Bombers

Els Bombers de la Generalitat treballen al cap i al flanc esquerre de l'incendi de Santa Coloma de Queralt, que presenten foc d'alta intensitat

query_builder   25 juliol 2021 15:57

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat treballen al cap i al flanc esquerre de l'incendi de Santa Coloma de Queralt, que presenten foc d'alta intensitat

Els evacuats ascendeixen a 110 residents a cases, masos i una casa de colònies
L'incendi de Torroella de Mongrí ha estat declarat controlat i segueix estabilitzat l'incendi de Ventalló

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant al foc forestal que es va declarar ahir a les 15.18 h al municipi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i que ja afecta també Les Piles i Pontils i municipis de la comarca de l’Anoia com Bellprat  i Santa Maria de Miralles.

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí el Centre de Comandament de Bombers i expressat el seu agraïment a tots els treballadors públics que estan combatent les flames i vetllant per la seguretat de la població. A banda, s’ha dirigit també a la ciutadania demanant màxima precaució i responsabilitat: “Estem en un moment crític i necessitem que el país es posi del costat de la Conca de Barberà i de l’Anoia: aquests dies, evitem les activitats de risc i qualsevol conducta que pugui comportar l’actuació dels equips d’emergències en una altra part del territori. Un efectiu que ha d’atendre una emergència en un altre lloc és un efectiu que no està disponible per venir aquí”, ha instat el President.

El cap de l’incendi ha fet durant el matí fortes carreres de foc que presenten, a estones, comportaments violents; i la prioritat de les 138 dotacions terrestres dels Bombers, els 18 mitjans aeris -de Bombers i del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico- i la maquinària pesada sobre el terreny és aconseguir estabilitzar aquesta part del perímetre. El terç del flanc esquerre més proper al cap també presenta comportament de foc virulent. Així les coses, s’ha establert un pla de contingència, segons ha explicat el cap dels Bombers, David Borrell: si l’incendi, en alguna d’aquestes carreres, s’obrís en direcció nord i s’acostés al municipi de Tous, es trobarà que, per precaució, les cases i els masos de la zona han estat evacuats i es manté un component de dotacions en retén preparades per actuar immediatament en cas que es produeixi aquest escenari.

L’escenari serà “crític durant les properes hores”, ha recordat el cap dels Bombers: la marinada bufa intensament aquest migdia i ho farà fins al vespre, intensificant el risc a la zona. El comandament ha destacat també que, tot i la virulència del foc, el perímetre tampoc està creixent massa: a les 14.00 h, els Agents Rurals informen de 1.295 hectàrees afectades, distribuïdes de la següent manera:

  • Forestal: 940 ha, Agrícola: 350 ha, Urbà: 5 ha
  • 856 ha dins de l'EIN del Sistema Prelitoral Central

L'afectació per municipis és:

  • Bellprat: 1068 ha
  • Les Piles: 70 ha
  • Santa Coloma de Queralt: 48,5 ha
  • Santa Maria de Miralles: 106,5 ha
  • Pontils: 2 ha

Durant aquest matí han estat evacuades de manera preventiva més persones que es sumen a les 82 d’ahir. Els desallotjats d’ahir van ser acollits a l’edifici ateneu de Sant Martí de Tous, a Santa Coloma de Queralt i al local social de Santa Maria de Miralles. Pertanyien a masies i cases aïllades dels municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous. Alguns d’ells van passar la nit a casa d’amics i familiars i no van anar als centres d’acollida habilitats. Avui diumenge s’han desallotjat també diferents masos de Sant Martí de Tous i una quarantena d’infants i monitors de la casa de colònies La Censada de Santa Margarida de Montbui. En total, el nombre d'evacuats ascendeix a 110.

En col·laboració amb els Bombers de la Generalitat, al dispositiu d’extinció d’incendis també hi participen els Agents Rurals; Mossos d’Esquadra, policies locals i Guàrdia Civil; 26 dotacions de la Unidad Militar de Emergencias (UME); les Brigadas de Refuerzo en Incendios Forestales (BRIF) i 6 mitjans aeris del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico (MITECO); el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Creu Roja, Protecció Civil i ADF’s.

Torroella de Montgrí, controlat

D'altra banda, els Bombers continuen treballant en altres dos incendis forestals destacats, tots dos a l'Empordà. A Ventalló seguim treballant en un incendi que es va produir ahir a les 17.32 h i que s'ha estabilitzat a primera hora d'aquest matí i en el què diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat hi han estat treballant durant tota la nit i matí. En aquests moments, en són 15 les unitats que continuen activades treballant en les tasques de control de l'incendi, especialment a la zona del cap, una zona encara molt calenta. Igualment, estan resseguint tot el perímetre del foc i revisant qualsevol punt calent que s'hi produeixi. Els Bombers preveuen continuar treballant en aquest incendi també durant la propera nit, a causa de les dures condicions meteorològiques d'aquests dies.

A més, l'incendi de Torroella de Montgrí, que es va produir el dijous 22 de juliol a les 18.27 h, està controlat. Es mantenen cinc unitats terrestres que revisen les fumeroles que hi van apareixent a l'interior del perímetre cremat. Les estimacions dels Bombers indiquen que aquesta situació pot durar diversos dies, també a causa de les condicions meteorològiques.

El Servei Català de Trànsit informa que ja han estat reobertes totes les vies que havien estat tallades per aquests incendis i que no hi ha cap afectació viària a la zona.

Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d’EMERGÈNCIA-1 el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, INFOCAT, pels incendis actius que hi ha en aquests moments a Catalunya

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT s’està fent seguiment dels incendis i de les accions a prendre amb els municipis de la zona i els serveis d’emergències. També s’ha activat el personal tècnic de la operativa territorial de Protecció Civil per desplaçar-se als incendis.

Les unitats de suport logístic de la Creu Roja també han estat activades tant a la zona de la Conca de Barberà com a l’Empordà.

Recordeu que cal evitar desplaçar-se a la zona dels incendis per no dificultar les tasques dels serveis d'emergència, i que cal seguir sempre les indicacions dels bombers i els cossos policials pel que fa a desallotjaments o confinaments preventius.

Cerdanyola del Vallès, 25 de juliol de 2021

15.30 hores