Cultura

foto

Arrenca el programa d'exposicions itinerants 2021-2022 d'arts visuals del Departament de Cultura amb l'exposició "L'altre ubic", produïda pel Festival Panoràmic

query_builder   16 setembre 2021 13:44

event_note Nota de premsa

Arrenca el programa d'exposicions itinerants 2021-2022 d'arts visuals del Departament de Cultura amb l'exposició "L'altre ubic", produïda pel Festival Panoràmic

  • L’Espai d’Art Moritz de Cornellà inaugura avui l’exposició “L’altre ubic, migracions del cos fragmentat”, produïda pel Festival Panoràmic, comissariada per Mercè Alsina, i promoguda conjuntament per Roca Umbert Fàbrica de les Arts i l’Ajuntament de Granollers.

 

  • Aquesta exposició inicia el programa d’exposicions itinerants 2021-2022 d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura, que també portarà l’exposició “Dimonis” de cabosanroque i Signes i escriptura de la Fundació Suñol per diversos centres arreu del territori.
foto

L’Espai d’Art Moritz de Cornellà inaugura avui, 16 de setembre, l’exposició “L’altre ubic, migracions del cos fragmentat” produïda pel Festival Panoràmic, promoguda conjuntament per Roca Umbert Fàbrica de les Arts i l’Ajuntament de Granollers i comissariada per Mercè Alsina.

Aquesta exposició forma part del programa d’exposicions itinerants impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, amb la voluntat d’acostar l’art contemporani a la ciutadania en col·laboració amb els centres d’art locals. Enguany aquest programa, dotat inicialment amb un total de 150.000 euros, inclou un total de tres exposicions que es podran visitar a setze centres i sales d’arts visuals del país.

La mostra “L’altre ubic, migracions del cos fragmentat” reflexiona sobre el context actual d’hiperconnectivitat, en el qual vivim cada vegada més pendents de les xarxes i el paradoxal efecte d’isolament que això provoca. Aquest aïllament –feixuc i inquietant- ens fa remetre al propi jo, tant en el pla psíquic com en el físic. El cos esdevé llavors un territori de recerca on reconeixem els altres que ens habiten i emergeix el desig de mostrar-nos com aquest altre ubic, alimentat per les possibilitats infinites que ofereixen les xarxes. L’exposició es podrà veure a l’espai d’art Moritz fins al 28 d’octubre.

Amb “L’altre ubic, migracions del cos fragmentat” es vol explorar la identitat de gènere, però també altres mirades cap a la transformació del cos i el que ens fa visibles socialment -i ens defineix i categoritza-. També es volen replantejar les actituds que van associades a aquests rols predeterminats i, d’una manera més abstracta, les infinites possibilitats de pensar-nos. La mostra vol explorar també l’enyorança de la corporalitat de l’altre en un món cada vegada més virtual.

Hi participen els artistes: Teemu Mäki, Mar C. Llop, Mengwen Cao, Isa Fontbona, Francesca Steele, Itziar Okariz i Ricardo Muñoz. Tots ells es plantegen qüestions sobre identitat, ja sigui en l’aspecte dels cossos, les orientacions sexuals, el gènere amb el qual ens identifiquem o les actituds socials i els dubtes existencials als quals ens enfrontem en l’exercici diari de pensar-nos i suportar-nos tal com ens han/hem definit socialment.

La majoria ho fan des de la seva experiència. Tots ells exploren fronteres entre el que és íntim i el que és social, i s’aventuren a exposar públicament les transformacions a què se sotmeten, amb un clar desig d’extimitat. Un desig que es tradueix com un acte de validació que va més enllà de l’àmbit privat per esdevenir una negociació social de la pròpia identitat, perquè el que és íntim està alhora fortament constret pel que és social, i només des del que és social aquesta intimitat pot fer reals les fantasies que imagina.

L’altre ubic continuarà la seva itinerància al Centre d’Art de Tarragona a partir del proper 5 de novembre i durant el proper any es podrà veure a Martorell, Manresa, Alella i Granollers .


Programa pedagògic

L’exposició “L’altre ubic, migracions del cos fragmentat” comptarà amb un dispositiu pedagògic que desplegarà els seus continguts en clau educativa: es combinaran activitats virtuals a l’aula i activitats presencials a la sala d’exposicions. Les activitats s’adaptaran a les necessitats i interessos de cada centre d’art.

La proposta apropa les exposicions a les persones més joves a través dels dispositius pedagògics. S’adreça a centres educatius, estudis artístics i col·lectius de persones joves en contextos educatius i culturals diversos i es materialitza en diversos itineraris, que combinen virtualitat i presencialitat, i facilita l’autonomia a qui hi participa.


Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022

 “L'altre ubic”

  • Espai Moritz. Cornellà. Del 16 de setembre fins al 28 d’octubre de 2021
  • Centre d’Art de Tarragona. 5 de novembre fins al 9 de gener de 2022
  • Muxart. Espai d’art i creació. Del 4 febrer a l'1 de maig de 2022
  • Centre Cultural El Casino. Manresa. Del 13 de maig al 10 juliol de 2022
  • Can Manyé, espai d’art i creació. Alella. Gener- març de 2023
  • Museu de Granollers. 19 d’octubre- 16 de novembre de 2023

“Dimonis”

  • Museu d’Art de la Pell. Vic. Del 30 de novembre de 2021 fins al 30 de gener de 2022
  • Espai d’art Can Manyé. Alella. 4 març- 1 de maig 2022 
  • Museu de Granollers. Del 3 de juny fins a l'11 de setembre de 2022
  • Centre d’Art de Tarragona. Del 23 setembre fins al 30 d’octubre de 2022
  • Museu d’Art de Cerdanyola. Principis de novembre- finals desembre de 2022

 “Signes i escriptura”

  • Centre d’Art Contemporani. La Sala. Vilanova i la Geltrú. 11 març- 15 maig 2022
  • Fundació Palau. 28 maig- 18 setembre 2022
  • Sala Trinitaris de Vilafranca. Finals setembre- novembre 2022
  • Espai 1. La Granja Espai. 28 gener- finals març 2023
  • Muxart. Espai d’art i creació. 21 abril -25 juny 2023
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia