Mossos d'Esquadra

Plantació marihuana Cabacés

Els Mossos desarticulen una organització criminal dedicada al cultiu de marihuana en zones boscoses del Priorat

query_builder   8 agost 2021 09:58

event_note Nota de premsa

Els Mossos desarticulen una organització criminal dedicada al cultiu de marihuana en zones boscoses del Priorat

· Han detingut el cap de l’organització i els seus principals col·laboradors, un germà i la seva parella a Cambrils

· L’organització portava ciutadans albanesos per fer-los treballar com a cuidadors de les plantacions
Plantació marihuana Cabacés
Plantació marihuana Cabacés

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Reus, conjuntament amb agents de la Policia Local de Cambrils, van detenir dilluns dos homes i una dona, de 50, 33 i 47 anys respectivament, els dos homes de nacionalitat albanesa i la dona de nacionalitat espanyola, tots tres veïns de Cambrils, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública, per cultiu i tràfic de drogues.

La investigació va començar l’octubre de l’any passat arran de diverses informacions sobre un pis situat a Cambrils, del qual hi havia sospites que allotjava ciutadans albanesos relacionats amb el cultiu de marihuana.

Davant d’això, els Mossos van crear un equip conjunt amb agents de la Policia Local de Cambrils i van estar durant setmanes investigant el pis i les persones relacionades, fins que al mes de novembres es va comprovar que havien marxat del país.

Al març d’enguany es va tornar a detectar activitat al pis investigat i es van reprendre les gestions policials. Els policies van descobrir que els investigats conformaven una organització criminal dedicada al cultiu exterior de marihuana. A Cambrils hi havia el cap de l’organització, un ciutadà albanès de 50 anys, la seva parella, una dona espanyola de 47 anys, i el germà del líder, un ciutadà albanès de 33 anys. Tant la parella com el germà del cap de l’organització tenien rols destacats en l’entramat criminal.

Del resultat de les indagacions, els investigadors van poder ubicar tres plantacions exteriors de marihuana al Priorat, on els caps de l’organització havien portat a ciutadans albanesos per fer de jardiners. Concretament, les plantacions es trobaven a Ulldemolins, Cabacés i la Figuera.

En una primera fase d’investigació es va muntar un dispositiu policial per desmantellar la plantació ubicada a Ulldemolins. Això va ser el passat 22 de juliol on es van detenir quatre homes, d’edats compreses entre els 19 i els 32 anys, tots de nacionalitat albanesa i sense domicili conegut. En aquella primera plantació es van localitzar 3.175 plantes de cànnabis amb floració, 2.080 esqueixos i 10.900 grams de cabdells de marihuana. Els quatre detinguts van ingressar a presó.

Assecador de marihuana a Ulldemolins
Assecador de marihuana a Ulldemolins

La investigació va continuar fins que el passat dilluns els investigadors van establir un dispositiu policial per anar a les dues plantacions de Cabacés i la Figuera per desmantellar-les. Donades les característiques del terreny, es va comptar amb la participació del Grup Especial d’Intervenció, de la Unitat de Muntanya, de l’helicòpter, així com d’agents de seguretat ciutadana i d’investigació.

Totes dues plantacions presentaven característiques comunes a la primera d’Ulldemolins, una ubicació en mig d’una zona boscosa amb bancals preparats per albergar milers de plantes, una zona d’assecador per a preparar la droga per traslladar-la i una zona de campament amb tendes per als cuidadors. A Cabacés es van localitzar 4.600 plantes i a la Figuera 8.178 plantes.

Posteriorment, els agents van detenir les tres persones investigades entre les quals es trobava el cap de l’organització i van fer una entrada i perquisició del domicili situat a Cambrils, concretament a Vilafortuny. En aquest es van trobar prop d’un quilogram de marihuana, documentació relacionada amb l’activitat delictiva i informació dels membres que hi participaven com a jardiners.

En total, durant la investigació els mossos van detenir set persones, el cap de l’organització, els seus dos principals ajudants i quatre homes més que feien tasques de jardiners. Tots set van ingressar a presó després de passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

6  

Imatges

Plantació Cabacés

Plantació Cabacés 549

Plantació Cabacés

Plantació Cabacés 962

Plantació la Figuera

Plantació la Figuera 864

Assecador marihuana Ulldemolins

Assecador marihuana Ulldemolins 343

Planter marihuana Ulldemolins

Planter marihuana Ulldemolins 346

Punt de vigilància plantació Ulldemolins

Punt de vigilància plantació Ulldemolins 326