President

Comissió

El Govern i els agents socials demanen a l'Estat que preservi el sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya

query_builder   23 juliol 2021 13:26

event_note Nota de premsa

El Govern i els agents socials demanen a l'Estat que preservi el sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya

  • La Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals coincideix que l’avantprojecte de Llei orgànica d’ordenació i integració de la FP “és un punt de partida per a la necessària transformació del sistema”, però demana una llei “oberta i flexible a les especificitats de cada territori”
La Comissió s'ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat. Autor: Jordi Bedmar
La Comissió s'ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat. Autor: Jordi Bedmar

El Govern de la Generalitat i els agents socials que integren la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals han acordat aquest matí, per unanimitat, demanar a l’Estat espanyol que l’avantprojecte de Llei orgànica d’ordenació i integració de la formació professional sigui “suficientment obert i flexible a les especificitats de cada territori” i, per tant, “preservi aquells models de FP que funcionen, com és el cas del Sistema de Formació i qualificació professionals de Catalunya”.

“La proposta del Govern d’Espanya és un punt de partida per la necessària transformació del sistema”, asseguren, però constaten que alguns aspectes “requeririen de més reflexió, debat i concertació”. “Convé evitar urgències i que es treballi per un consens parlamentari elevat”, amb l’objectiu últim, insisteixen, que l’encàrrec que se’n derivi “ha de garantir estabilitat i seguretat, compatible amb la flexibilitat que necessita en tot moment el mercat de treball”.  

La Comissió, encapçalada pel president de la Generalitat, s’ha reunit aquest matí al Palau. Hi han pres part la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller d'Educació, Josep González-Cambray; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; el secretari de Treball, Enric Vinaixa, i el secretari de la comissió rectora i president de l'Agència FPCAT, Fabian Mohedano. Per part de patronals i sindicats, hi han assistit el president de PIMEC, Antoni Cañete; el vicepresident de Foment del Treball, Joan Roget; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i la secretària d’Igualtat i Formació Professional d’UGT de Catalunya, Eva Gajardo. 

En termes d’integració, la Comissió remarca que “cal la concreció de la creació d’un sistema únic que reconegui totes les realitats i potencialitats preexistents”. En aquest sentit, creu que és necessari “fer un esforç per aconseguir una integració plena entre la formació del sistema educatiu i la del sistema laboral”, perquè “està sobradament demostrat” l’avantatge que suposa abordar els temes de la FP des dels dos àmbits. I lamenta que la Llei estatal no propicia una integració de la FP, sinó que “es mantenen dos sistemes estancs”.

Pel que fa a la FP Dual, i donada la seva complexitat, des de Catalunya s’aposta pel “compromís de totes les parts, basat en la complicitat i la confiança mútua, en un marc de seguretat jurídica, en la simplificació administrativa i en espais de concertació dins del diàleg social”.

Sobre l’oferta formativa de grau C, la Comissió creu que l’accés ha de ser per a les persones majors de 16 anys i no de 18, com descriu ara l’avantprojecte. També lamenta que el text actual “no reconeix l’arquitectura de governança que funciona a Catalunya”.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 3705

Foto 2

Foto 2 3825

Foto 3

Foto 3 4976

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia