Mossos d'Esquadra

Vehicle policial

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional detenen quatre persones i desarticulen un grup criminal especialitzat en robatoris a caixes fortes

query_builder   3 juliol 2021 09:57

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional detenen quatre persones i desarticulen un grup criminal especialitzat en robatoris a caixes fortes

  • Es resolen vuit robatoris amb força en empreses i establiments comercials de Barcelona, Madrid, Talavera de la Reina, Aranjuez i Almeria

 

  • En tots els casos van forçar les caixes fortes amb bufadors i martells pneumàtics

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i agents de la Unidad Central de Delincuencia Especializada y Violenta del Cuerpo Nacional de Policía van detenir el 22 de juny, quatre homes d’edats compreses entre els 23 i 40 anys, tres dels quals de nacionalitat espanyola i, l’altre, de marroquina, tots veïns de l’àrea metropolitana de Madrid, per un delicte de pertinença a grup criminal, vuit robatoris amb força i un delicte contra la salut pública. A més, també es va detenir una dona, de 31 anys i nacionalitat espanyola, per la seva vinculació amb el delicte contra la salut pública.

 

El 21 de febrer es va cometre un robatori, altament especialitzat, a les oficines d’una empresa situada en un edifici de l’avinguda Diagonal de Barcelona. Un grup de persones van accedir al seu interior i van forçar quatre caixes fortes amb eines d’oxitall, com bufadors oxiacetilènics i martells pneumàtics.

 

Durant la fase inicial d’investigació, es va comprovar que els sospitosos formaven part d’un grup criminal establert a Madrid, que també estava investigat per la Policia Nacional per altres robatoris similars comesos a Madrid, Talavera de la Reina, Aranjuez i Almeria. Per aquest motiu, es va crear un grup conjunt d’investigació entre el Cos dels Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía.

 

En la fase d’investigació conjunta es va tenir coneixement que aquest grup planificava un altre robatori amb força a un establiment comercial de Madrid, motiu que va dur als investigadors a accelerar la investigació, amb la finalitat d’evitar la comissió d’un altre robatori. Així doncs, el 22 de juny es va realitzar una entrada i perquisició als domicilis dels tres principals implicats, situats als municipis de Torrejón de la Calzada, Parla i Torrejón de Velasco, tots ells a la Comunitat de Madrid.

 

Durant l’escorcoll, es va intervenir nombrós material per forçar caixes fortes, com bufadors i martells pneumàtics, així com altres eines per accedir als establiments. També es van recuperar diverses peces de roba que habitualment utilitzen aquests grups especialitzats per fer visites prèvies als establiments a partir de les quals obtenen informació que fan servir per cometre els robatoris.

 

A més, en una de les entrades a Madrid, s’hi va localitzar una plantació de marihuana, amb un pes de les plantes de 64 kg, que estaria valorada en uns 116.733 euros. Per aquest fet, es va detenir una dona per la seva vinculació amb el manteniment d’aquesta plantació.

 

Amb aquestes detencions s’ha desarticulat un grup criminal molt actiu, amb molts antecedents per fets similars i altament especialitzat en el forçament de caixes de seguretat. En diversos graus de participació, als detinguts se’ls relaciona amb vuit robatoris amb força, comesos des del mes d’octubre de l’any passat fins el mes de juny d’enguany, en establiments i oficines comercials. Concretament, se’ls acusa de dos robatoris a Barcelona, dos a Talavera de la Reina (Toledo), dos a Madrid, un a Aranjuez (Toledo) i un a Almeria. En el conjunt d’aquests robatoris, entre els diners en metàl·lic i els objectes, van aconseguir un botí de 87.246 euros.

 

Aquest grup criminal sempre cometia els robatoris durant el cap de setmana, en franges diürnes, amb el mateix modus operandi. Ocultaven la seva identitat amb gorres, caputxes o ulleres i, després d’accedir a l’interior, forçaven les caixes fortes amb eines especialitzades. A l’hora de cometre els assalts, s’alternaven l’autoria per dificultar la seva identificació i vinculació amb el grup criminal.

 

Dos dels detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la comissaria, mentre que els altres tres, tots amb antecedents, van passar a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia.

 

 

 

Àrea de Comunicació

Barcelona, 3 de juliol de 2021