Protecció Civil

Protecció Civil activa l'ALERTA del pla INUNCAT per la intensitat i extensió de les pluges aquesta tarda

query_builder   10 setembre 2021 17:09

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa l'ALERTA del pla INUNCAT per la intensitat i extensió de les pluges aquesta tarda

  • Es demana limitar al màxim la mobilitat i extremar les precaucions al volant a les zones on plogui amb intensitat
  • Cal allunyar-se i respectar els tancaments de guals, zones inundables, rius i rieres, que poden augmentar el cabal de forma sobtada

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en ALERTA el pla d’emergències INUNCAT davant la intensitat de les pluges que afecten moltes comarques aquesta tarda i les incidències que es poden produir.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís d'observació d'intensitat de pluja al Vallès Occidental que ha descarregat 40 litres/m2 en 30 minuts i ha anat acompanyat de pedra o calamarsa.

També s'ha observat la superació del llindar de 20 litres/m2 en 30 minuts al Baix Penedès. A més, durant les dues properes hores també es podran veure afectades les comarques del Garraf i Tarragonès, a més de les previstes aquest matí. En aquestes comarques, els xàfecs podran anar sovint acompanyats de tempesta i puntualment de calamarsa o pedra.

D’altra banda, l’SMC ha emès un avís de temps violent al Bages, Solsonès, Beguedà, Osona, Moianès i Vallès Oriental. En aquestes comarques es poden produir tempestes amb fortes ratxes de vent, pedra, esclafits o tornados.

La previsió és que al llarg de la tarda i fins al vespre les tempestes es puguin mantenir intenses a moltes comarques de forma local.

De moment no es registren incidències greus a causa de les pluges, tot i que al telèfon d’emergències 112 comencen a entrar trucades per inundacions i els Bombers de la Generalitat comencen a fer actuacions a diversos municipis. A nivell de trànsit, es registren retencions i alguns accidents sobretot a l’àrea metropolitana, però no consten carreteres afectades per les pluges.

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi.

Es recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per les fortes pluges, i també en les activitats a l’aire lliure. En la mesura del possible, cal limitar la mobilitat al màxim a les zones on plogui amb intensitat.

Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants. Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions