància i adolescència.  

El conseller també ha avançat que “es tirarà endavant el protocol d’abordatge d’infraccions d’odi i discriminació per a les Policies Locals de Catalunya i el de prevenció, detecció i gestió de situacions d’odi i discriminació en l’àmbit de la seguretat privada”

Agents rurals

Pel que fa al cos d’Agents Rurals, que s’acaba d’incorporar al Departament, ha apuntat que cal desplegar el seu Pla Estratègic, que preveu l’impuls de convocatòries per assolir la xifra prevista de 300 nous agents i apostar per les noves tecnologies. 

A més, Joan Ignasi Elena ha recalcat al Parlament que “hem de garantir el dret a un entorn natural sostenible i a gaudir del territori minimitzant els riscos que es produeixen a l’entorn per l’activitat humana”.

Servei Català de Trànsit

Elena ha afirmat que “volem convertir el Servei Català de Trànsit en l’autoritat catalana per a la mobilitat segura i sostenible, i assolir els objectius europeus reduint a la meitat les víctimes mortals el 2030 i aconseguir zero víctimes mortals el 2050”. 

“Hem de garantir la seguretat dels col·lectius més vulnerables en la mobilitat, els vianants, ciclistes i motoristes, i volem prestar una especial atenció a les víctimes d’accidents i les seves famílies. No hem d’oblidar-nos de les persones que han patit un accident i pateixen les seqüeles”, ha dit el conseller. 

Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments

Pel que fa als Bombers de la Generalitat de Catalunya, ha anunciat que reordenarà el Sistema Nacional d’Emergències, apostant per la col·laboració entres administracions i serveis. Alhora que  “volem dimensionar els parcs no només per a una acció reactiva per atendre l’emergència, sinó que puguin fer treball preventiu. Veuran els bombers al carrer” per fer prevenció. 

Per a aconseguir-ho és imprescindible complir i revisar el Pla Bombers 2025 per arribar a una dotació de 3.200 bombers, 1.825 bombers voluntaris i el personal tècnic, de suport i administratiu que garanteixi el funcionament eficient del servei, així com la renovació de la totalitat de la flota de vehicles, l’adequació de les infraestructures actuals i la construcció de les noves previstes al Pla. 

Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112

El conseller ha destacat que el 112 és una peça clau en el sistema de seguretat pública de Catalunya, ja que “és la porta d’entrada única i exclusiva dels avisos i demandes d’urgència dels diferents cossos”. Ha explicat que “impulsarem la incorporació de les policies locals al sistema telemàtic i millorarem els sistemes digitals d’avís d’urgència per facilitar una resposta ràpida quan no sigui possible la trucada de veu”.

Protecció Civil

Per Joan Ignasi Elena cal actualitzar el model de planificació d’emergències i protecció civil de la Generalitat per preveure “els nous riscos emergents i incorporar-los a la planificació, incorporant els aprenentatges de la lluita contra la pandèmia i els elements de riscos pel canvi climàtic”.

El sistema d’emergències i protecció civil adaptat a la realitat post-covid “ha de garantir una resposta integral de tots els serveis d’emergència a través de la coordinació estratègica des de Protecció Civil, inclòs el 112, els serveis de prevenció extinció d’incendis i salvaments, les emergències mèdiques i els serveis tècnics competent en els diferents riscos, tant en la fase de prevenció com en la fase de resposta a través del CECAT”, ha assenyalat el titular d’Interior.

Institut de Seguretat Pública de Catalunya

Volem que l’ISPC sigui el centre de formació i recerca de referència en l'àmbit de la seguretat i les emergències del país”. En aquest sentit ha destacat que “volem revolucionar-lo i convertir-lo en un espai de prospectiva i reflexió sobre les polítiques de seguretat i emergències, amb la participació de referents nacionals i internacionals”. “Som una societat que canvia de forma trepidant i que cal repensar dia a dia per adaptar-se als nous reptes, la ciberseguretat, la violència masclista, la violència lgtbifòbica, terrorisme internacional, la violència que pateix la gent gran, l’assetjament a les xarxes. I aquest repte el volem assumir des de l’ISPC” ha afegit. 

Finalment, Elena ha demanat en seu parlamentària que “superem el vol de curta volada, els debats parcials interessats i entomem l’exigència de la nostra societat per fer un debat profund i serè sobre la seguretat pública”.

 

 

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia