Delegació a Lleida

Acte institucional unitari de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Lleida

query_builder   10 setembre 2021 20:54

event_note Nota de premsa

Acte institucional unitari de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Lleida

A la plaça dels Apòstols de la Seu Vella, presidit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà

Diada Nacional a Lleida 2021
Vilagrà, amb Solé, Pueyo i Talarn, durant l'ofrena floral als lleidatans defensors de les llibertats de Catalunya

La Delegació del Govern, la Diputació i l’Ajuntament de Lleida han organitzat avui l’acte institucional unitari de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, a la plaça dels Apòstols, a la Seu Vella, que ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

En el seu parlament, Vilagrà, després d’enaltir els valors defensats per Pau Casals, “la llavor de la nostra terra de  demòcrates, republicans i majoritàriament independentistes”, ha recordat que la d’enguany és la quarta Diada que es celebra en un context de repressió. Així, ha fet esment que s’han alliberat els presos, però “encara no tenen tots els drets reconeguts”, i també s’ha referit a les persones que “segueixen patint l’exili”.

La consellera s’ha mostrat convençuda que “tornarem a omplir els carrers i estar juntes sense retrets, amb una estratègia de resolució del conflicte. Ens volen dividides, però ens trobaran tossudament aixecades”. A més, Vilagrà ha defensat la taula de negociació amb l’Estat, en la qual “no serà fàcil, però defensarem l’amnistia i l’autodeterminació”. En aquest punt ha afirmat que “la unió fa la força i necessitem aquesta força per aconseguir l’estat que anhelem”.

Per la seva banda, el delegat del Govern, Bernat Solé, ha incidit en el fet que l’acte institucional de commemoració de la Diada se celebri a la Seu Vella de Lleida, un espai on les tropes de Felip V van exercir una forta repressió envers els lleidatans i lleidatanes durant el setge de la ciutat, en la guerra de Successió, la tardor de 1707, fins la capitulació de l’exèrcit austriacista. Solé ha reivindicat ha reivindicat "més que mai" la llibertat col·lectiva del país "des del consens i la diversitat posant en valor les fortaleses d'allò que ens uneix i que ens ha de permetre assolir la república lliure i justa que tant desitgem".

L’acte unitari de commemoració de la Diada, en què també hi han intervingut el president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha comptat amb públic, a diferència de l’edició de l’any passat, encara que amb les mesures de prevenció contra el Covid-19, concretament el manteniment de les distàncies i l‘ús de la mascareta.

Després del parlaments, Vilagrà, Solé, Pueyo i Talarn han fet l'ofrena floral als lleidatans defensors de les llibertats de Catalunya, al peu del pont llevadís. L’acte ha finalitzat amb l'Himne Nacional de Catalunya. La commemoració ha comptat amb la i interpretació de quatre peces per part de la formació d’Heura Gaya.