President

MHP

President Aragonès: "Volem una aliança entre societat i institucions per superar la crisi en clau transformadora"

query_builder   9 juliol 2021 12:58

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Volem una aliança entre societat i institucions per superar la crisi en clau transformadora"

  • En l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2020, el cap de l’Executiu destaca que “els fons europeus han d’actuar com a revulsiu per transformar i modernitzar el país”
  • Aragonès es mostra convençut que “podrem superar” la nova onada de la Covid-19, però fa de nou “una crida a la màxima responsabilitat per part de tots”
Memòria Econòmica

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha proposat aquest matí a la Cambra de Comerç una “aliança entre societat i institucions” per poder “superar la crisi en clau transformadora, amb cooperació i treball en equip”, en l’àmbit dels fons europeus i de les polítiques públiques. “Aquesta nova etapa no només ha de tenir la màxima ambició en termes nacionals, sinó també en clau d’innovació i transformació. Tenim els instruments per fer-ho i, darrera d’aquesta ambició, hi ha d’haver com a únic objectiu la millora del benestar de la ciutadania de Catalunya i fer que la riquesa que es creï arribi a tothom”, ha recalcat.

En l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2020, que ha tingut lloc aquest matí, el cap de l’Executiu ha insistit que, al costat de les mesures de xoc, s’han de dur a terme mesures estructurals, i ha fet una crida a “pensar en gran”. “Tenim l’oportunitat de fer un gran salt endavant perquè el país afronti les transformacions que necessita, en clau social, verda, feminista i democràtica”, ha indicat. I ha apel·lat a recuperar l’esperit transformador dels Jocs Olímpics de Barcelona per aconseguir-ho: “Hem de recuperar aquesta capacitat imaginativa i creativa, aquesta vocació revolucionària, aquest esperit emprenedor i aquesta ambició de progrés. I ho podem tornar a fer amb els fons europeus, que han d’actuar com a revulsiu per transformar i modernitzar el país”.

Precisament els fons Next Generation, al costat de la base exportadora de Catalunya, “segueixen sent uns dels elements claus per la recuperació́ de l’activitat econòmica en els propers mesos i anys”. El president ha destacat que el país pot tenir un gran potencial en l’anomenat eix d’economia per la vida, que inclou el sector salut i l’àmbit de les cures, i ha destacat que “també cal una aposta decidida per la societat del coneixement, la innovació i la transferència tecnològica”, així com per una economia amb un alt nivell d’especialització industrial.

“Malgrat les dificultats del moment, estem en creixement”, ha defensat Aragonès, i “això ens permet coincidir amb les Cambres en aquesta previsió del 6% de creixement del PIB català per aquest any”.

Bona part de la recuperació econòmica el president també l’ha emmarcat en l’àmbit de les “decisions polítiques i la ràpida resposta de les administracions públiques”. I aquí ha ressaltat “l’esforç ingent” que ha fet el Govern per donar suport a empreses, treballadors i autònoms, “mobilitzant recursos com ningú i buscant sempre la complicitat dels agents socioeconòmics”. Des de l’inici de la crisi, la Generalitat ha destinat més de 1.200 milions d’euros en crèdit i avals a empreses i, en els 50 primers dies de Govern, s’han aprovat 1.064 ME per ajudes a autònoms i empreses afectades per la pandèmia i per a treballadors en ERTO i un pla de polítiques actives d’ocupació de 917 ME per combatre l’atur. Aquestes mesures han permès que la Generalitat, en comparació amb altres comunitats autònomes, “tripliqui la mitjana d’euros per càpita d’ajudes a sectors afectats per la Covid-19: 230 euros a Catalunya en comparació als 80 euros a la resta de l’estat”.

 

Crida a la responsabilitat de tothom

En referència a la nova onada de la Covid-19 que està vivint Catalunya, el president Aragonès s’ha mostrat confiat que “la podrem superar”, tot i que ha constatat que el brot de nous casos “torna a tensar el sistema sanitari, especialment l’atenció primària”, i que “també pot afectar la recuperació econòmica que ja havíem iniciat”. Davant d’aquest escenari, ha fet de nou una “crida a la màxima responsabilitat per part de tots”, seguint les recomanacions sanitàries, especialment “la distància social i l’ús de la mascareta sempre que sigui possible”.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 4384

Foto 2

Foto 2 2944