President

Jordi Bedmar

President Aragonès: "Hem d'aprendre del compromís d'Arcadi Oliveres i Josefina Castellví per impulsar la sacsejada que el país necessita"

query_builder   9 setembre 2021 21:12

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Hem d'aprendre del compromís d'Arcadi Oliveres i Josefina Castellví per impulsar la sacsejada que el país necessita"

  •  El cap de l’Executiu ha encapçalat el lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat, que enguany ha obert els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya, que enguany té com a fil conductor la figura de Pau Casals
  • Pere Aragonès ha subratllat que “Catalunya ha de poder superar la repressió i decidir lliurement quin ha de ser el seu futur polític”
El president Aragonès, amb els familiars de Josefina Castellví i Arcadi Oliveres, que han recollit els guardons. Autor: Jordi Bedmar
El president Aragonès, amb els familiars de Josefina Castellví i Arcadi Oliveres, que han recollit els guardons. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a “aprendre del compromís amb la humanitat que comparteixen Josefina Castellví i Arcadi Oliveres per impulsar la sacsejada que el país necessita per fer la transformació social, verda, feminista i democràtica”.

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat a Arcadi Oliveres, a títol pòstum, i a Josefina Castellví. Amb aquesta cerimònia, que s’ha iniciat amb la revista de la guàrdia d’honor dels Mossos d’Esquadra i la hissada de la senyera, s’han obert els actes institucionals organitzats per la Generalitat amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. El fil conductor de la Diada d’enguany és el mestre Pau Casals i la seva defensa de Catalunya, de les seves institucions i de la pau, amb motiu del 50è aniversari de l’estrena de l’himne que va compondre per a les Nacions Unides, en un acte en què va rebre la Medalla de la Pau i en què va pronunciar l’històric discurs “I am a Catalan”.

Durant la seva intervenció en l’acte, que ha tingut lloc al Vendrell, vila nadiua de Pau Casals, el president Aragonès parafrasejant les paraules del mestre en el discurs de l’ONU, ha dit que “Catalunya, the greatest nation in the world, ha de poder superar la repressió i decidir lliurement quin ha de ser el seu futur polític, tal com desitja una àmplia majoria de la societat catalana”

El cap del Govern ha posat de relleu “la voluntat de transformació, la perseverança en les conviccions i el compromís amb la humanitat” com a valors que comparteixen tots dos guardonats. Uns valors, ha afegit, que “els converteixen en un referent, donant forma a un llegat ètic, moral i sobretot humà”. El cap del Govern també ha subratllat que tots dos guardonats s’han distingit per la seva “recerca del bé comú”, que fa d’ells “uns referents per al conjunt del país”. “Siguem dignes hereus del seu llegat, perquè aquest és el millor homenatge que els hi podem oferir”, ha reblat.

Pere Aragonès també ha remarcat que “l’estela de Castellví i Oliveres ens serveix per avançar cap a un món més just, amb menys bel·ligerància i de dimensió més humana; construint consensos i posant al centre a qui tradicionalment ha estat als marges”.

La Medalla d’Or de la Generalitat

El Govern va acordar el 31 d’agost atorgar la Medalla d’Or a Arcadi Oliveres “per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social”, i a Josefina Castellví, “per la seva destacada trajectòria com a oceanògrafa, biòloga, investigadora científica i escriptora”. Amb la concessió de la Medalla d’Or a Arcadi Oliveres la Generalitat “vol honorar un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània”. I amb la distinció a Josefina Castellví “vol honorar una de les pioneres de la investigació científica a Catalunya” que, “amb la seva trajectòria i el seu talent, ha obert el camí a moltes dones científiques, fet que –conjuntament amb el seu prestigi i projecció internacional– la situen com un autèntic referent per a les noves generacions de científics”.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. L’any passat, la Generalitat va atorgar la Medalla d’Or a la mestra i pedagoga Teresa Codina i al cantautor Lluís Llach.

Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres i Boadella va néixer a Barcelona el 1945 i va morir a Sant Cugat del Vallès el passat 6 d’abril. Era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya.

Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Christi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona. L’estiu del 1976 va participar en l’organització de la Marxa per la Llibertat i fou detingut a la Sénia per la Guàrdia Civil. El 1977 va participar en la creació de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR).

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. També va formar part de l’Associació per la Taxació de les Transaccions i per l’Ajuda als Ciutadans (ATTAC) i de la Societat Catalana d’Economia. Va escriure diversos llibres i articles. També va rebre nombrosos premis i reconeixements, com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

Josefina Castellví

La biòloga, oceanògrafa i escriptora Josefina Castellví i Piulachs va néixer a Barcelona l’any 1935. Es va llicenciar en Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona el 1957, i fou reconeguda amb un Premi Extraordinari. Aquell mateix any va aconseguir una beca del Govern francès per estudiar bacteris marins a la Universitat de la Sorbona. A París s’especialitza en oceanografia i participa de les primeres expedicions oceàniques.

El 1984 es va convertir en la primera dona catalana —conjuntament amb Marta Estrada— que va participar en una expedició internacional al Pol Sud. Aquest mateix any va ser nomenada delegada del CSIC a Catalunya i dos anys més tard va dirigir la coordinació de la presidència d’aquest Consell. Entre 1987 i 1994 va viure a la Base Antàrtica Espanyola a l'Illa de Livingston, els primers dos anys com a coordinadora de la instal·lació i entre 1989 i 1994 com a directora. Posteriorment, va ser gestora del Programa Nacional d'Investigació a l'Antàrtida.

Entre els anys 2000 i 2007 i entre el 2012 i el 2016 va formar part del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, ocupant-ne la vicepresidència en els períodes 2004-2007 i 2012-2016. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb distincions com la Creu de Sant Jordi (2003), el premi Català de l’Any (2013) o el Premi Nacional de Cultura (2013).

 

1  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 3772

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia