Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DAAC

El Departament d'Acció Climàtica organitza dues jornades internacionals sobre la gestió de la pesca sostenible

Les conferències es faran en el marc de la Commemoració del Centenari de la Confraria de Roses

query_builder   1 octubre 2021 11:50

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica organitza dues jornades internacionals sobre la gestió de la pesca sostenible

Les conferències es faran en el marc de la Commemoració del Centenari de la Confraria de Roses

Primera jornada del congrés internacoinal de pesca sostenible
Primera dia de les jornades internacionals sobre la gestió de la pesca sostenible que es celebren l'1 i el 2 d'octubre a Roses

Avui i demà, tindran lloc, al Teatre Municipal de Roses, dues jornades de caire internacional sobre gestió de la pesca sostenible. Les jornades s’emmarquen dins dels actes que s’estan organitzant per a la celebració del centenari de la creació del “Pòsit de Roses”, entitat que actualment ha esdevingut la Confraria de Pescadors de Roses.

El primer dia, tindrà lloc el Simposi sobre Governança Participativa per a la Sostenibilitat de les Pesqueres. Aquest acte té com a objectiu aportar la visió de les institucions científiques, administracions, organitzacions mediambientalistes i persones del sector pesquer sobre les mesures de gestió i d’ordenació recentment adoptades que persegueixen la sostenibilitat dels recursos pesquers i promouen el benestar socioeconòmic del sector pesquer.

En aquest sentit, es presentaran casos de governança participativa procedents de la regió mediterrània. També, de la mà de persones expertes de diferents institucions, hi haurà un seguit de presentacions per assolir una visió de la governança participativa a escala global. Hi haurà, així mateix, una conferència magistral d’un expert de cogestió i consultor de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), i també es possibilitarà que representants del sector mateix puguin manifestar la seva visió sobre la nova governança. La idea d’aquest acte és apropar el coneixement sobre les eines de gestió innovadores i promoure la creació de xarxes i l’intercanvi d’experiències entre totes les parts.

Noves idees sobre cogestió pesquera

La segona jornada consistirà en el II Fòrum de Cogestió Pesquera a Catalunya. El primer es va fer l’any 2019 en el marc del Saló Nàutic, i va servir com a inici de punt de trobada entre els membres dels Comitès de Cogestió que estan treballant actualment a Catalunya. L’objectiu d’aquest segon Fòrum de Cogestió Pesquera és crear un intercanvi de la diversitat d’experiències i que puguin aflorar noves idees i propostes en un mateix nivell relacional, d’igual a igual entre les persones representants del sector pesquer i científic, les ONG, les confraries de pescadors i l’Administració, dels actuals set comitès de cogestió creats actualment a Catalunya. També s’hi han convidat altres persones procedents dels sectors interessats de la regió mediterrània.

Aquest II Fòrum estarà estructurat al voltant d’una taula rodona dissenyada amb l’objectiu d’identificar els reptes per encarrilar efectivament els processos participatius en el camp de la gestió i promoure la creació d’una xarxa de persones implicades en els diferents àmbits.

Aquests actes han estat  co-organitzats per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, la Confraria de Pescadors de Roses i la Comissió General de Pesqueres del Mediterrani en el context de l’Small Scale Fisheries Forum (SSF Forum), en col·laboració amb la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Roses.

Garantir la sostenibilitat dels recursos pesquers conjuntament amb la competitivitat del sector són algunes de les finalitats de l’Estratègia marítima de Catalunya, en el sentit de reforçar el sector pesquer com un dels puntals de l’Economia Blava del país.

2  

Imatges

Les jornades internacionals de gestió de pesca sostenible es fa en el marc de la Commemoració del Centenari de la Confraria de Roses

Les jornades internacionals de gestió de pesca sostenible es fa en el marc de la Commemoració del Centenari de la Confraria de Roses 70

Primer dia de les jornades internacionals sobre la gestió de la pesca sostenible

Primer dia de les jornades internacionals sobre la gestió de la pesca sostenible 70