Institut Català de les Dones

Relatoria Diàleg Feminista ICD

Diada Nacional de Catalunya

Les dones reivindiquem polítiques des de l'acció comunitària i per a totes en la I Jornada de Portes Obertes de l'Institut Català de les Dones

query_builder   11 setembre 2021 18:03

event_note Nota de premsa

Diada Nacional de Catalunya

Les dones reivindiquem polítiques des de l'acció comunitària i per a totes en la I Jornada de Portes Obertes de l'Institut Català de les Dones

La consellera Tània Verge ha recollit les demandes de les dones i el teixit d’entitats feministes en el nou espai “Diàlegs Feministes” i ha presentat el Pla Punt #ICDObert

La consellera ha declarat que “l’Institut Català de les Dones és un espai que les dones han de fer seu perquè es seu. Des d’avui l’ICD és un espai mes obert i mes viu”

Diàleg Feminista

“L’Institut Català de les Dones és un espai que les dones han de fer seu perquè es seu. Des d’avui l’ICD és un espai mes obert i mes viu.  Iniciem una nova etapa que posa l’accent en la proximitat amb l’entorn comunitari i totes les entitats el país. Els Punt #ICDObert responen a un nou enfocament per reduir la distància. Volem que ICD esdevingui un espai de proximitat on poder obtenir suport a les situacions que impacten les nostres vides” ha subratllat la consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Verge en el marc del Diàleg feminista: Les dones liderem la transformació feminista del país.

La sessió, que ha obert la I Jornada de Portes Obertes de l’Institut Català de les Dones, també ha comptat amb la intervenció de la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, qui ha explicat que les Portes Obertes son “una oportunitat d’oferir la casa que és la casa de totes. El diàleg no és unidireccional. Avui exemplifiquem això. Cadascuna des del seu lloc i expertesa pot oferir actuacions i estar juntes en la transformació feminista. Començar pel diàleg no és només simbòlic sinó que marca el camí que volem seguir. Diàleg i voluntat que entre totes transformem el país. Aquesta etapa la lidera l’equip directiu de l‘ICD, el CNDC i totes vosaltres. És la llavor per a una país lliure i feminista”.

Seguidament, la directora de l’ICD, Neus Pociello, ha explicat que “el Punt #ICDObert, farà un treball d’informar sobre drets en profunditat. I els materials d’informació és crearà conjuntament amb les dones. El nou enfocament incorporarà el treball comunitari amb les entitats i les pròpies dones. Feu propostes, aquests espais son vostres”, ha ofert a les assistents al Diàleg.

Carme Maqueda, tècnica d’atenció de l’@icdones, ha exposat que des del Punt #ICDObert “veiem les dificultats de les dones per arribar als recursos. Hi ha una bretxa digital per a dones grans però també per a les que tenen vunerabilitat econòmica i no tenen accés als recursos telemàtics i llavors tampoc accedeixen a ajudes. Hem volgut tornar a la presencialitat i no cal demanar cita prèvia. I ens coordinem amb la xarxa d’atenció per evitar la revictimitzacio, especialment en els casos que la dona està en situació de violència masclista”.

Totes les intervencions han estat recollides per la il·lustradora Clara-Tanit Arqué en un mural digital.

 

Imatge relatoria Clara-Tanit Arqué

Diàleg

En el primer Diàleg Feminista hi ha participat, Montserrat Vilà, del Grup de Treball   Abordatge de les Violències Masclistes del Consell Nacional de les Dones (CNDC), qui ha intervingut per exposar, entre d’altres temes, que “un dels reptes més grans que tenim dins del moviment feminista és la unitat. Penso que és un repte important i que, a més a més, vertebra moltes de les altres coses que tenim davant”.

Per altra banda, Anna Berga, Secretària General i Presidenta de la Comissió Dones i Ciència-Universitats, ha denunciat la segregació vertical i horitzontal de gènere que hi ha en l’àmbit universitari, i Fàtima Ahmed El Haddad, del Grup de Dones Migrades i Refugiades ha reivindicat que “la transformació del país l’estem construint TOTES, en lletra majúscula. I hem de participar TOTES en aquesta nova transformació que ha de ser inclusiva”.

Carme Riu, representant del Grup de Treball de Dones i Discapacitats del CNDC ha expressat que “cal invertir en auto nomia de les dones, de totes les dones, i de les dones amb discapacitat. Les dones acaben fent la feina d’altres. Tots els treballs de cura haurien de ser contribuents”.

Eugènia Bretones, del Grup del CNDC sobre Treball ha pres la paraula per constatar que el sosteniment de la vida depèn de les dones. I ha demanat que “el temps que la dona dedica a la criança que no la penalitzi. Hem d’empoderar-nos totes juntes per poder fer una transformació cultural”.

La periodista Cristina Pulido, del Grup de Treball del CNDC sobre Dones i Mitjans de Comunicació ha subratllat que “si tenim el repte de construir aquest país més feminista no podem oblidar el paper dels mitjans de comunicació. Tenen impacte en la socialització de la persona per a l’adquisició aptituds com la igualtat. Tenim molts documents i recomanacions realitzades i, com a mínim, els mitjans públics haurien d’implicar-se. No pot ser que els mitjans revictimitzin les víctimes”.

Núria Viñas, del Grup de Treball Dones, Empresa i Economia del CNDC, ha posat en valor l’economia de les cures i el talent femení i ha afirmat que “encara s’ha d’explicar molt bé què significa ser feminista perquè s’hi incorporin més dones. Les necessitem totes. Hem d’aprofitar que tenim una conselleria per aplicar la perspectiva de gènere a tot el Govern. El CNDC ha de ser interseccional, inclusiu i amb equilibri territorial”.

Almudena García, del Grup de Treball Participació Internacional del CNDC ha posat sobre la taula la problemàtica financera de les entitats socials i ha afirmat que “si treballem per garantir drets ens cal una sostenibilitat per poder continuar garantint-los” .

Per altra banda, Montserrat Serrallonga, del Grup de Treball Dones Grans del CNDC, ha posat l’accent en visibilitzar, entre d’altres temes, que la pandèmia “ha provocat que moltes dones grans s’hagin trobat soles, ja sigui a casa com a les residències”.

Carla Clemente, del districte de Gràcia i treballadora del sector del comerç, ha denunciat la feminització de la pobresa i Maite Cayuela, de la Fundació Aroa, ha posat l’accent en la salut psicoemocional de les dones que “s’ha vist molt perjudicada en els darrer temps. Ja es hora que posem èmfasi en aquest fet perquè la salut es allò més bàsic i calen més recursos”, ha afirmat.

Gemma Altell, psicòloga social feminista, sòcia de l’entitat G360 ha intervingut per posar de relleu el repte de les violències institucionals i ha explicat que “moltes d’aquestes violències es donen perquè no hi ha transversalitat de gènere. I es donen en forma d’estigma o prejudicis cap a determinades dones i aquestes mirades produeixen molt dolor”.

Totes les intervencions han estat recollides per la il·lustradora Clara-Tanit Arqué en un mural digital.

Imatge Portes Obertes

Jornada de Portes Obertes

Demà, la presidenta de l’ICD, Meritxell Benedí, inaugurarà l’Exposició itinerant “Qui és Victòria Pujolar Amat” en el marc dels actes que commemoren el centenari d’aquesta activista republicana i antifeixista. També intervindrà la comissària d’aquesta commemoració, Elvira Altés.

En el primer Portes Obertes a la seu de l’ICD de Barcelona, la historiadora Gina Driéguez guiarà visites per mostrar espais com les oficines d’atenció i serveis psicològics i jurídics gratuïts; el Centre de documentació especialitzat en feminismes Joaquima Alemany i Roca, obert a tothom, o les sales i l’auditori que poden sol·licitar les entitats.

Per fer una visita una guiada i/o assistir a la inauguració cal inscriure’s a:  https://dones.gencat.cat/ca/institut/que_es_icd/jornada-de-portes-obertes/index.html.

L’acte es podrà veure en directe pel canal de You Tube de l’ICD. https://youtu.be/QUx9vcHEGLg

 

 

2  

Fitxers adjunts

Díptic Punt #ICDObert

Díptic Punt #ICDObert
PDF | 3302

Cartell Punt #ICDObert

Cartell Punt #ICDObert
PDF | 5573

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia