Recerca i Universitats

EAIE 2021

Les universitats catalanes reflexionen sobre els reptes post-pandèmia dels campus en la fira europea d'educació superior

query_builder   28 setembre 2021 09:00

event_note Nota de premsa

Les universitats catalanes reflexionen sobre els reptes post-pandèmia dels campus en la fira europea d'educació superior

  • Catalunya participa en l’EAIE Community Exchange que, fins divendres, aplega més de 2.000 delegats de prop d’un centenar de països
  • La campanya Stories Of Human Values explica en primera persona l’experiència acadèmica i vital a Catalunya d’estudiants i investigadors d’arreu del món
EAIE 2021

El sistema universitari català compartirà reflexions i iniciatives sobre els reptes derivats de la pandèmia i l’educació online en els campus universitaris en el marc de la seva participació en la fira europea d’educació superior que, per segon any consecutiu, se celebra en format virtual. La delegació catalana, coordinada pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), es presenta als seus homòlegs europeus a través de l’estand virtual Study in Catalonia en el saló que l’EAIE, l'European Association for International Education, celebra entre avui i divendres.

La fira d’àmbit universitari més important d’Europa, que aplega més de 2.000 delegats, té en aquesta segona edició virtual l’eslògan “Bolder. Braver. Go” i proposa debatre idees audaces que donin lloc a accions tangibles en un context de transformació per l’educació superior internacional. En aquesta línia, el pavelló català estrena avui, coincidint amb la inauguració de la mostra, el webinar propi What’s new in: Catalonia. Aquesta conferència web reflexionarà i compartirà iniciatives sobre els reptes derivats post-pandèmia als campus universitaris, alhora que posarà de relleu el paper clau que desenvolupen les aliances a l’hora de proveir metodologies innovadores i col·laboratives. El webinar, a més, presentarà dues iniciatives per combatre la crisi social i climàtica: la feina desenvolupada al sistema universitari català per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i el projecte Internationalisation in Higher Education for Society (IHES).

L’estand Study in Catalonia també ofereix als visitants una completa informació sobre el sistema universitari català i l’oferta de graus, màsters i doctorats. A més, continuarà amb la difusió dels testimonials Stories Of Human Values, la campanya internacional del sistema universitari català protagonitzada per estudiants i investigadors d’arreu del món que expliquen en primera persona la seva experiència acadèmica i vital a Catalunya. El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Ribas Seix, ha destacat la importància de “la tasca de promoció internacional que se segueix liderant des del sistema universitari català, adaptant-nos als nous formats de projecció de la qualitat i l’excel·lència de les nostres universitats que s’han derivat de l’impacte mundial de la pandèmia”.

 

Sistema universitari reconegut internacionalment

Les universitats catalanes presenten en aquest saló virtual un sistema d’educació superior que en el seu conjunt consta d’una oferta de 520 programes de grau i 624 programes de màster, dels quals 123 són impartits en llengua anglesa. Pel que fa a la internacionalització del sistema, previ a la pandèmia, la presència d’estudiants internacionals ascendia al 39,2% en estudis de màster i al 37,3% en els de doctorat.

Així mateix, les universitats catalanes destaquen també en els rànquings internacionals d’excel·lència universitària. Tres centres del nostre país (UPF, UAB i UB) se situen entre les 300 millors universitats del món i les 150 millors d’Europa, segons el rànquing THE (World University Rankings). Pel que fa a les millors universitats joves d’Europa, l’estudi THE situa la UPF en la posició 15 del món i inclou altres quatre centres catalans, URV, UOC, UdG i UPC, TOP-100.

El rànquing QS destaca tres universitats catalanes entre les 250 millors del món (UB, UAB i UPF) i dues entre les 100 millors d’Europa (UB i UAB). Respecte als centres de menys de 50 anys inclou dos centres catalans (UPF i UPC) en el TOP 15 d’universitats joves europees. I pel que fa a àmbits de coneixement, segons dades de l’estudi QS by Subject les universitats catalanes figuren entre les 50 millors del món i les 20 millors d’Europa en 9 de les 46 àrees.

Així mateix, el sistema universitari català també obté un elevat reconeixement en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tres universitats catalanes es posicionen entre les 100 capdavanteres del món en criteris de sostenibilitat (UPF, 29; UAB, 35; UPC, 99), segons el THE Impact Ranking. Catalunya és el país amb les universitats que més assoleixen l’ODS de Reducció de Desigualtats.

 

Fira presencial a Barcelona el 2022

En el marc de l’edició 2019 de la fira celebrada a Hèlsinki, Catalunya va ser designada com el país amfitrió de la 32a conferència anual de l’EAIE. La cancel·lació de la fira presencial que havia de tenir lloc a Barcelona al setembre de 2020 a causa de la pandèmia de coronavirus va ajornar la celebració del congrés el pròxim any 2022.