Bombers

IFllançà

Nit molt complicada a Llançà: L'incendi forestal continua actiu

query_builder   17 juliol 2021 09:05

event_note Nota de premsa

Nit molt complicada a Llançà: L'incendi forestal continua actiu

  • Un dels focus secundaris ha obert el flanc esquerre i ha calgut fer nous desallotjaments preventius
  • A partir de les 07 hores d’aquest matí han començat a incorporar-se, de manera escalonada, els mitjans aeris
  • Segons les darreres informacions dels Agents Rurals el foc afectaria ja una superfície de 323 hectàrees
  • El Servei Català de Trànsit informa que es mantenen els talls viaris a quatre carreteres
IFLlançà

Nit molt complicada a l’incendi forestal de Llançà. A darrera hora de la nit, el canvi de direcció del vent, amb component oest, va obrir el flanc dret cap a la serra, en direcció el Monestir de Sant Pere de Rodes. El perímetre ha estat molt inestable i el foc ha generat diversos focus secundaris. Un d’aquests, a la matinada, a uns 1000 metres fora del perímetre, ha obert el flanc esquerra. És per això que ha calgut fer nous desallotjaments i confinaments preventius. Es mantenen les evacuacions de les urbanitzacions Vall de Santa Creu, Beleser i Santa Isabel i del Monestir de Sant Pere de Rodes. S’han desallotjat també, amb caràcter preventiu, la primera línia de cases de les urbanitzacions Mora II, Perebeua i Barlovent, així com també una masia. També s’han desallotjat 120 persones del càmping Port de la Vall.

En total unes 350 persones desallotjades preventivament. Des dels ajuntaments de Llançà i Port de la Selva s’han habilitat diferents punts d’acollida.

D’altra banda, s’ha demanat el confinament de les urbanitzacions de Fener de Dalt, la Selva de Mar, Mas d’Estel i Mas Fumats.

A parir de les 07 hores han començat a incorporar-se, de manera escalonada, els mitjans aeris per donar suport als terrestres en les tasques d’extinció. Continuarà la tramuntana, les humitats relatives són baixes i es preveu una pujada de temperatures. Es manté us dispositiu de més de 80 dotacions dels Bombers de la Generalitat que continuen treballant, combinant línies d’aigua, eines manuals i el foc tècnic amb el suport de les descàrregues dels mitjans aeris, per tancar el perímetre de l’incendi que de moment està obert. També està prevista la incorporació, de nou, de maquinària pesant.

La cua del foc està ancorada  a la zona de Llançà, el flanc dret es troba a la zona del Monestir de Sant Pere de Rodes, i està amb alineació directa amb la tramuntana, i per tant és un punt crític, el flanc esquerre es troba en paral·lel a la carretera entre el Port de la Selva i Llança i és la zona amb més afectació amb interfície urbana. El cap baixa en descendent a la Vall de la Creu.

El SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) ha fet 5 assistències, de caràcter lleu, a efectius del dispositiu d’extinció: quatre bombers i un ADF.

Les darreres dades dels Agents Rurals indiquen que l’incendi ha cremat ja una superfície de 323 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 75 ha a Llançà, 230  ha a El Port de la Selva i 18 ha a Selva de Mar. 321 ha són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Segons informa el Servei Català de Trànsit continuen tallades, a causa d’aquest incendi 4 carreteres:

  • GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa
  • GI-613 a Roses direcció Port de la Selva
  • GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa
  • GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa

En el dispositiu de l’incendi també s’hi han desplaçat patrulles dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, ambulàncies de SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal que crema a Llançà.