Interior

Foto

Interior i Acció Climàtica coordinen actuacions per evitar robatoris de garrofes al Camp de Tarragona durant la campanya d'estiu

query_builder   10 agost 2021 15:53

event_note Nota de premsa

Interior i Acció Climàtica coordinen actuacions per evitar robatoris de garrofes al Camp de Tarragona durant la campanya d'estiu

  • Representants d’ambdós departaments s’han reunit amb els sindicats agraris per compartir informació i plantejar les noves actuacions per aquesta propera campanya.
  • Es posarà el focus en el control de la traçabilitat als magatzems, per assegurar l’origen de les garrofes i en el control als camps.
Foto

Representants dels departaments d’Interior i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’han reunit avui amb sindicats agraris i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, per valorar les noves mesures a portar a terme aquesta nova campanya de la garrofa, que es preveu comenci en els propers dies. 

La trobada, que ha comptat també amb la presència de Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, ha vingut motivada per l’increment de robatoris de garrofa a partir de la pujada de preus de l’any passat, fet que genera malestar i frustració entre la pagesia. 

Des del Departament d’Acció Climàtica s’han explicat les actuacions fetes ja durant l’hivern, especialment orientades a la identificació i legalització dels magatzems compradors de garrofes. Concretament, al Camp de Tarragona s’ha comprovat l’existència de 35 magatzems de compra de garrofa, la majoria dels quals estan perfectament identificats i ja legalitzats, i majoritàriament són cooperatives. En aquest sentit, es farà un seguiment específic per evitar la venda en punts no regularitzats.

D’altra banda, s’incrementen les mesures de traçabilitat, de manera que haurà de constar en el registre d’entrada de cada lot, a més del nom i la quantitat de garrofa aportada, el codi REGEPA del titular de la parcel·la de procedència de les garrofes. Aquest codi, lligat a la DUN, assegura l’origen del producte i la seva legalitat. En aquest sentit, també s’ha informat als magatzems compradors dels protocols a seguir. Paral·lelament s’han dissenyat inspeccions, majoritàriament dirigides, per assegurar-ne el compliment de les mesures plantejades durant tota la campanya. 

Pel que fa als robatoris, tant Mossos d’Esquadra com Agents Rurals han manifestat la dedicació d’efectius específics per a evitar furts en camps i el compromís amb la vigilància en camps i el control de la traçabilitat a magatzems.

La directora d’Interior dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Marta Cassany ha destacat que “posarem tots els mitjans disponibles a l’abast per a fer una vigilància efectiva durant tota la campanya”. Al mateix temps, Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha explicat que “des del Departament es farà el màxim seguiment a nivell de magatzems compradors per assegurar la legalitat del producte i la seva traçabilitat”.