Direcció General de Comunicació

El Govern destinarà 113 milions a les actuacions del cicle de l'aigua a la part catalana de les conques de l'Ebre i el Xúquer

El Govern destinarà 113 milions a les actuacions del cicle de l'aigua a la part catalana de les conques de l'Ebre i el Xúquer

query_builder   27 juliol 2021 15:27

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà 113 milions a les actuacions del cicle de l'aigua a la part catalana de les conques de l'Ebre i el Xúquer

  • Les mesures van encaminades a la millora de l’abastament d’aigua i el sanejament de les aigües residuals a les conques intercomunitàries per al període 2022-2027, on la Generalitat de Catalunya té les competències compartides
  • Es plantegen més de 150 actuacions, com les millores en l’abastament d’aigua entorn de l’embassament de Siurana (2,5 milions), l’ampliació de la depuradora d’Alcarràs (1 milió) o la construcció de nous sistemes de sanejament com l’Albí (1,4 milions) i Aldover i Xerta (2,1 milions)
  • En les pròximes setmanes, està previst que el Govern posi a informació pública el pla de gestió de les conques internes

El Govern ha aprovat les actuacions del cicle de l’aigua que es duran a terme a la part catalana de les conques de l’Ebre i el Xúquer durant el període comprès entre el 2022 i el 2027. Les més de 150 actuacions, proposades i finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s’inclouran als plans hidrològics on la Generalitat té les competències compartides i suposaran una inversió propera als 113 milions d’euros.

Aquests treballs van encaminats a les millores en l’abastament d’aigua i el sanejament de les aigües residuals, tant de nuclis que ja disposen de sistema de sanejament i que cal modernitzar així com de nuclis que no disposen de depuradora.

En matèria d’abastament, cal destacar els més de 2,5 milions previstos per millorar la provisió d’aigua des de l’embassament de Siurana i la rehabilitació de la xarxa de subministrament del Topograpo.

Pel que fa al sanejament de les aigües residuals, es preveu l’ampliació de les depuradores d’Alcarràs (1 milió), Cervera (1,5 milions), Alcanar (1,6 milions), Cervera (1,5 milions), Falset (2,2 milions), Santa Bàrbara (5,5 milions), entre altres.

La proposta aprovada avui també preveu la construcció de nous sistemes de sanejament com l’Albi (1,4 milions), Aldover i Xerta (2,1 milions), Riba-roja (3,9 milions), entre altres.

El pla de gestió de les conques internes, en setmanes

Paral·lelament, el Govern té previst, en les pròximes setmanes, posar a informació pública el pla de gestió de les conques internes per al període 2022-2027. Aquesta planificació, que preveu les mesures i accions per a millorar la gestió de l’aigua per als pròxims sis mesos en l’àmbit de les conques internes, preveu una inversió de 2.400 milions d’euros, 1.400 dels quals seran aportats per l’ACA.

La nova proposta de pla té un clar enfocament a mesures i accions per adaptar-se a l’emergència climàtica, amb l’objectiu de garantir les demandes i el bon estat del medi hídric davant d’un context amb una distribució cada cop més irregular de les pluges i amb fenòmens meteorològics més extrems. Cal tenir en compte que hi ha projeccions que en l’horitzó del 2050 es pot reduir en un 18% la disponibilitat d’aigua a Catalunya.