Justícia

.

Consellera Ciuró: "Els nostres joves han de ser conscients de com el feixisme va trepitjar els drets humans de diverses generacions"

La consellera de Justícia presenta el llibre de Remei Oliva "La noia de la capsa de fils" a la Maternitat d'Elna i visita la Maternitat

query_builder   19 setembre 2021 14:47

event_note Nota de premsa

Consellera Ciuró: "Els nostres joves han de ser conscients de com el feixisme va trepitjar els drets humans de diverses generacions"

La consellera de Justícia presenta el llibre de Remei Oliva "La noia de la capsa de fils" a la Maternitat d'Elna i visita la Maternitat

A les seves memòries, Remei Oliva explica en primera persona l’exili, el pas pels camps de refugiats i la difícil integració a França

.
La consellera i Remei Oliva

“La història de Remei Oliva no es pot oblidar. És història amb majúscules, i l’hem d’explicar als nostres joves perquè siguin conscients de com el feixisme va trepitjar els drets humans de diverses generacions. I prenguin consciència de la importància de preservar els drets individuals i col·lectius i la democràcia, que tants anys ens va costar recuperar”. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha pronunciat aquestes paraules en l’acte de presentació del llibre La noia de la capsa de fils. Memòries d’un exili no desitjat, en el qual hi ha participat l’autora, Remei Oliva. “Ella era la Remei que maldava per no perdre la dignitat, quan era impossible mantenir-la”, ha afegit la Consellera.

Lourdes Ciuró ha remarcat l’excepcionalitat de comptar amb l’autora a la presentació per “ser un testimoni viu de la intolerància que fomenta qualsevol tipus de totalitarisme; perquè representa els milers i milers de refugiats  que eren presoners de guerra i d’unes ideologies totalitàries, i perquè aporta uns mirada de gènere sobre el que és viure l’exili”.  En aquest sentit, ha afegit que “la seva perspectiva de dona aporta un valor qualitatiu al seu testimoniatge, davant els molt més nombrosos testimonis masculins que tenim de l’exili. Ella ens parla de la vida als camps de refugiats, de les noies que tenien fills, de l’absència de pare de les criatures, de les famílies, malalties i plagues. De com cadascú lluitava internament per sobreviure en condicions infrahumanes i de com, malgrat les adversitats, la vida s’obria camí”.

Després de la presentació, la Consellera ha visitat la Maternitat d’Elna acompanyada de l’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia. A més de la consellera i el batlle, a l’acte, hi ha assistit també el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font; el director del MUME, Enric Pujol; el director dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Albert Ballesta; el cap de Servei de Patrimoni i Catalanitat de l’Ajuntament d’Elna, Ricard Nieto, i Cèlia Carré Garcia, en representació de Associació DAME.

La noia de la capsa de fils

El llibre, editat pel Memorial Democràtic, forma part de la col·lecció “Memòries”. Remei Oliva explica com, als 20 anys, va haver de deixar casa seva, a Badalona. Va tancar les portes a la seva vida de modista i a tots els seus somnis per fugir cap a França l’hivern de 1939. El seu relat abraça els 15 mesos als camps d’Argelers i Sant Cebrià, el naixement del seu fill Rubèn a la Maternitat d’Elna i la difícil integració en una França immersa en la Segona Guerra Mundial.

La Maternitat d’Elna

Al març d’enguany, el Memorial Democràtic i la batllia d’Elna van signar un conveni de col·laboració pel qual aquest municipi de la Catalunya Nord es va adherir a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. D’aquesta manera, el castell de Bardou, que va acollir la Maternitat d’Elna entre 1939 i 1944, va quedar integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. La Xarxa està coordinada pel Memorial Democràtic, l’ens de la Generalitat encarregat de commemorar, documentar i difondre la memòria democràtica.

5  

Imatges

La consellera i Remei Oliva

La consellera i Remei Oliva 212

Ciuró durant la visita a la maternitat

Ciuró durant la visita a la maternitat 157

Un moment del parlament

Un moment del parlament 204

Imatge del parlament 2

Imatge del parlament 2 134

Lourdes Ciuró en la visita a Elna

Lourdes Ciuró en la visita a Elna