Direcció General de Comunicació

antibiotic

El Govern aprova la implementació del Programa PROA d'optimització d'ús d'antibiòtics

query_builder   3 agost 2021 13:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la implementació del Programa PROA d'optimització d'ús d'antibiòtics

  • El PROA és un programa de millora de la qualitat i de l’optimització de l’ús dels antibiòtics en l'àmbit hospitalari, d'atenció primària i sociosanitari

El Govern ha aprovat avui la subscripció de l’Acte d’adhesió al Conveni entre l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i el Departament de Salut per a la implementació dels programes d'optimització d'ús d'antibiòtics (PROA) en l'àmbit hospitalari, d'atenció primària i sociosanitari, i se n’autoritza la signatura.

El Pla estratègic i d'acció per reduir el risc de selecció i disseminació de resistències als antimicrobians (PRAN) està coordinat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). El Departament de Salut forma part del PRAN, en el vessant de salut humana, des del seu inici l’any 2014.

Un dels objectius prioritaris del PRAN 2019-2021 és implementar el Programa d’optimització de l’ús dels antibiòtics (PROA), a tots els àmbits sanitaris, com una eina per reduir, o almenys frenar, el creixement de les resistències. Des del Departament de Salut, per tal de facilitar la implementació d’aquest programa a Catalunya, a principis de l’any 2021 es va crear el programa PROA Cat.

El PROA és un programa de millora de la qualitat i es defineix com l’expressió de l’esforç mantingut d’una institució per optimitzar l’ús dels antibiòtics pel que fa als pacients atesos. Fonamenta la seva actuació sobre criteris d’eficàcia, seguretat i cost-efectivitat, i amb suport en l’evidència científica actualitzada i en la sensibilitat local dels patògens implicats més freqüentment en les infeccions tractades.

L’adhesió al conveni estableix que l'AEMPS aportarà al Departament de Salut la quantitat màxima de 50.000 euros anuals, de forma proporcional en funció de la data d'eficàcia de l'acte d'adhesió formalitzat. La vigència del conveni serà de quatre anys des de la publicació al BOE, després de la inscripció en el Registre electrònic estatal d'òrgans i instruments de cooperació del sector públic estatal, i podrà prorrogar-se mitjançant acord exprés per quatre anys addicionals.