Mossos d'Esquadra

Desarticulada una organització criminal que va estafar més de 200.000 € aconseguint dades personals bancàries a través de trucades telefòniques

query_builder   22 juliol 2021 10:16

event_note Nota de premsa

Desarticulada una organització criminal que va estafar més de 200.000 € aconseguint dades personals bancàries a través de trucades telefòniques

  • Els Mossos van detenir 11 persones a les demarcacions de Tarragona i Barcelona per cometre aquesta estafa coneguga amb el nom de vishing
  • Feien les trucades de tal forma que les víctimes pensaven que estaven parlant amb el seu empleat de banca o el seu operador de telefonia mòbil 
  • Hores d'ara el nombre d’afectats supera la cinquantena a l’espera de l'estudi de la documentació intervinguda que permeti fer una valoració més definitiva

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d’investigació Criminal (DIC) van detenir, el 16 de juliol, 11 persones com a presumptes autores dels delictes d’estafa i organització criminal. Els detinguts són de nacionalitat peruana, equatoriana, espanyola, marroquina, brasilera, cubana i paquistanesa i tenen entre 30 i 40 anys.

La investigació policial va començar fa un any quan es va detectar l’augment de denúncies per estafa amb un mateix denominador comú, la possible captació de dades personals bancàries a través de trucades telefòniques.

Aquestes trucades telefòniques, fetes des de Sud-Amèrica, les feien de tal forma que les víctimes pensaven que estaven parlant amb el seu empleat de banca o el seu operador de telefonia mòbil, ja que els criminals tenien prèviament les dades personals de la víctima, i l’objectiu era ensarronar els receptors de les trucades per obtenir accés a la seva banca online. Aquesta modalitat d’estafa es coneix com a vishing.

Els criminals estaven molt organitzats, ja que, en una segona fase de l’operativa criminal, els estafadors, una vegada ja tenien control del compte corrent online de la víctima, posaven aquesta informació a disposició d’altres persones que feien les operacions bancàries fraudulentes, les quals consistien bàsicament en transferències cap a comptes corrents nacionals controlats pels criminals.

En una tercera i última fase del frau, un altre grup de persones, els anomenats muleros, feien reintegraments en efectiu, de tal forma que una part dels diners obtinguts eren lliurats als responsables de la trama i una altra part era enviada a l’estranger a través d’agències d’enviament de diners.

El control dels responsables del frau sobre els muleros era tal que fins i tot en alguns casos es van identificar denúncies dels propis muleros en les quals manifestaven haver patit extorsions per part dels seus controladors, sota el pretext de no fer adequadament el lliurament dels diners als responsables de l’organització criminal.

La investigació també va permetre establir que els estafadors utilitzaven igualment els diners de les estafes per adquirir material electrònic, especialment terminals de telefonia mòbil, que posteriorment eren venuts a un preu sensiblement inferior al de mercat a botigues en connivència, els quals  actuaven com a receptadors.

Hores d'ara el frau aproximat ascendeix a més de 200.000 €, i el nombre d’afectats supera la cinquantena a l’espera de l'estudi de la documentació intervinguda que permeti fer una valoració més definitiva.

Divendres, 16 de juliol, en l’operatiu policial, coordinat pel Jutjat d'Instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat, es van fer nou entrades i registres a diferents localitats de les demarcacions de Barcelona i Tarragona, i es van detenir 11 persones pels delictes d’estafa i organització criminal.

L’operatiu va ser especialment complex de coordinar, ja que alguns dels investigats eren portadors de la Covid-19, i això va obligar a adoptar mesures addicionals de seguretat per evitar contagis durant el dispositiu.

Els detinguts van passar a disposició judicial i tots van quedar en llibertat amb càrrecs i a un d’ells com mesura cautelar li van decretar la retirada del passaport.

Àrea de Comunicació,
Barcelona,  22 de juliol de 2021