Cultura

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la directora del Dansàneu, Rut Martínez

La consellera Garriga inaugura la 30a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu

query_builder   26 juliol 2021 10:13

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga inaugura la 30a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu

  • El festival, que posa en valor la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d’Àneu, ha estat reconegut enguany amb el Premi Nacional de Cultura 2021
  • Aquest cap de setmana, la consellera de Cultura també ha visitat l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el Castell de València d'Àneu i l'Església de Santa Maria d'Àneu, on s'ha inaugurat el festival de cultures del Pirineu
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la directora del Dansàneu, Rut Martínez
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la directora del Dansàneu, Rut Martínez

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat diumenge les Valls d’Àneu amb motiu de la inauguració de la 30a edició del Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu, que enguany celebra els seus 30 anys amb una vintena d’espectacles que posen en valor la dansa, la música i el patrimoni del territori. És un any especialment important pel festival, ja que ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura 2021.

La consellera ha aprofitat la visita per conèixer de primera mà els principals projectes culturals del territori i s’ha reunit amb l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, a l’Ajuntament. Després ha visitat l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i s'ha reunit amb el seu director, Jordi Abella. La consellera Garriga també ha mantingut una trobada amb el director del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella. Posteriorment, Garriga ha visitat el Castell de València d’Àneu, acompanyada de l’alcalde de l’Alt Àneu, Francesc Xavier Llena, amb qui també s'ha reunit. El delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i l'Aran, Ricard Pérez, ha acompanyat la consellera en aquestes trobades.

Després de la seva visita, la consellera Garriga s’ha desplaçat a l’Església de Santa Maria d’Àneu per assistir a l’espectacle inaugural del Dansàneu, a càrrec del ballarí i coreògraf Cesc Gelabert. "Gelabert ha fet un recorregut sublim per la dansa popular", ha opinat la consellera després de la inauguració, "a més, comparteixo amb ell una obsessió: l'art ha d'entrar a les escoles, i ho farem." De la mà de la directora del festival, Rut Martínez, Garriga ha destacat el paper que té el Festival de Cultures del Pirineu en la recuperació del patrimoni i de la memòria de les Valls d'Àneu.

Dansàneu 2021

El Festival de Cultures del Pirineu celebra la seva 30a edició amb l’atorgament del Premi Nacional de Cultura, un reconeixement a la seva tasca durant tots aquests anys. En aquest sentit, el festival ha creat enguany una programació que posa en valor tota la riquesa d’aquest territori, i que té els seus eixos principals en la memòria històrica, el suport a projectes pirinencs, la recuperació patrimonial i propostes artístiques de qualitat.

  • Memòria històrica. En veu de l’actriu Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas es recordaran els fets ocorreguts a Sorpe, on el 17 d’abril de 1938 van ser afusellats una desena d’homes per les tropes franquistes.  A la plaça major d’Isavarre, tindrà lloc un monòleg de teatre Poldo, de l’escriptor Jaume Cabré, un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu interpretat per l’actor lleidatà Ivan Caelles.
  • Suport a projectes pirinencs. El Dansàneu dona suport a la producció del projecte la Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel que compta amb els músics de l’Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés.
  • Recuperació del patrimoni. L’editorial gironina FICTA ha recuperat el ballet inèdit Els focs de Sant Joan de Robert Gerhard, que va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la guerra civil va impedir que mai s’estrenés com a ballet. Es tracta d’una proposta escènica inspirada en les festes del foc dels Pirineus, concretament en les d’Isil, i que es basa, musicalment en melodies tradicionals vinculades a les festes del foc. L’editorial gironina ha descobert la versió original i inèdita d’aquest ballet per a piano a Cambridge, on va morir Gerhard exiliat l’any 1970. La companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba en seran els intèrprets.
  • Propostes singularitzades. El Dansàneu proposa sumar-hi noms rellevants de l’escena actual. En destaquen propostes singularitzades per a l’ocasió, com és el cas de l’actuació de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, que sumaran la col·laboració de la dansa contemporània de Núria Guiu, o del grup liderat per David Carabén, Mishima, que barrejarà la seva proposta amb la dansa de Laia Santanach, així com la proposta de la cantant i multi instrumentista Carola Ortiz, i el teatre, dansa i circ del projecte Nilak.
  • Qualitat artística i propostes festives. El Dansàneu és també festa i és per això que Joan Garriga hi presentarà en concert el seu últim disc, El ball i el plany.

 

En col·laboració amb el Departament de Cultura, el Dansàneu acull també diverses activitats vinculades a les commemoracions de l’Any Tomàs (125è aniversari del seunaixement), l’Any Manuel Cubeles (100 anys dels eu naixement) i l’Any Robert Gerhard (20-21, enguany s’escau el 125è aniversari del seu naixement). El festival compleix amb totes les mesures de seguretat i totes les activitats requeriran d’un control previ d’accés i del seguiment estricte de les mesures sanitàries vigents.

3  

Imatges

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la directora del Dansàneu, Rut Martínez

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la directora del Dansàneu, Rut Martínez 161

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb el Consell Cultural de les Valls d'Àneu

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb el Consell Cultural de les Valls d'Àneu 271

La Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en un moment de la signatura del llibre d'honor de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu

La Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en un moment de la signatura del llibre d'honor de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu 243

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia