Mossos d'Esquadra

Imatge 4

Els Mossos d'Esquadra desarticulen una organització criminal que dirigia una xarxa de punts de venda de cocaïna adulterada a l'Hospitalet de Llobregat

query_builder   1 agost 2021 09:42

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desarticulen una organització criminal que dirigia una xarxa de punts de venda de cocaïna adulterada a l'Hospitalet de Llobregat

. Des de l’any 2020 els investigadors havien detectat un increment de punts de venda d’estupefaents en habitatges ocupats al municipi. Aquest any 2021 s’han desarticulat catorze punts de venda i consum a la ciutat

. Els investigadors estimen que amb la substància intervinguda es podrien preparar un total de 70.000 dosis de cocaïna adulterada, amb un preu al mercat negre d’uns 700.000€

. Els caps de l’organització han ingressat a presó

 

Agents de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat van desarticular una organització criminal, liderada per ciutadans de nacionalitat dominicana, que estava instaurant en una xarxa de punts de venda i consum de cocaïna adulterada principalment al barri de Collblanc-Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat i van detenir, el dia 28 de juliol, tretze homes i una dona, de nacionalitats dominicana, hondurenya i veneçolana, amb edats compreses entre els 20 i els 68 anys, com a presumptes autors dels delictes d’organització criminal, tràfic de drogues i blanqueig de capitals.

El cas Arbequina, nom amb que va ser batejada la investigació, va iniciar-se a començaments d’aquest any, quan els investigadors van detectar una sèrie de coincidències entre els darrers desmantellaments de punts de tràfic de cocaïna a l’Hospitalet de Llobregat. Des de l’any 2020 els agents havien detectat un increment de punts de venda d’estupefaents en habitatges ocupats al municipi. Només aquest any 2021 s’han desarticulat un total de catorze punts de venda i consum a la ciutat. L’estudi de les diferents informacions obtingudes durant els registres va permetre obtenir indicis sobre l’existència d’una trama organitzada, integrada principalment per ciutadans dominicans residents al municipi i a Barcelona.

Els investigadors van iniciar una sèrie d’indagacions per tal de conèixer l’estructura de la trama criminal i esbrinar les identitats dels líders de l’organització. Durant la investigació, els agents van descobrir que cinc homes conformaven l’escalafó directiu de la trama i que no només estaven relacionats amb la gestió de diversos punts ja desmantellats, sinó que també estaven gestionant com a mínim vuit punts de venda en domicilis més, un local i també un cultiu intensiu de marihuana. Aquests punts estaven disseminats en els barris de Collblanc-Torrassa, Santa-Eulàlia, Pubilla Cases a l’Hospitalet de Llobregat i de Sants-Montjuic a Barcelona.

Els agents van estudiar els moviments dels integrants de l’organització i també dels diferents punts de tràfic de drogues que s’anaven detectant i van descobrir que els líders de l’organització havien disposat tota una xarxa de col·laboradors, que actuaven com a responsables dels punts de venda i que s’encarregaven del subministrament als clients consumidors.

Els caps de l’organització també utilitzaven els col·laboradors per transportar la droga fins els domicilis on es subministrava, sempre en petites quantitats, per evitar possibles responsabilitats legals en cas que una dotació policial identifiqués i descobrís la substància. Aquests col·laboradors eren també els encarregats de fer el recompte del benefici econòmic en cadascun dels pisos i un cop quadraven el compte entregaven els diners als caps. Una altra de les seves funcions era detectar pisos buits per ocupar-los i posar-los a disposició de la xarxa de punts de venda.

Els investigadors van observar que alguns d’aquests col·laboradors havien estat investigats anteriorment per la gestió de punts de venda de droga, tant a l’Hospitalet com a Barcelona, i diversos d’ells tenien antecedents policials per altres tipologies delictives.

Pel que fa a la investigació sobre els beneficis econòmics de l’organització, els investigadors van descobrir que els caps de la trama feien enviaments freqüents de diners a l’estranger, principalment a la República Dominicana, on els beneficis es blanquejaven sota aparença de tramesa de divises a tercers. Fins i tot un dels principals investigats estava realitzant inversions immobiliàries a República Dominicana i construccions d’apartaments amb els beneficis de la droga subministrada.

El 28 de juliol, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Hospitalet de Llobregat, els agents van realitzar catorze entrades i registres en els diferents punts de venda i domicilis dels principals investigats on es van comissar més de dos kilograms de cocaïna preparada per a la seva distribució, un cultiu de marihuana i material per a la confecció de les dosis. Finalment, es van detenir 14 persones com a presumptes autores dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals Els agents també van recollir documentació relativa a l’evasió de capitals a l’estranger.

A un dels detinguts també se li atribueix un delicte de lesions, per presumptament cremar els braços i les cames a un client consumidor amb una planxa incandescent per l’impagament d’una dosi.

En els registres es van localitzar tres persones més que estaven reclamades per altres jutjats, una d’elles des de l’any 2016 per l’Audiència Nacional per un delicte d’homicidi.

Els investigadors estimen que amb la substància intervinguda es podrien preparar un total de 70.000 dosis de cocaïna adulterada, amb un preu en el mercat negre d’uns 700.000€.

Els arrestats van ser posats a disposició judicial i la jutgessa va decretar l’ingrés a presó de tres dels detinguts. Així com, una orde d’allunyament de la víctima que va patir lesions.

En el dispositiu van participar un gran nombre d’efectius de la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat, de l’Àrea de Recursos Operatius, de la Brigada Mòbil i de la Unitat Canina. Amb el suport de Mitjans Aeris i la Unitat Central de Drons. En el dispositiu també va participar la Unitat Kilo de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Àrea de Comunicació

Sant Feliu de Llobregat, 01 d’agost de 2021

4  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 106

Imatge 2

Imatge 2 108

Imatge 3

Imatge 3 97

Imatge 4

Imatge 4 90