Recerca i Universitats

Visita BSC

Visita institucional al Barcelona Supercomputing Center

Els consellers Geis i Giró destaquen el BSC com un "actor referent per a la recerca d'avantguarda i la transferència tecnològica" del país

query_builder   19 juliol 2021 19:30

event_note Nota de premsa

Visita institucional al Barcelona Supercomputing Center

Els consellers Geis i Giró destaquen el BSC com un "actor referent per a la recerca d'avantguarda i la transferència tecnològica" del país

La titular de Recerca i Universitats manifesta “el compromís sòlid del Govern amb la recerca” i defineix el BSC com a “actor referent” del sistema de coneixement del país

El conseller d’Economia i Hisenda, per la seva part, destaca “l’estreta col·laboració del centre amb el teixit empresarial i la seva capacitat d'atraure i retenir talent investigador internacional”

Visita BSC

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, han visitat aquesta tarda les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC). Els dos consellers han mantingut una reunió de treball amb el director associat del centre, Josep M. Martorell, i el director d’operacions del BSC, Sergi Girona, en la qual han conegut els principals projectes en marxa de la gran infraestructura científica catalana. Posteriorment, han realitzat una visita al site on s'ubicarà el futur supercomputador, MareNostrum 5.

La consellera Geis ha traslladat a la direcció del centre el “compromís sòlid del Govern amb la recerca feta al nostre país, que serà clau en l’objectiu compartit de fer confluir Catalunya amb les societats del coneixement més avançades d’Europa”. La titular de Recerca i Universitats ha identificat el BSC com un “actor referent” del sistema de coneixement català, “autèntic tractor de la recerca d’avantguarda i determinant també en els àmbits de la transferència tecnològica i la innovació cap al teixit productiu del país”. Geis ha recordat que el Govern català “ha concretat aquest compromís amb el BSC amb una aportació de 59 milions d’euros durant el període 2020-2029”.

Per la seva part, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha posat de relleu “la llarga trajectòria del BSC d'estreta col·laboració amb el teixit empresarial i l'emprenedoria del nostre país, en la qual destaquen la creació de diverses exitoses empreses spin-off”. Giró també ha reconegut la gran "capacitat capacitat d'atraure i retenir talent investigador internacional”.

 

Recerca d’avantguarda i motor econòmic

El Barcelona Supercomputing Center és una gran infraestructura científica i centre de recerca líder en el desenvolupament de tecnologia. Entre els projectes presentats del BSC figura la participació activa en l’estratègia de sobirania digital europea que impulsa la de Comissió Europea, en la qual s’engloba la instal·lació del futur superordinador MareNostrum 5, un dels tres superordinadors europeus pre-ex-escala que multiplicarà per 18 la capacitat de càlcul de l’actual MareNostrum 4.

El BSC-CNS també avança en el desenvolupament d’un nou xip de disseny europeu que obrirà la porta en un horitzó proper a futurs supercomputadors de tecnologia europea, un element clau per a la competitivitat científica i la sobirania tecnològica de la Unió Europea respecte als Estats Units i la Xina.

A més, la capacitat d'influència del centre es concreta en l'establiment d'aliances amb companyies multinacionals i amb la incidència en l'atracció  de seus internacionals, així com en la promoció de la creació de noves empreses derivades. Així mateix, durant la pandèmia per COVID-19, el BSC-CNS s’ha erigit com un dels principals actius de la recerca a Catalunya impulsant, liderant i participant en investigacions relacionades amb el virus SARS-CoV-2.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia