Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra participen en una acció conjunta a la Unió Europea contra la immigració il·legal i el tràfic de drogues i d'armes al sud-est d'Europa

query_builder   29 setembre 2021 19:26

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra participen en una acció conjunta a la Unió Europea contra la immigració il·legal i el tràfic de drogues i d'armes al sud-est d'Europa

  • Des de la seva integració al CITCO, és la primera vegada que la policia catalana participa en una acció d’EMPACT, el programa multidisciplinari europeu per fer front a les amenaces que comporta la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE

Entre els dies 15 i 18 de setembre de 2021, la PG-ME va participar, juntament amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària de Duanes, en una acció conjunta en l’àmbit europeu contra la immigració il·legal, el tràfic de drogues i el tràfic d’armes de foc. Aquesta acció va ser coordinada pel CITCO, amb el suport d’Europol, i hi van participar policies, agències d’immigració i de control de fronteres de 27 països (17 estats membres de la UE i 10 països de fora de la UE).

La PG-ME compta amb un comandament del cos destinat permanentment a CITCO des de la seva integració en aquest organisme l’octubre de 2018.

Les activitats operatives es van dur a terme principalment al sud-est d’Europa, però hi van participar països de tot Europa amb intercanvi d’intel·ligència i accions operatives a escala nacional.

En aquest operatiu, en el qual van participar 300 mossos d’esquadra que van formar part d’un equip conjunt d’11.000 agents de tot Europa, es van fer 330 detencions relacionades amb delictes com ara el tràfic de drogues, la facilitació de la immigració il·legal, la falsificació documental i el tràfic d’armes de foc. Les activitats investigades també van dur a la detecció d’una sèrie de delictes com ara la falsificació de visats. Després d’aquestes accions, les autoritats policials han iniciat 37 noves investigacions.

Resultats generals

  • 418 persones identificades
  • 724 escorcolls en diferents ubicacions
  • 605 vehicles inspeccionats
  • Comisos de 154 armes de foc, 57 granades de mà i explosius, 2.125 peces de munició, 719 kg de cànnabis i 920 plantes de marihuana

EMPACT

Des de la seva integració al CITCO, és la primera vegada que la PG-ME participa en una acció de l’EMPACT, un programa multidisciplinari europeu per fer front a les amenaces que comporta la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE. És una plataforma de cooperació amb estructura multidisciplinària de la qual formen part els estats membres, les institucions i les agències europees, així com altres països i organitzacions públiques i privades.

EMPACT estableix cicles de polítiques de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional. Entre les prioritats del cicle de polítiques per al període 2018-2021 hi ha la lluita contra la facilitació de la immigració il·legal, el tràfic de drogues i el tràfic il·legal d’armes de foc.

Àrea de Comunicació
Barcelona, 29 de setembre de 2021