Bombers

Els Bombers de la Generalitat preveuen una nit intensa en l'extinció dels incendis que afecten Catalunya

query_builder   25 juliol 2021 00:36

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat preveuen una nit intensa en l'extinció dels incendis que afecten Catalunya

  • En l’incendi de la Conca de Barberà s’han desallotjat unes 80 persones de la zona i han resultat afectades una explotació ramadera i un mas
  • Segons el cos d’Agents Rurals l’incendi de la Conca de Barberà ha cremat unes 807 hectàrees de vegetació
  • Les tasques d’extinció de l’incendi forestal de Ventalló, que ha afectat unes 52 hectàrees, evolucionen favorablement
  • Protecció Civil de la Generalitat ha passat de fase d’EMERGÈNCIA-1 el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit des del Centre de Comandament dels Bombers a Santa Coloma de Queralt que es seguirà treballant tota la nit en els incendis de Ventalló i Santa Coloma de Queralt.

D’una banda, Elena ha explicat que a Ventalló s’han cremat unes 50 hectàrees amb un centenar de bombers treballant en les tasques d’extinció. En el cas de Santa Coloma de Queralt, el conseller ha xifrat en uns 270 els bombers que estan treballant sobretot en el cap perquè no segueixi avançant i en el flanc esquerre tenint en compte les previsions climàtiques de demà. Fins ara, s’han cremat 800 hectàrees aproximadament, però el conseller ha alertat “que el potencial és molt més alt”.

Elena ha agraït la feina a tots els servidors públics que “treballen amb total intensitat i amb la duresa de la situació, amb la simultaneïtat dels dos incendis” que ha obligat a desdoblar els efectius.

El conseller Elena també ha volgut agrair als alcaldes la seva col·laboració en les tasques d’evacuació, acompanyament i informació a la població. A hores d’ara, hi ha una vuitantena de persones evacuades.

Incendi de la Conca de Barberà

Els Bombers de la Generalitat treballen en aquests moments amb 84 dotacions terrestres en l’incendi de la Conca de Barberà. Els 13 mitjans aeris, entre els quals hi havia un hidroavió del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico s’han retirat coincidint amb l’ocàs i s’hi reincorporaran  esgraonadament a partir de les 7 del matí de demà. Els Bombers treballen en una àrea aproximada de 1.000 hectàrees amb una llargada de 7,5 quilòmetres.

El vent de ponent, molt sec i calent, ha fet evolucionar el front de foc a molta velocitat en direcció est, cap a l’Anoia. Les flames han propagat a través de vegetació agrícola fins a entrar en superfície forestal, on han començat a generar nombrosos focus secundaris. Als volts de les 20h, els flancs de l’incendi han començat a obrir-se. Una explotació ramadera i un mas han quedat molt afectats pel foc. Amb aquesta situació, i a petició dels Bombers, el Cos de Mossos d’Esquadra ha evacuat unes 82 persones, a banda i banda, de la serra de Miralles i la serra de Queralt (50 persones de masos aïllats de Santa Maria de Miralles, 20 de Bellprat i un grup de 12 menors que feien acampada a Sant Martí de Tous). Les persones evacuades són acollides a Santa Coloma de Queralt, a l’edifici ateneu de Sant Martí de Tous i al local social de Santa Maria de Miralles. També s’ha demanat el confinament de Bellprat i del nucli de Sant Gallard.

Segons el Cos d’Agents Rurals, l’incendi afecta una superfície provisional de 807 hectàrees (539 de les quals de terreny forestal, 261,5 ha agrícola i 6,5 ha de vegetació urbana) dels municipis de Bellprat 696,5 ha, Les Piles 67 ha i Santa Coloma de Queralt 43,5 ha.

Hores d’ara, la intensitat del vent ha minvat força. La prioritat dels Bombers al llarg de la nit serà intensificar la feina al flanc esquerre per assegurar el màxim de perímetre en aquesta zona, ja que demà la  marinada bufarà en aquesta direcció i en flanc podria esdevenir el cap de l’incendi si encara queda flama activa. També es treballarà al flanc dret i es buscaran les millors ubicacions per poder atacar el cap. Ells Bombers de la Generalitat han fet una crida als pagesos de la zona perquè llaurin els camps a Tous i a Santa Maria de Miralles per poder ancorar en flanc de foc, de manera que quan arribi a aquests camps ja no hi hagi vegetació disponible per cremar i fer créixer l’incendi.

Segons informa el Servei Català de Trànsit, continuen tallades a la circulació les següents carreteres: la T-201 a Santa Coloma de Queralt, la C-241d a Sarral, la B-220 i la BV-2201 a Bellprat.

Incendi de vegetació forestal a Ventalló

En aquests moments les tasques d’extinció evolucionen favorablement. Continuen treballant 30 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat en l’extinció de l’incendi que ha començat al voltant de les 17,30h a la zona del Forn de Ventalló i ha avençat, conduit per vent de nord, direcció les Olives. El cap de l’incendi està frenat en zona forestal, però els flancs encara estan inestables. S’està treballant per sufocar els focus secundaris que ha generat al cap i per acabar de tancar el perímetre amb línia d’aigua.

Segons el cos d’Agents Rurals l’incendi ha cremat unes 52 hectàrees, de les quals 33 són forestals, 18 de terreny agrícola, 1 de vegetació urbana. El municipis afectats són Vilopriu amb 30,5 ha i Ventalló amb 21,5ha.

En aquest incendi bombers no ha demanat el confinament, ni l’evacuació de cap nucli habitat, tot  i que algunes persones de masos aïllats s’han autoevacuat preventivament. A banda, es mantenen tallades al trànsit les carreteres GI-624, GI-623 fins a Camallera, GI-631 i la GI-6311 a Vilopriu i segons el Servei Català de Trànsit.

En els dispositius d’extinció dels dos incendis que Bombers de la Generalitat coordina un d'ells des del Centre de Comandament Avançat ubicat al poliesportiu de Santa Coloma de Queralt i l'altra des del nucli de Ventalló, hi participen Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona i pagesos amb maquinària agrícola, Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, Protecció Civil, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Policia Local i Creu Roja.

Protecció Civil
de la Generalitat ha passat aquesta nit de fase d’ALERTA a fase d’EMERGÈNCIA-1 el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pels dos incendis actius que hi ha en aquests moments a Catalunya.

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT s’està fent seguiment dels incendis i de les accions a prendre amb els municipis de la zona i els serveis d’emergències. També s’ha activat el personal tècnic de la operativa territorial de Protecció Civil per desplaçar-se als incendis.

Les unitats de suport logístic de la Creu Roja també han estat activades tant a la zona de la Conca de Barberà com a l’Empordà.

Recordeu que cal evitar desplaçar-se a la zona dels incendis per no dificultar les tasques dels serveis d'emergència, i que cal seguir sempre les indicacions dels bombers i els cossos policials pel que fa a desallotjaments o confinaments preventius.