Interior

Interior demana prudència per l'episodi de calor i l'alt risc d'incendi forestal

query_builder   9 juliol 2021 15:41

event_note Nota de premsa

Interior demana prudència per l'episodi de calor i l'alt risc d'incendi forestal

  • A partir de demà, el pla INFOCAT es posarà en prealerta
  • Cal minimitzar les activitats a l’espai natural i evitar conductes de risc prop de les zones boscoses
  • La temperatura augmentarà el cap de setmana, per la qual cosa cal extremar les mesures en la protecció de les persones més vulnerables

Aquest migdia s’ha reunit al Departament d’Interior el comitè tècnic del Pla INFOCAT, el qual ha decidit posar en prealerta demà al matí el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l’elevat risc d’incendis que es preveu per aquest cap de setmana i per l’avís de calor que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya.

Davant aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a la col·laboració i compromís de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle, encara que sembli apagada. Cal reforçar la prevenció i evitar qualsevol situació de risc i trucar al 112 en cas de veure una columna de fum.

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha presidit la reunió del comitè tècnic de l’INFOCAT, en la qual hi han participat representants del Servei Meteorològic de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Servei de Prevenció d’Incendis, Agents Rurals, Secretariat d’ADF de Catalunya, SEM, Mossos d’Esquadra, Telèfon d’Emergències 112, Servei Català de Trànsit, Creu Roja i Diputació de Barcelona.

El Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) ha informat que les previsions indiquen que es podrà superar la temperatura màxima extrema a les hores centrals del dia durant el cap de setmana. Demà dissabte a les comarques del quadrant nord-est i diumenge es podria superar a les comarques del Pirineu Occidental. L’episodi es preveu que finalitzi dimarts amb l’entrada d’un front que escombrarà la massa càlida.

Segons el Meteocat, no s’espera que s’arribin a superar rècords, però dissabte i diumenge es pot arribar a valors de fins a 38ª a Ponent i de 32º al litoral. Dilluns la tendència ja serà a baixar. A més, els tres dies i a les hores centrals, la marinada podrà afectar tot Catalunya amb ràfegues d’entre 20 i 30 km/h.

Durant els migdies i les tardes les humitats a la Catalunya Central, Ponent i nord-est poden estar al 30% o per sota, i la humitat no es recuperarà a les zones del nord de ponent i nord de la Catalunya central la nit de dissabte a diumenge. De cara a dilluns pot entrar el vent de tramuntana, la qual cosa pot fer augmentar el risc d’incendis sobretot a l’Empordà.

D’acord amb les previsions d’alt risc d’incendi forestal pràcticament a tot el territori, els Bombers de la Generalitat activaran un dispositiu de reforç preventiu. S’incrementarà el dispositiu habitual a parcs de Bombers professionals i s’obriran els parcs de bombers Voluntaris de les regions d’emergències en què el risc és més elevat. També es reforçaran els comandaments d’àmbit regional, s’assegurarà l’operativitat de les Unitats de Comandament dels Bombers de la Generalitat i es reforçarà la Unitat del GROS (Grup de Suport Operatiu).

A més, totes les unitats del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) estaran activades i es garantirà l’operativitat de les bases EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal). D’altra banda, es reforçaran les sales de control de totes les Regions d’Emergències, així com també de la Sala Central dels Bombers, amb Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC). Aquest dispositiu preventiu de reforç es revisarà i s’adaptarà diàriament mentre duri l’episodi de risc.

Per la seva banda, durant aquest cap de setmana, el Cos d’Agents Rurals reforçarà la vigilància i dispositius de prevenció d’incendis forestals sobretot a l’Àrea Regional de Barcelona i de Girona. També es duplicarà la vigilància des de l’aire amb l’activació d’un segon helicòpter del cos.

A l’Àrea Regional de Lleida també es reforçarà el dispositiu de la campanya de la sega, una activitat amb alt risc d’incendi associat. Els Agents Rurals han enviat 800 sms als maquinistes que estan fent la campanya recordant l’obligació de dur els mitjans d’extinció marcats per la normativa i recomanant aturar l’activitat durant les hores de màxima insolació, de 14h a 17h. Des del Secretariat de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) també s’augmentarà la vigilància i es reforçaran els missatges de prudència sobretot en les tasques de la campanya de la sega.

També s’han suspès 80 autoritzacions ja concedides per fer activitats amb risc d’incendi, i es reforçarà la vigilància en entorns protegits. Hi ha la previsió de poder activar el Pla Alfa nivell 3 a l’Alt Empordà.

El 75% d’incendis forestals declarats durant aquest any 2021 tenen relació directa amb l’activitat humana. Per això cal recordar que fer foc en zones forestals o els 500 metres que les envolten està totalment prohibit.

Quant a l’avís per calor, Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania, com hidratar-se molt sovint sobretot infants i gent gran; evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació; i que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual, entre altres.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia