Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa PPT

Juliol sec a gran part de Catalunya

query_builder   2 agost 2021 13:10

event_note Nota de premsa

Juliol sec a gran part de Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya, si bé a zones de l’oest ha estat normal i fins i tot fred al vessant sud del Pirineu occidental
  • Ha estat un mes sec a gran part de Catalunya i molt sec a àrees del Prepirineu, nord de la depressió Central, l’Albera i desembocadura de la Tordera. En canvi, ha estat plujós o fins i tot molt plujós al litoral i prelitoral Sud, massís dels Ports, àmplies zones de la plana de Lleida i vessant sud del Pirineu occidental
  • Han destacat un posible esclafit el dia 12, el pic de calor del dia 23 i el front fred del dia 31

El juliol s’ha caracteritzat per una anòmala disposició dels centres d’acció, amb el corrent en jet (vent de l’oest a capes mitjanes de la troposfera) a les nostres latituds desplaçat cap al sud de la seva ubicació a l’estiu. Això ha provocat tot un seguit de pertorbacions atlàntiques, fredes per a l’època de l’any, que han donat precipitació molt important a bona part de l’Europa central, especialment la part occidental d’Alemanya i Bèlgica.

Aquesta configuració gairebé no ha repercutit al nostre territori, amb pertorbacions que fregaven els Pirineus o arribaven molt desgastades amb corrent del sud-oest que comportava un flux càlid però sense massa estridències.

Cal remarcar que la nit de l’11 al 12 es van produir fortes ventades associades a tempestes a diversos sectors del Pirineu, sobretot el tram superior del riu Segre, probablement causades per un esclafit.

Es va produir un pic de calor el 23 de juliol, amb màximes de 35 a 40 ºC a les comarques del nord-est (40,6 ºC a Anglès, a la Selva). L'estació de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) va mesurar la temperatura més alta dels seus de 21 anys de dades, amb 39,9 ºC, superant els 39,5 ºC del 04/08/2018.

El dia 31 de juliol van descarregar tempestes arreu del país, deixant  fins a 70,3 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà), amb una baixada de temperatura que va provocar nevades anecdòtiques a l'alta muntanya a partir d'uns 2.500 m a última hora i lleugeres emblanquinades als cims culminants del Pirineu

Juliol càlid a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya, si bé a zones de l’oest del territori ha estat normal i fins i tot fred al vessant sud del Pirineu occidental (figura 1).

Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència al llarg del mes del flux del sud-oest relacionat amb les pertorbacions que afectaven Europa, si bé la repercussió  de la massa tropical no va ser tan intensa com va ser durant el mes de juny.

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de juliol respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juliol pel període de referència 1961-1990)  que han estat igual o superiors a +2,0 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Tagamanent - PN del Montseny

Vallès Oriental

+2,4

els Hostalets de Pierola

Anoia

+2,0

També cal destacar l’anomalia negativa que es va enregistrar a Boi (2.535 m, Alta Ribagorça), amb -1,1 °C.

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de juliol del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa TMM
Mapa AT

Un mes sec a gran part de Catalunya

Ha estat un mes sec a gran part de Catalunya i molt sec a àrees del Prepirineu, nord de la depressió Central, l’Albera i desembocadura de la Tordera. En canvi, al litoral i prelitoral Sud, massís dels Ports, àmplies zones de la plana de Lleida i vessant sud del Pirineu occidental ha estat plujós o fins i tot molt plujós  (figura 2).

De la distribució de les anomalies de precipitació cal remarcar dos aspectes. El primer és que el mes de juliol és el més sec de l’any a bona part del territori, especialment a l’interior del país, amb mitjanes climàtiques raquítiques en molts casos inferiors als 20 mm. D’aquesta manera, per exemple els 87,8 mm registrats a Gimenells (el Segrià) superen amb escreix els 15,8 mm de mitjana mensual de juliol.

El segon aspecte a destacar és que, contràriament, el Pirineu i Prepirineu oriental són les zones més plujoses de Catalunya, no tan sols durant el juliol sinó també durant bona part de l’any. D’aquesta manera s’explica que el mes hagi estat normal o sec en aquestes contrades, just on s’han produït els màxims de precipitació aquest juliol.

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juliol del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació

Mapa PPT
Mapa AP

Això es pot observar a la taula següent, que mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de juliol han superat els 100 mm de precipitació:

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Ulldeter (1.999 m) (XOM)

Ripollès

126,0

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

123,2

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

115,2

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

109,0

Sant Pau de Segúries

Ripollès

108,6

Sant Pau de Segúries (XOM)

Ripollès

105,0

Núria (1.971 m)

Ripollès

100,1

 

Valors d’irradiació solar normals per l’època de l’any

La irradiació solar global mitjana diària de juliol ha estat normal a excepció del tram inferior de l’Ebre i punts del Pirineu on ha estat per sobre, i d’algun punt de l’extrem occidental de la plana de Lleida on ha estat per sota (figura 3).

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de juliol del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

2 d’agost del 2021

5  

Imatges

Mapa TMM

Mapa TMM 442

Mapa AT

Mapa AT 264

Mapa PPT

Mapa PPT 350

Mapa AP

Mapa AP 305

Mapa ARS

Mapa ARS 232

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 577

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia