Agents Rurals

Imatge de la intervenció

Els Agents Rurals intercepten 500 ocells protegits en una intervenció contra el tràfic i comerç clandestí de fauna protegida

query_builder   29 juliol 2021 14:14

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals intercepten 500 ocells protegits en una intervenció contra el tràfic i comerç clandestí de fauna protegida

Durant l’operatiu s’han comissat 482 exemplars d’ocells fringíl·lids que anaven destinats al comerç il·lícit

La investigació duta a terme els darrers mesos ha permès interceptar una persona mentre els transportava des de la província de Cadis fins a Catalunya

Moment de la intervenció
Moment de la intervenció

Després de mesos d’investigacions per part de membres del Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals, els agents van poder detectar que aquesta persona aconseguia ocells caçats furtivament a la província de Cadis; els transportava fins a Catalunya sense complir cap normativa de transport d’animals vius, i finalment es comercialitzaven els ocells a mercats clandestins la zona de la Catalunya Central.

Els investigadors van poder detectar que aquesta persona hauria realitzat prèviament com a mínim 3 viatges més d’aquesta tipologia. L’autor d’aquests fets sempre llogava vehicles o furgonetes amb matrícules i models diferents per tal d’evitar el seguiment i la seva detecció,

En aquesta intervenció s’han pogut recuperar 482 ocells protegits de quatre espècies diferents: 266 caderneres –de les quals, tres de mortes-, 133 passerells –dels quals, 12 morts-, 82 verdums i 1 pinsà. Els ocells intervinguts es transportaven amb gàbies al maleter del vehicle, i tenien unes condicions corporals molt dolentes.

La persona a qui se li han intervingut els ocells es natural de la comarca del Berguedà i ja tenia antecedents administratius i penals per practicar la caça furtiva. De fet, havia estat condemnat per un delicte contra la fauna i sobre ell pesa encara una inhabilitació per practicar la caça i la pesca.

El Cos d’Agents Rurals ha obert diligències penals per un delicte contra la fauna protegida i ha traslladat les actuacions a la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Els ocells intervinguts han sigut traslladats pels agents a centres on passaran una revisió veterinària i iniciaran la seva recuperació i reintroducció al medi natural.

 

Operacions contra el tràfic d’espècies protegides

El mes d’agost de 2019, també després d’una investigació del Grup de Suport de Fauna i Flora del cos d’Agents Rurals, es van intervenir 1.214 ocells protegits provinents d’Andalusia. L’actuació es va produir al peatge de Martorell de l’-AP7 i va permetre identificar a dos dels traficants. Aquella primera actuació va permetre poder realitzar una entrada i registre a un domicili de Sabadell l’agost de 2020, on es va poder desmantellar una organització que es dedicava al tràfic i comerç d’ocells fringíl·lids.

El comís practicat ahir es calcula que podria haver arribat a moure 7.500€ al mercat clandestí d’aquestes espècies.

 

Lluita contra el mercat negre d’espècies protegides

 

Imatge del comís
Imatge del comís

La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera i pinsà mec).

Des de l’any  2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids. Tot i així, l’activitat ocellaire de concursos de cant no ha disminuït, fet que ha incentivat l’establiment d’un mercat negre sobretot a la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona d’aquest tipus d’ocells.

3  

Imatges

Imatge de la intervenció

Imatge de la intervenció 307

Imatge dels ocells comissats

Imatge dels ocells comissats 741

Imatge dels ocells comissats

Imatge dels ocells comissats 744