Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DAAC

Acció Climàtica obre una línia d'ajuts de 65 milions d'euros per a l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega

query_builder   22 setembre 2021 12:54

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica obre una línia d'ajuts de 65 milions d'euros per a l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega

Les ajudes del programa MOVES III multipliquen per 4 el pressupost amb l’objectiu, entre d’altres, d’incrementar entre un 8% i un 10% les matriculacions de vehicles elèctrics

Jordà presentant els ajuts
Teresa Jordà presentant els ajuts per a l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha presentat avui una convocatòria d’ajuts per a l’impuls de la mobilitat sostenible, dotada amb 65 milions d’euros. Aquests ajuts es destinaran a subvencionar l’adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. La consellera Teresa Jordà ha explicat la línia d’ajuts, que formen part del Programa MOVES III, en el marc d’una visita al Centre de Recursos de Vehicle Elèctric i al punt de recàrrega per a vehicles elèctrics de Santa Perpètua de Mogoda en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura.

 

Jordà ha destacat que el programa d’ajudes MOVES III multiplica per 4 el pressupost de l’edició anterior amb l’objectiu, entre d’altres, d’incrementar entre un 8% i un 10% les matriculacions de vehicles elèctrics. Podran sol·licitar ajuts les persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris o administracions sense activitat econòmica que hagin adquirit un vehicle inclòs en el programa o que hagin instal·lat un punt de recàrrega des del passat 10 d’abril. Per a les persones jurídiques i la resta d’administracions, la vigència dels ajuts s’inicia a partir de l’endemà de la publicació al DOGC. Des de l’atorgament de l’ajut hi haurà un període màxim de 12 mesos per executar i justificar l’actuació. La vigència de la convocatòria acabarà el 31 de desembre de 2023.

 

Adquisició de vehicles elèctrics o de pila de combustible

 

La partida destinada a ajuts per l’adquisició de vehicles d’energies alternatives (elèctrics o de pila de combustible) ascendirà a 30,7 milions d’euros. Aquesta línia té per objectiu incentivar l’entrada en circulació de nous vehicles propulsats amb tecnologies més netes i eficients i la retirada de vehicles vells, més contaminants.

 

Per a les persones físiques i autònoms, els ajuts aniran des dels 1.100 euros (en el cas de les motos) fins als 9.000 euros (en el cas de furgonetes amb desballestament d’un altre vehicle). L’ajut per a la compra d’un turisme amb més de 90 quilòmetres d’autonomia és de 4.500 euros, i ascendeix a 7.000 si també acredita el desballestament del vehicle vell.

 

La convocatòria cobreix l’adquisició, via compra o ‘leasing’, de vehicles nous i matriculats per primera vegada a Espanya. El preu màxim per als turismes és de 45.000 euros; per als vehicles de 8 o 9 places, de 53.000 euros; i per a les motos, de 10.000 euros. També s’estableix un topall de 30 vehicles per concessionari o punt de venda. La quantia dels ajuts augmentarà un 10% sempre que els turismes es destinin a persones amb mobilitat reduïda i s’hagin d’adaptar, o s’utilitzin com a taxi o VTC; quan les furgonetes es destinin a professionals autònoms amb discapacitat o mobilitat reduïda i l’hagin d’adaptar, o habitants de pobles de menys de 5.000 habitants.

 

 

Visita al Centre de Recursos de Vehicle Elèctric
La consellera d'Acció Climàtica durant la visita al Centre de Recursos de Vehicle Elèctric de Santa Perpètua de Mogoda

Instal·lació de punts de recàrrega

 

La partida destinada a subvencionar la instal·lació de punts de recàrrega serà de 30,7 milions d’euros. L’objectiu d’aquesta línia és impulsar el desenvolupament d’una xarxa de recàrrega per a vehicles elèctrics que contribueixi a la implantació del vehicle elèctric a Catalunya. Per això, hi podran accedir punts de recàrrega públics i privats ubicats tant en àrees residencials, zones d’estacionament, via pública o xarxa viària, i els ajuts cobriran des del 30% fins al 80% de la despesa elegible segons beneficiari, amb un màxim de 800.000 euros per expedient i de 5.000 euros per a les persones físiques.

 

Els ajuts cobriran des del cost del punt de recàrrega fins els treballs i equips associats a la seva instal·lació, com ara l’obra civil o els sistemes de gestió, control i seguretat, entre d’altres. També es cobrirà el cost d’aquells equips per generar o emmagatzemar energia d’origen renovable si estan dedicats exclusivament al punt de recàrrega. Per a les persones físiques, l’ajut ascendirà al 70% del cost subvencionable (un 80% en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants).

 

Per completar el pressupost, 2,5M€ es destinaran a implementar directament actuacions d’adquisició de vehicles elèctrics i instal·lació d’infraestructura de recàrrega als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya.

 

El vehicle elèctric a Catalunya, una realitat

 

A Catalunya ja hi ha matriculats més de 33.000 vehicles elèctrics, i hi ha operatius milers de punts de recàrrega tant públics com privats, i més de 130 estacions de recàrrega ràpida. Des de l’any 2016, la Generalitat ha implementat diferents mesures per fomentar la mobilitat elèctrica. Com a resultat, Catalunya disposa d’una xarxa pública de recàrrega ràpida, impulsada per l’ICAEN, que possibilita que tot el territori disposi, a un màxim de 30 quilòmetres, d’una estació que permeti carregar fins a 120 quilòmetres d’autonomia en menys de mitja hora. A més, també s’han efectuat els canvis normatius necessaris per simplificar i facilitar la instal·lació de punts de recàrrega en els aparcaments privats comunitaris.

 

L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és avançar en la descarbonització del sector del transport, que a Catalunya és el principal consumidor d’energia final (amb un 45% del total), i s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, democràtic i sostenible que viu el país i amb la situació d’emergència climàtica declarada pel Govern de Catalunya.

 

Els recursos d’aquestes línies d’ajuts procedeixen del programa europeu Next Generation, creat a instàncies de la Unió Europea i que té, entre els seus objectius, impulsar la recuperació econòmica mitjançant el canvi a un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables. A Catalunya, aquests recursos són gestionats l’ICAEN.

 

3  

Imatges

Teresa Jordà visitat el  Centre de Recursos de Vehicle Elèctric de a Santa Perpètua de Mogoda

Teresa Jordà visitat el Centre de Recursos de Vehicle Elèctric de a Santa Perpètua de Mogoda 178

La consellera d'Acció Climàtica presentant els ajuts per a l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega

La consellera d'Acció Climàtica presentant els ajuts per a l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega 140

La consellera Jordà ha presentat avui una convocatòria d'ajuts per a l'impuls de la mobilitat sostenible

La consellera Jordà ha presentat avui una convocatòria d'ajuts per a l'impuls de la mobilitat sostenible 160

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia