Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina intervé en l'homenatge al bisbe Pere Casaldàliga

Consellera Alsina: "La lluita i la figura de Casaldàliga són un model de perseverança i de coratge en el qual el Govern s'emmiralla"

query_builder   30 agost 2021 20:45

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "La lluita i la figura de Casaldàliga són un model de perseverança i de coratge en el qual el Govern s'emmiralla"

  • El Govern i els casals catalans a l’Amèrica Llatina homenatgen Pere Casaldàliga, en el primer aniversari de la seva mort
  • L’acte ha permès reunir per primera vegada els dos biògrafs del bisbe, el català Francesc Escribano i la brasilera Ana Helena Tavares  
La consellera Alsina intervé en l'homenatge al bisbe Pere Casaldàliga

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha inaugurat aquest dilluns l’acte ‘Pere Casaldàliga, el bisbe dels sense terra’. L’homenatge, que coincideix amb el primer aniversari de la mort de l’activista, ha estat impulsat conjuntament per les delegacions del Govern a l’Argentina i Mèxic, amb el suport de la fundació Casaldàliga i diversos casals catalans de l’Amèrica Llatina.   

La consellera Victòria Alsina ha posat en valor la contribució de Pere Casaldàliga en “la defensa dels drets humans, en concret de les persones més desafavorides” i s’ha referit a ell com “un català universal”, un “visionari” i “precursor de la lluita social”, que va contribuir a situar temes com l’accés a la terra, els drets de les nacions indígenes i la protecció de l’ecosistema amazònic en l’agenda política brasilera. La consellera Alsina també l'ha definit com un “símbol del compromís de la societat catalana amb el foment de la pau i els drets humans” i ha afirmat que “la lluita i la figura de Casaldàliga són un model de perseverança i de coratge en el qual aquest Govern i els que ens segueixin es continuaran emmirallant”.

La jornada, conduïda per l’historiador especialitzat en història d’Amèrica i del Brasil Zeus Moreno Romero, ha continuat amb la intervenció del president del Casal de Sao Paulo, Màrius Vendrell. Seguidament, ha tingut lloc una taula rodona amb el periodista català Francesc Escribano – autor de Descalç sobre la terra vermella. Vida del Bisbe Pere Casaldàliga– i la periodista brasilera Ana Helena Tavares – autora d’Un Obispo contra todas las Cercas- , els dos biògrafs del bisbe dels sense terra, que han coincidit per primera vegada en un mateix acte. Ha completat el col·loqui João Pedro Stédile, un dels fundadors i referent històric del Moviment dels Sense Terra del Brasil. Finalment, la cloenda ha estat a càrrec de Glòria Casaldàliga, neboda del bisbe i presidenta de la fundació Casaldàliga.   

Durant l’homenatge, s’ha pogut conèixer la trajectòria de Casaldàliga tant des de la perspectiva de Catalunya com del Brasil. També s’ha aprofundit en el seu paper inspirador en la defensa dels pobles originaris, els col·lectius més vulnerables i la lluita contra el canvi climàtic.   

La Generalitat de Catalunya va atorgar al bisbe Pere Casaldàliga la Creu de Sant Jordi l’any 1990, i el Premi internacional de Catalunya l’any 2006.   

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia