Oficina del President

President Aragonès:

President Aragonès: "Estem determinats a defensar el dret dels treballadors públics a no ser perseguits per fer bé la seva feina"

query_builder   7 juliol 2021 13:16

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Estem determinats a defensar el dret dels treballadors públics a no ser perseguits per fer bé la seva feina"

 

  • En la sessió de control al Parlament, el cap de l’Executiu ha defensat el fons complementari de riscos aprovat ahir pel Govern i ha destacat que és una decisió “d’acord amb la legalitat”
  • Davant la situació actual de la Covid-19, ha fet una crida a tota la població a actuar de forma responsable i ha destacat “l’enorme esforç” que ha fet el jovent des de l’inici de la pandèmia
Sessió de control del Parlament
El president Aragonès durant un moment de la seva intervenció. Autor: Paco J. Muñoz

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí, en el ple del Parlament, el fons complementari de riscos que ahir va aprovar el Govern i ha assegurat que l’Executiu defensarà “el dret dels treballadors públics de la Generalitat, funcionaris i alts càrrecs, a no ser perseguits per haver fet bé la seva feina, d’acord amb l’ordenament jurídic, amb les seves funcions i amb l’encàrrec que li fa aquest Parlament”.

“La decisió que vam prendre ahir és una decisió d’acord amb la legalitat”, ha subratllat Aragonès, que ha remarcat que, tot i que “serà una via que no podrà ser completa ni per sempre”, és “un pas endavant” davant “una repressió que utilitza tots els viaranys possibles, tergiversant les lleis i capturant els organismes de poder a l’estat”.

Aragonès ha destacat que la mesura també servirà pels futurs casos de repressió que hi puguin haver i que té la mateixa funció que altres mesures de suport als treballadors públics que han adoptat governs d’arreu de l’Estat. “La cobertura de risc és molt menor a les que tenen assegurades Galícia, Castella Lleó, Andalusia, Castella la Manxa o el mateix govern de l’Estat en referència a la responsabilitat comptable”, ha explicat.

 

El referèndum és inevitable

Al llarg de la sessió de control, el cap de l’Executiu ha insistit de nou en què “el referèndum d’autodeterminació de Catalunya és inevitable” i que és “la solució política inclusiva que permet que la ciutadania pugui pronunciar-se amb tota llibertat sobre el futur polític del país”.

Aragonès ha destacat que els conflictes “no s’han de resoldre amb imposició o mitjançant la repressió”, sinó “articulant mecanismes perquè la ciutadania deliberi i s’expressi a les urnes”. “Nosaltres anirem a defensar l’obertura d’un procés de negociació amb l’Estat que no serà fàcil, però ha de permetre una solució política al conflicte”, ha reblat.

En aquest sentit, també ha denunciat la repressió que afecta a centenars de catalans i catalanes, “perseguits per la defensa dels seus principis polítics i la seva ideologia”, i ha insistit en l’amnistia com a única solució.

 

Crida a la responsabilitat de tota la població

Preguntat per la situació actual de la Covid-19 a Catalunya, el president ha assegurat que “estem en un moment complicat” que el Govern afronta amb el compromís d’”accelerar el procés de vacunació dins de totes les nostres possibilitats”, de “treure tota la carrega possible a l’atenció primària” i de seguir donant suport “a tots els sectors afectats”.

Davant d’una onada que està incidint especialment en els col·lectius més joves, el president ha volgut destacar “l’enorme esforç” del jovent des de l’inici de la pandèmia que “ha sacrificat la seva vida social per protegir el seu entorn”. “Ara és moment d’accelerar la vacunació per protegir-los també a ells i, alhora, de fer un recordatori a tota la població que cal actuar de forma responsable”, ha declarat.

També en la seva intervenció ha llençat un “missatge de confiança” cap al sector del lleure educatiu “que l’any passat va fer un esforç molt gran i va superar-lo amb èxit”. “Aquest any el repte és molt més gran i, probablement, hi haurà més dificultats, però estarem al seu costat”, ha puntualitzat.

Per últim, en resposta al grup socialista, el president ha defensat la cogovernança efectiva dels fons europeus Next Generation perquè “la Generalitat no és una oficina de tramitació”. “La Generalitat ha de poder decidir també en l’àmbit dels fons europeus perquè ens hi juguem el futur de la indústria, d’una economia pròspera i d’una riquesa compartida, i també el futur la digitalització i la transició verda al país. Ho defensarem arreu, però cadires efectives, no cadires buides”, ha recalcat.

I ha posat en valor la inversió aconseguida pel Govern de “2.000 milions d’euros en els 47 dies des de la meva investidura: 993 ME en ajudes a empreses, sumats a 61 ME a treballadors en ERTO i a 917 ME que beneficiaran a 500.000 catalans, entre els quals 25.000 joves que traurem de l’atur i inserirem en el mercat de treball”. 

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 3552