Recerca i Universitats

CIC Afganistan

El Govern i les universitats catalanes es coordinen per acollir estudiants refugiats procedents de l'Afganistan

query_builder   3 setembre 2021 16:14

event_note Nota de premsa

El Govern i les universitats catalanes es coordinen per acollir estudiants refugiats procedents de l'Afganistan

  • Els departaments d’Igualtat i Feminismes i el de Recerca i Universitats s’han reunit amb el sistema universitari català per establir les bases del pla d’acollida dels estudiants refugiats
  • La reunió ha servit per intercanviar impressions i recollir les propostes i inquietuds de les 12 universitats públiques i privades
Reunió CIC

Els departaments d’Igualtat i Feminismes i el de Recerca i Universitats han convocat avui una reunió extraordinària de la Comissió de Relacions Internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que ha comptat amb la participació de les 12 universitats públiques i privades del país. La trobada ha tingut per objectiu iniciar la coordinació per a un nou pla d’acollida de persones refugiades procedents de l’Afganistan. El pla, que encara està en fase preparatòria, preveu l’acollida de persones refugiades que siguin estudiants, amb especial atenció a les dones, i garantir el seu dret a l’educació.

Des del Departament d’Igualtat i Feminismes, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha lloat la voluntat de les universitats catalanes de participar en l’acollida de persones refugiades procedents d’Afganistan i també la seva implicació en la integració no només acadèmica sinó social dels nouvinguts, una tasca clau en un moment de risc vital per a les persones que escapen de l’Afganistan. “No estem parlant només d’un visat d’estudiant, és un visat de vida. L’acollida d’aquestes persones no només és acadèmica, sinó que suposa donar continuïtat a la seva vida que, ara per ara, està en risc greu”, ha afirmat Mata.

Per la seva part, la directora general de Migracions, Refugi i Antirracisme, Eunice Romero Rivera, ha destacat que el pla d’acollida es tracta d’un “model que té una visió més integral, amb l’ambició que les persones tinguin més autonomia i puguin recuperar tots els àmbits seva vida”. Tal com ha explicat Romero, el pla “posa la mirada en la protecció de les vides de persones que mai més podran tornar al seu país d’origen”.

En aquest sentit, el director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats, Xavier Quinquillà, ha recordat que el pla es nodreix de l’experiència d’acollida dels estudiants sirians procedents del Líban el 2018. “Tenim uns precedents i no partim de zero. Les universitats teniu una expertesa que cal posar en valor”.

Finalment, els representants de les 12 universitats catalanes han mostrat la seva voluntat activa a participar en els projectes d’acollida. A la reunió, han presentat les seves propostes i inquietuds per crear un pla que s’ajusti el màxim possible a les necessitats d’aquestes persones, però que també tingui una cabuda harmònica dins els seus plans acadèmics. D’altra banda, un cop cada universitat determini el nombre d’estudiants que pot acollir i quin serà el pla d’estudis que posarà en marxa, la Generalitat dotarà les universitats amb els recursos pressupostaris adequats que cobreixin aquestes necessitats.

Aquest pla d’acollida per a estudiants refugiades i refugiats arran de la crisi afganesa està sent coordinat des del Departament d’Igualtat i Feminismes, a través de la Secretaria d’Igualtats, i el Departament de Recerca i Universitats. El paper social de les universitats catalanes per a persones refugiades de crisis humanitàries ja es va concretar l’any 2018 amb el desplegament d’un programa d’acollida arran de la crisi al Líban i al Pròxim Orient.