Acció Exterior i Unió Europea

Formació en integritat dels alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya

El Govern incorpora una formació obligatòria en integritat pública per a tots els alts càrrecs i personal directiu de l'Administració de la Generalitat

query_builder   22 juliol 2021 12:23

event_note Nota de premsa

El Govern incorpora una formació obligatòria en integritat pública per a tots els alts càrrecs i personal directiu de l'Administració de la Generalitat

  • És una iniciativa innovadora recollida a l’Estratègia de lluita contra la corrupció, que forma part de les polítiques de qualitat democràtica que impulsa el   Departament d’Acció Exterior i Govern Obert
  • La formació l’han impulsat la Secretaria de Govern Obert, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i la Secretaria d’Administració i Funció Pública
Formació en integritat dels alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya

Els alts càrrecs i personal directiu de l’Administració de la Generalitat estan obligats, per primer cop, des d’aquesta legislatura a completar una formació en ètica i integritat pública. Es tracta d’una formació de nova creació que té com a objectiu reforçar la cultura ètica dins la Generalitat i el seu sector públic, d’acord amb el que preveu l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública.

La finalització d’aquesta formació és imprescindible per poder signar l’adhesió al Codi de conducta dels alts càrrecs i personal directiu de l’Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic, aprovat per l’Acord de Govern de 21 de juny de 2016. El codi de conducta el contempla el pla de desplegament de la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern i estableix els principis ètics i les regles de conducta que han de ser respectades en l’actuació pública.

Segons la secretària de Transparència i Govern Obert, Mercè Crosas, “cal generar consciència, sensibilitzar, i  fomentar un canvi cultural que incorpori la integritat i l’ètica dins l’organització, juntament amb una supervisió efectiva i una avaluació del seu impacte”. Per Mercè Crosas aquesta nova formació “és un pas important” en el camí de “treballar per la integritat d’un govern i d’un país”. “Els alts càrrecs tenim una gran responsabilitat cap a la ciutadania i el servei públic i, per tant, és decisiu que siguem els primers a estar preparats per, tal i com diu el codi de conducta, tenir i demostrar un “comportament exemplar en benefici de l’interès públic i la màxima transparència i traçabilitat en la presa de decisions públiques”, assegura.

La implementació de la formació en ètica i integritat pública neix de les propostes del procés participatiu sobre l’Estratègia contra la corrupció en què van participar ciutadania, societat civil organitzada i experts en integritat pública. Gràcies a les conclusions i la valoració del procés participatiu el curs s’inclou com a mesura obligatòria entre les accions que recull l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública. Concretament, es tracta d’un projecte previst en l’actuació 22 de l’Estratègia, que estableix la “creació d’un contingut formatiu bàsic en integritat i ètica, obligatori per a tots els servidors i servidores públics, alts càrrecs i personal directiu”. 

L’aprenentatge en ètica i integritat consisteix en un breu itinerari lectiu que inclou, entre d’altres, la identificació de les diferents ètiques que interactuen amb les tasques del personal directiu o com incrementar la responsabilitat ètica i la resolució de casos pràctics. El doctor i professor de filosofia a la Universitat de Barcelona i professor de bioètica a la Universitat de Vic, Marcel Cano, és el responsable de la formació. 

La formació en ètica i integritat, l’han impulsat l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), la Secretaria de Govern Obert i la Secretaria d’Administració i Funció Pública. És un instrument de gestió ètica imprescindible, juntament amb els codis de conducta, accions de sensibilització i difusió, i el conjunt d’instruments de seguiment, control i/o auditoria ètica, que han de permetre avançar cap a un sistema institucional d’integritat. També és un element fonamental per mantenir i millorar les competències directives. Les tendències internacionals assenyalen també la necessitat d’avaluar-ne l’impacte en l’enfortiment i impuls de la integritat pública.   

La incorporació d’aquesta nova formació permetrà dotar de la màxima efectivitat el Codi de conducta i posar en valor aquest instrument com a guia per a l’actuació pública dels alts càrrecs i personal directiu. 

Les polítiques en integritat pública que impulsa el Govern de la Generalitat estan alineades amb l’Objectiu pel Desenvolupament número 16 de l’Agenda 2030 i segueixen les recomanacions de l’Oficina Antifrau i d’organismes internacionals com l’Organització per la Cooperació Econòmica i el Desenvolupament (OECD en les seves sigles en anglès), Transparència Internacional i les Nacions Unides, per tal de reduir el risc de corrupció.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia