Sampere

El fons del poeta i pensador Màrius Sampere ingressa a la Biblioteca de Catalunya

query_builder   6 juliol 2021 12:55

event_note Nota de premsa

El fons del poeta i pensador Màrius Sampere ingressa a la Biblioteca de Catalunya

  • La documentació, de gran interès per als estudiosos de la literatura contemporània, ja s’ha integrat al portal de la Biblioteca
Sampere

La Biblioteca de Catalunya ha presentat avui la donació del fons del poeta i pensador Màrius Sampere, que abraça el segle XX i principalment els darrers vint o trenta anys de la seva vida. La presentació ha tingut lloc quan fa un any que Maria del Carme Tarrés, vídua del poeta, va signar amb la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, l’acord de donació del fons. Han participat en l’acte la mateixa directora de la Biblioteca de Catalunya; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, i Carles Duarte, amic i representant de la família. Durant la presentació s’ha celebrat un recital de poemes de l’autor, a càrrec dels poetes Jordi Valls i Lala Blay.

La documentació ja s’ha integrat al portal de fons i col·leccions de la Biblioteca de Catalunya, que conserva fons de més de 300 creadors de l’àmbit literari, musical o artístic. El conjunt donat està constituït per:

- Documentació personal i professional (carnets, fotografies, documentació acadèmica, premis i diplomes, correspondència rebuda principalment de caràcter institucional, relacionada generalment amb la seva activitat professional).

- Obra de creació literària (gèneres poètic i narratiu), que conté principalment textos mecanoscrits, així com notes, apunts o documentació relacionada amb l’obra.

- Documentació musical del Grup Estrop. Lletres, partitures i documentació, així com algunes unitats d’altres lletres i partitures, com ara l’Himne del PSUC.

- Documentació sobre Màrius Sampere, constituïda per articles de premsa, fullets d’actes, recitals, homenatges o invitacions.

- Més d’un centenar de monografies procedents de la seva biblioteca personal que comprèn obres de la seva autoria, obres d’altres autors de caràcter literari —algunes amb dedicatòria—, alguna obra sobre el joc dels escacs, al qual Màrius Sampere va ser molt aficionat. Alguns números de revista, principalment de literatura, i algun enregistrament sonor o audiovisual.

El fons, de gran interès per als estudiosos de la literatura contemporània, contribueix a ampliar el patrimoni literari més recent dels autors conservats a la Biblioteca de Catalunya, entre els quals figuren els llegats de Montserrat Abelló, Maria Antònia Oliver, Maria Barbal o Joaquim Carbó, per citar-ne alguns.

Màrius Sampere i Passarell (Barcelona, 28 de desembre de 1928 - 26 de maig de 2018) és un dels poetes catalans més rellevants del segle XX. La seva obra ha rebut més d’una quinzena de guardons, entre els quals destaquen el Premi Carles Riba (1963), el Premi Crítica Serra d’Or l’any 2000, el Premi Nacional de Cultura (2002) o la Creu de Sant Jordi (1999). Autor de prop d’una trentena de llibres de poesia i d’alguns títols de narrativa d’una gran originalitat, Màrius Sampere s’ha consolidat com una personalitat literària excepcional, amb una dimensió reflexiva d’una admirable ambició. Dins de la seva obra Màrius Sampere afronta amb coratge, determinació i profunditat temes tan fonamentals com l’existència de Déu, l’amor, la vida i la mort. La seva literatura ens interpel·la i ens commou.