Recerca i Universitats

Gemma Geis

La consellera Geis preveu que en els propers 5 anys es duplicaran els recursos econòmics destinats a ajuts universitaris

query_builder   22 juliol 2021 11:49

event_note Nota de premsa

La consellera Geis preveu que en els propers 5 anys es duplicaran els recursos econòmics destinats a ajuts universitaris

  • La titular del Departament de Recerca i Universitats denuncia un greuge de l’Estat amb els estudiants catalans de 44M€ l’any
  • Geis reclama el traspàs de les competències de les beques i quantifica en 10M€ el cost de la gestió que n’assumeix la Generalitat
Gemma Geis

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha avançat avui diverses mesures en política de beques i ajuts universitaris que el Departament que encapçala té previst aplicar properament. En resposta en seu parlamentària a una interpel·lació sobre aquesta matèria, la consellera ha anunciat que en els propers cinc anys el Departament preveu duplicar els recursos econòmics destinats a ajuts universitaris. Així mateix, Geis ha manifestat que s’implantarà progressivament el sistema de beques salari per potenciar l’accés als estudis superiors d’estudiants provinents d’entorns desafavorits.

En la seva intervenció, la consellera ha subratllat que “Catalunya és un país amb potencial tècnic i humà on tothom ha de tenir garantits els drets fonamentals, com ho és el de l’accés a l’educació” i ha afegit que aspira a un país que avanci a una sola velocitat i on ningú es quedi enrere per motius econòmics en un àmbit, el dels estudis universitaris, que afecta 280.000 persones i les seves famílies. “Augmentarem l’equitat en l’accés als estudis universitaris, especialment per als estudiants provinents de famílies vulnerables o desafavorides” ha afirmat la consellera.

La titular del Departament de Recerca i Universitats també ha avançat l’establiment d’un sistema d’avaluació de l’impacte de les beques i ajuts que permeti introduir les correccions necessàries per millorar-ne l’eficiència i l’eficàcia, així com l’aplicació de mesures perquè el jovent esculli els estudis en funció de les seves capacitats i vocacions i no en funció de les seves possibilitats econòmiques.

A l’espera que l’Estat traspassi les competències de les beques, la consellera Geis ha denunciat la infravaloració de la quantia que reben els estudiants catalans en concepte de beques estatals. “Mentre els estudiants catalans representen el 17% de la població estudiantil universitària de tot l’Estat, només reben el 10% de les beques, el que genera un greuge de 44M€ l’any” ha denunciat Geis que, alhora, ha lamentat que “ni tan sols es té en compte el diferencial del cost de la vida entre Catalunya i altres territoris de l’Estat”.

Traspàs de les competències de les beques universitàries

Pel que fa a la gestió de les beques i ajuts universitaris la consellera ha defensat que Catalunya n’ha d’assumir la regulació, la convocatòria i la gestió, inclosa tota la tramitació, l’acreditació o el pagament de les beques, la declaració de les incompatibilitats, les revocacions corresponents i la resolució dels recursos. El traspàs d’aquesta competència, ha dit la consellera Geis, repercutiria de manera “molt positiva” en l’estudiantat català ja que amb un sol sistema de beques gestionat íntegrament per la Generalitat es podrien establir mecanismes més senzills i reduir-ne la burocràcia.

En aquest punt, Geis ha quantificat en 10M€ el deute acumulat de l’Estat amb el Govern en relació amb els costos de gestió de les beques universitàries que assumeix la Generalitat malgrat no tenir-ne encara traspassada la competència, incomplint així les reiterades sentències del Tribunal Constitucional i el propi compromís del govern espanyol per fer-la efectiva.

La consellera Geis ha denunciat que els 10M€ de deute acumulat de l’Estat amb la Generalitat “es podrien destinar en concepte d’ajuts i beques a 3.875 estudiants més que ara mateix se’n veuen privats per l’incompliment del govern espanyol”.  

En el marc de la Comissió de Seguiment del Conveni de Col·laboració amb el Ministeri d’Educació, l’any 2019 es va acordar compensar aquests costos a la Generalitat des del 2005, fixant el cost primer en un 0,9% i posteriorment en un 1% del total de les beques certificades per la Generalitat.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia