Drets Socials

tortosa

Cervera aposta per impulsar a Tortosa un servei integral per atendre infants i adolescents que han patit abusos sexuals

query_builder   15 setembre 2021 15:11

event_note Nota de premsa

Cervera aposta per impulsar a Tortosa un servei integral per atendre infants i adolescents que han patit abusos sexuals

El nou recurs seguirà el model nòrdic Barnahus (cases d’infants), que ja funciona de forma pilot a Tarragona.

El Departament té previst habilitar fins a 13 serveis d’aquestes característiques arreu del territori

tortosa

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha manifestat la voluntat del Departament d’impulsar a Tortosa un centre adreçat a infants i adolescents que hagin estat víctima d’abusos sexuals. El nou recurs seguirà el model nòrdic de Barnahus (cases d’infants), que ja funciona de forma pilot a Tarragona i és pioner a l’Estat.

Així ho ha anunciat la consellera després de reunir-se amb l’alcaldessa del municipi, Meritxell Roigé, acompanyada pel director territorial de Drets Socials a Terres de l’Ebre, Felip Monclús, i el delegat del Govern a Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. Cervera ha explicat que el nou centre donarà servei al conjunt de les Terres de l’Ebre. “La xarxa de Barnahus és un dels projectes que més ens interessa impulsar. Volem implementar aquest model arreu del territori, a totes les vegueries”, ha remarcat. “Es tracta d’un recurs que posa l’infant víctima d’abusos sexual al centre, perquè permet treballar en un espai amable tots els serveis d’atenció que necessita. En aquest sentit, són els diversos actors (Mossos, Justícia, Salut, etc.) els qui es desplacen a aquest espai, en comptes de fer anar al nen a diversos recursos”, ha subratllat Cervera.

El Departament i el consistori tortosí s’han emplaçat a seguir treballant per fer realitat el projecte. En aquest sentit, l’Ajuntament està valorant diversos espais possibles on ubicar aquest nou servei.

La futura unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals (Barnahus) de Tortosa tindrà com a objectiu principal aglutinar en un sol espai diferents recursos i un equip professional pluridisciplinar per evitar que les víctimes hagin de recórrer les diverses instàncies que intervenen en aquests casos (jutjat, comissaria, hospital, serveis d'infància...).

L’equip psicosocial estarà format per professionals de la psicologia, treball social i una figura de coordinació. També s’hi desplaçaran, quan calgui, altres figures professionals com ara Mossos d’esquadra del Grup d’atenció a la víctima (GAV) o Equip d’investigació, encarregats de la investigació policial, l’Equip d’assessorament tècnic penal (EATP) del Departament de Justícia o psicòlegs/es clínics/es especialitzats/des en abusos sexuals.

 

Model Barnahus

Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics.

Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir una sèrie d'estàndars de qualitat. Els més importants són:

  • Interès superior de l’infant al centre de la intervenció
  • Treballar de manera multidisciplinari i interdepartamental
  • Incloure a tots els infants i adolescents com a possibles usuaris/es
  • Proporcionar un entorn amigable
  • Gestió interdepartamental del cas
  • Entrevista forense
  • Examen mèdic
  • Serveis terapèutics
  • Formació continuada i desenvolupament de competències
  • Treballar la prevenció: compartir informació, sensibilitzar i generar coneixement

Tots aquests principis permeten la valoració, atenció, tractament i seguiment de qualsevol infant i adolescent víctima d’abús sexual i de les seves famílies. També s'assessora persones adultes que hagin patit abusos durant la infantesa. La intervenció inclou l'avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració mèdico-forense de la víctima, l’entrevista, a més a més d'informar i assessorar la judicatura i la fiscalia.

3  

Imatges

Reunió a l'Ajuntament

Reunió a l'Ajuntament 131

Visita a Tortosa

Visita a Tortosa 150

La consellera Cervera atén els mitjans de comunicació

La consellera Cervera atén els mitjans de comunicació 566

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia