Direcció General de Comunicació

El Govern reclama que l'Estat espanyol obri el contingent de refugiats de l'Afganistan per acollir el màxim nombre de persones

El Govern reclama que l'Estat espanyol obri el contingent de persones refugiades de l'Afganistan per acollir el màxim nombre de persones

query_builder   23 agost 2021 16:59

event_note Nota de premsa

El Govern reclama que l'Estat espanyol obri el contingent de persones refugiades de l'Afganistan per acollir el màxim nombre de persones

  • Alts càrrecs de quatre departaments de la Generalitat s’han reunit avui en la prèvia de la Comissió Interdepartamental que el Govern crearà el pròxim 31 d’agost
  • L’òrgan referma el seu compromís d’acollir les persones, procedents de l’Afganistan que necessitin asil polític o que vulguin reagrupar-se amb les seves famílies que estan a Catalunya
  • L’Executiu, que ja fa dies que treballa per donar resposta a la crisi de drets humans a l’Afganistan, recorda que Catalunya ho té tot a punt per començar el procés

El Govern ha reclamat avui que l’Estat espanyol obri el contingent de persones refugiades de l’Afganistan perquè Catalunya pugui acollir el màxim nombre de persones. Aquesta ha estat la reivindicació prioritària que s’ha acordat a la reunió d’alts càrrecs que dimarts vinent el Govern constituirà com a comissió amb l’objectiu d’accelerar la resposta a les persones que han sol·licitat asil. A la reunió s’ha refermat el compromís en contribuir a una resolució internacional en paràmetres de respecte dels drets humans, la sobirania del poble d’Afganistan, i compliment dels acords internacionals i d’acollir les persones, procedents d’aquest país, que necessitin asil polític o que vulguin reagrupar-se amb les seves famílies que estan a Catalunya. També s’ha recordat que la Generalitat té a punt tots els instruments per a l’acollida (a l’espera que el govern espanyol atorgui visats humanitaris) i que Catalunya té una llarga experiència en aquest àmbit i en la cooperació i ajuda humanitària.

El Govern, que des de la presa del poder dels talibans treballa per donar resposta a la crisi de drets humans que viu el país, està especialment preocupat per la situació de les dones i nenes afganeses i de les persones LGBTI+, les minories ètniques i activistes defensors dels drets humans, davant les vulneracions dels seus drets i llibertats i les diferents violències que pateixen.

La comissió interdepartamental, que es reunirà cada setmana i que s’ha creat a proposta del Departament de la Presidència, està formada per aquest Departament i els d’Igualtat i Feminismes, el d’Acció Exterior i Govern Obert i el de Drets Socials.

A la reunió d’aquest matí hi ha assistit:

  • Secretària general, Núria Cuenca (Departament de la Presidència)
  • Director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Bernat Costas (Departament de la Presidència)
  • Secretària d’Igualtats, Mireia Mata (Departament d’Igualtat i Feminismes)
  • Directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero (Departament d’Igualtat i Feminismes)
  • Responsable del Comitè Català d’Ajuda al Refugiat, Laia Muñoz (Departament d’Igualtat i Feminismes)
  • Secretari d’Acció Exterior, Gerard Figueras (Departament d’Acció Exterior i Govern Obert)
  • Director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens (Departament d’Acció Exterior i Govern Obert)
  • Secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras (Departament de Drets Socials)
  • Secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra (Departament de Drets Socials)

 

Coordinar les accions dels Departaments

Els objectius d'aquesta comissió són fer una estratègia conjunta com a Govern i coordinar totes les accions que facin els Departaments, així com fer seguiment de les actuacions que se’n desprenguin per tal d’identificar les accions necessàries a dur a terme i les responsabilitats i competències de cada departament envers aquesta. La finalitat és preveure escenaris i planificar amb antelació la possible resposta del Govern i garantir la coordinació amb el govern espanyol i les institucions europees.

En aquest sentit, l’estratègia ha de preveure situacions i actuacions respecte a l'acollida de persones provinents per vies diferents (asil i refugi, reagrupaments familiars; persones que arribin per vies irregulars, etc.); contemplar programes d'ajuda humanitària i de protecció de persones defensores dels drets humans; definir accions de protecció davant situacions de vulnerabilitat de persones de la comunitat afganesa residents o que acabin d’arribar a Catalunya, i dissenyar l’acció exterior de la Generalitat en aquesta qüestió: repatriació, cooperació i ajuda humanitària.

L’article 138 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de primer acolliment de les persones immigrades. A l’empara de les competències de la Generalitat, el Govern va aprovar el Pla de Protecció Internacional a Catalunya, mitjançant Acord GOV/14/2014, de 28 de gener, que constitueix el primer document estratègic dedicat a la protecció internacional i que planteja les accions de la Generalitat per als propers anys.

Si bé la competència en la concessió dels visats humanitaris i reconeixement de drets de protecció internacional de les persones arribades d’Afganistan són competència exclusiva de l’Estat, des de la Generalitat reiterem la voluntat de poder exercir en el marc de les nostres competències totes les accions que tinguin com a finalitat la garantia d’una vida digna i sense amenaces a totes les persones que, per la seva supervivència i la de les seves famílies, han hagut de fugir del país. En aquest sentit, es reclama a l’Estat la transferència dels recursos econòmics necessaris per a poder realitzar l’acolliment amb les màximes garanties.

 

Treball previ intens

Des que va esclatar la crisi de drets humans a l’Afganistan, el Govern ja ha treballat intensament en aquest àmbit. El president Pere Aragonès es va posar en contacte amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per oferir Catalunya com a punt d’acollida per als refugiats.

Per la seva part, des de la setmana passada, des de la conselleria d’Acció Exterior i Govern Obert s’estan enviant al ministeri espanyol d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació els detalls de les persones que es dirigeixen a la Generalitat per demanar empara i que considera que cal evacuar. La secretària d’Igualtats de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, Mireia Mata, ha mantingut contacte amb diverses associacions i entitats afganeses a Catalunya per conèixer de primera mà quina és la situació de les seves famílies al país i configurar el llistat de persones que s’haurien d’afegir al grup de persones refugiades, posant especial atenció a dones, nenes, persones LGBTI+ i defensores dels drets humans. El ministre José Manuel Albares s’ha compromès a tenir en compte aquestes persones en una carta de resposta a la que li va enviar la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, el dimarts 17 d’agost.

Des del Departament d’Igualtat i Feminismes es treballa per incloure, per primera vegada, la perspectiva de gènere al disseny de les polítiques d’asil que posarà en marxa el Govern. L’objectiu és establir col·laboracions entre diversos sectors professionals, actors influents de la societat catalana i del món local per tal de garantir la rebuda i acollida de les persones refugiades des de l’àmbit comunitari. D'altra banda, Acció Exterior i Govern Obert està treballant per impulsar iniciatives que contribueixin a ajudar el país i millorar la situació de la població afganesa. Des de la setmana passada, s’explora donar suport a agències i ONGs internacionals sobre el terreny i trobar les vies per finançar les ONGs catalanes que presentin projectes a l’Afganistan.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia