Drets Socials

Lleure segur

Drets Socials i Salut impulsen cribratges entre el personal d'activitats de lleure educatiu amb pernoctació

query_builder   9 juliol 2021 17:25

event_note Nota de premsa

Drets Socials i Salut impulsen cribratges entre el personal d'activitats de lleure educatiu amb pernoctació

Aquesta mesura vol garantir que les activitats de lleure segueixin sent espais segurs i contribuirà a detectar casos asimptomàtics i a tallar les cadenes de transmissió

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i la Responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, atendran els mitjans de comunicació dissabte a les 11h al punt de cribratge de Barcelona (c. Calàbria, 147)

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han organitzat cribratges adreçats a monitors/es i personal de lleure educatiu que iniciïn activitats que incloguin pernoctació els propers dies. Atès l’increment de casos entre la població i per tal de garantir que el lleure educatiu continuï sent un espai segur, el Govern impulsa aquests cribratges que tindran lloc demà dissabte i la setmana vinent a Barcelona, Lleida, Manresa, Girona, Móra la Nova i Tortosa. Aquesta mesura té per objectiu detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió de la Covid-19.

La participació en el cribratge de Tests Antigènics Ràpids (TAR) és voluntària i gratuïta, no requereix demanar cita prèvia i està dirigida al personal dirigent (monitors/es, caps, etc.) i personal que participi en colònies, acampades, rutes o camps de treball amb pernoctació.

El dispositiu de dissabte atendrà les persones que iniciïn activitats de lleure entre el 10 i el 14 de juliol. Els cribratges de la setmana vinent s’adrecen als monitors/es que tinguin previst començar l’activitat de lleure entre el 15 i el 19 de juliol. Segons les dades de la Direcció General de Joventut, prop de 1.800 monitors/es iniciaran activitats de lleure educatiu en aquestes dates.

La Direcció General de Joventut ha traslladat la mesura al conjunt d’entitats de lleure educatiu, que s’encarregaran de fer la difusió entre el personal de les activitats que organitzen. Els Departaments s’han compromès també a  estudiar noves mesures atenent l’evolució de les dades epidemiològiques.

Els cribratges es realitzaran en diversos punts del territori amb la col·laboració de professionals jubilats de l’Institut Català de la Salut, en el cas de Barcelona, per personal de la Creu Roja en el punt de Lleida i pels centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) en el cas de Girona, de Manresa i de Terres de l’Ebre.

A Barcelona, a la Direcció General de Joventut, dissabte 10 i dijous 15 de juliol, entre les 10 i les 14h i entre les 15 i les 18h.

A Girona, al CUAP Güell, dissabte 10 i dijous 15 de juliol, de 8.30 a 10 h.

A Lleida, a l’Alberg de Lleida Xanascat, dissabte 10 i dijous 15 de juliol, de 10 a 14h.

A Manresa, al CUAP Bages, dissabte 10 de juliol, de 8 a 12h.

A Terres de l’Ebre, dimecres 14 de juliol, al CAP Móra la Nova i al CAP Baix Ebre de 10 a 13h i de 16 a 18h.

 

Incidència en el lleure educatiu

Per monitoritzar la incidència de la Covid-19, la Direcció General de Joventut ha fet arribar a les entitats que organitzen activitats de lleure un formulari perquè reportin periòdicament els casos positius de Covid-19 entre el personal i els participants, així com el nombre de contactes estrets en quarantena.

Segons les darreres dades disponibles reportades per les entitats que han respost aquest qüestionari, el percentatge de monitors/es amb prova positiva representa l’1,2% del conjunt, mentre que entre els participants en les activitats és del 0,3%. El percentatge de participants i monitors en aïllament és d’un 2,8%.


Més de 22.000 responsables d’higiene i seguretat

5.025 monitors/es i directors/es de lleure var fer durant el mes de juny la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acrediten com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure que organitzen les diferents entitats, institucions i empreses de lleure. Aquesta figura es va incorporar l’estiu passat i té l’objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19.

Entre les edicions de 2020 i 2021 un total de  22.768 caps i monitors/es han obtingut la certificació i poden exercir aquest rol.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia