Polítiques Digitals

Presentació DESI Catalunya 2020

Catalunya, líder en connectivitat al conjunt de països de la Unió Europea

Així es desprèn del 'DESI Catalunya 2020', la segona edició de l'índex compost d'economia i societat digital calculat per a Catalunya amb la metodologia de la Comissió Europea

query_builder   22 juliol 2021 12:19

event_note Nota de premsa

Catalunya, líder en connectivitat al conjunt de països de la Unió Europea

Així es desprèn del 'DESI Catalunya 2020', la segona edició de l'índex compost d'economia i societat digital calculat per a Catalunya amb la metodologia de la Comissió Europea

  • Amb 12 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europa (dos punts més que a l’edició 2019), Catalunya es manté al Top 5 dels països més digitalitzats d'Europa només per darrere dels països nòrdics
  • El país repeteix la primera posició en connectivitat especialment per la cobertura i desplegament de banda ampla fixa de molt alta capacitat, on escala 8 posicions i se situa com a líder
  • Catalunya millora resultats i es manté per sobre de la mitjana europea en les cinc dimensions analitzades
Presentació de l'informe DESI Catalunya 2020
Catalunya manté la primera posició en connectivitat en el rànquing dels països de la UE-28, amb una millora de 5,4 punts respecte del mateix indicador de 2019 i gairebé 16 punts per sobre de la mitjana europea. Així mateix, manté la cinquena posició i es consolida com a país digitalment avançat i capdavanter a Europa amb un grau de digitalització del 64,75%, 12 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea (52,62%). Així es desprèn del ‘Digital Economy and Society Index (DESI) Catalunya 2020’, la segona edició de l’índex compost d’economia i societat digital que ara fa un any es va calcular per primera vegada per a Catalunya amb la metodologia de la Comissió Europea.

L’informe analitza 37 indicadors agrupats en cinc dimensions: Connectivitat, Capital humà, ús de serveis d'Internet, Integració de tecnologia i Serveis públics digitals. Respecte de l’edició 2019, Catalunya ha millorat resultats i es manté per sobre de la mitjana europea en totes les dimensions analitzades, i ha millorat o mantingut la seva posició en quatre de les cinc dimensions: es manté la posició en Connectivitat (1a) i Capital Humà (4a), es millora una posició en Ús de Serveis d’Internet (8a) i dos posicions en Serveis públics digitals (7a). En canvi, tot i haver-ne millorat el resultat, ha retrocedit una posició en Integració de tecnologia digital de les empreses (11a).

L’estudi ha estat presentat avui pel secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, que s’ha mostrat molt satisfet pels bons resultats obtinguts tant en l’índex general com en les cinc dimensions que l’integren. Ferrer ha assegurat que “aquests resultats demostren que les polítiques digitals promogudes pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, alineades amb els cinc àmbits analitzats, són un encert per assolir una plena digitalització del nostre país”.

En aquest sentit, entre els aspectes on Catalunya està clarament més avançada el secretari Ferrer ha volgut destacar “la primera posició en implantació de banda ampla fixa d’almenys 100 Mbps, que millora 8 posicions respecte de les dades de l’any passat, gràcies a l’impuls en el desplegament de la xarxa de fibra òptica arreu del país”. També s’ha referit a la dimensió Capital humà, on Catalunya obté la quarta posició a Europa i “el lideratge en Graduats TIC, on som primers com a resultat dels programes d’impuls del talent digital”.

Tot i això, Ferrer ha admès que encara hi ha marge de millora en alguns punts on cal posar més èmfasi: “per mantenir el posicionament de lideratge hem de continuar apostant decididament per polítiques digitals públiques especialment en els àmbits de millora identificats”, com ara el comerç electrònic de les PIMES, les competències digitals de la ciutadania i la disminució de la bretxa digital.

A la presentació de l’estudi hi han intervingut també el coordinador del Lab d’Economia Digital d’Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, Agustín Zubillaga, i el gerent del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), Xavier Sellarès.

Principals indicadors del DESI Catalunya 2020

L’índex del 64,75% de grau de digitalització obtingut en el DESI Catalunya 2020 situa el país només per darrere dels països nòrdics que històricament han liderat el desenvolupament digital a Europa: Finlàndia (72,31%), Suècia (69,74%), Dinamarca (69,15%) i Holanda (67,69%). I per davant d’altres països capdavanters com Malta (62,70%), Irlanda (61,79%), Estònia (61,07%) i el Regne Unit (60,41%).

La Connectivitat és la dimensió on Catalunya ocupa la seva millor posició: lidera el conjunt d’Estats de la UE-28 amb un valor del 65,89%, just per sobre de Dinamarca (65,82%). D’aquesta manera, es manté en la primera posició, amb una millora de 5,4 punts respecte del mateix indicador de 2019 i gairebé 16 punts per sobre de la mitjana europea (50,01%). En aquesta dimensió, destaca la millora de 8 posicions, fins a situar-se líder, en la subdimensió d’implantació de banda ampla fixa d’almenys 100 Mbps.

Quant al Capital humà, Catalunya obté un indicador del 66,5% que millora en gairebé 4 punts el de l’any anterior i la manté en la quarta posició a Europa. Igualment, Catalunya manté el lideratge en persones graduades en TIC, mentre que l’indicador Competències digitals dels usuaris ha millorat en quatre posicions respecte de l’any passat.

Pel que fa als valors on s’evidencien punts de millora destaquen les transaccions en línia de la ciutadania (banca electrònica i compres i vendes en línia), on els resultats, tot i millorar, estan lleugerament per sota de la mitjana de la UE-28. També les vendes de les PIMES per Internet, que tot i millorar tres posicions, encara estan per sota de la mitjana europea, i l’ús de les dades massives per part de les empreses, indicador en què Catalunya es troba en les posicions finals.

Durant la presentació dels indicadors, el gerent del CTecno, Xavier Sellarès, ha destacat que els resultats superiors del territori en totes les dimensions són una mostra de “consolidació de la fortalesa digital del país” i ha anunciat que “el DESI Catalunya 2021, un escenari postcovid, serà veritablement revelador dels avenços del model digital del país i del seu impacte en la societat i l’economia catalana”.

Per la seva banda, el coordinador del Lab d’Economia Digital d’Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, Agustín Zubillaga, ha assegurat que “l’avanç i consolidació digital de Catalunya se sustenta en un progrés en totes les dimensions de l'índex DESI, i mostra un perfil equilibrat en totes elles, cosa que permet abordar amb prou solvència l'actual transició digital. Intensificant la transformació digital de les seves empreses, Catalunya podrà convertir-se en un territori digital líder a la Unió Europea, on ja va convergint amb el grup capdavanter, el dels països escandinaus”.

Sobre el DESI Catalunya

Per tal de monitorar el rendiment digital general d’Europa i fer un seguiment del progrés dels Estats de la UE en la seva competitivitat digital, la Comissió Europea va crear l’índex compost d’economia i societat digital, l’anomenat DESI (Digital Economy and Society Index), que s’ha establert com l’índex de referència a Europa per comparar l’avenç digital dels diferents països.

Aquesta és la segona vegada que es presenten els resultats del DESI calculat per a Catalunya d’acord amb la metodologia de la Comissió Europea, gràcies a la col·laboració, com a l’anterior edició, entre el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad de la Universitat de Deusto i el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno). L’estudi també ha comptat amb el suport de la Fundació i2CAT i la col·laboració de l’Idescat.

Podeu consultar l’informe complet DESI Catalunya 2020 aquí.

2  

Imatges

Presentació de l'informe DESI Catalunya 2020

Presentació de l'informe DESI Catalunya 2020 378

Foto de família de les entitats impulsores del DESI Catalunya 2020

Foto de família de les entitats impulsores del DESI Catalunya 2020 670

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia