Bombers

Presentació seus GRCR a Lleida

Els Bombers de la Generalitat posen en marxa, a Vic i Lleida, seus del Grup Caní de Recerca que operaran les 24 hores, 365 dies l'any

query_builder   1 octubre 2021 13:00

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat posen en marxa, a Vic i Lleida, seus del Grup Caní de Recerca que operaran les 24 hores, 365 dies l'any

  • Avui, s’ha iniciat la primera guàrdia a la Seu de Lleida
  • L’establiment de les dues bases està pensat per cobrir el màxim de territori i augmentar la capacitat de resposta d’un recurs important en serveis de persones perdudes i ensorraments
Presentació seus GRCR a Lleida

Els Bombers de la Generalitat han posat en marxa avui, 1 d’octubre de 2021, 2 seus fixes del Grup Caní de Recerca (GRCR) on hi faran guàrdia els guies i els gossos de recerca durant 24 hores, els 365 dies de l’any. Les guàrdies a les seus de Lleida i Vic s’organitzaran de manera alterna, és a dir, durant 24 hores hi haurà 2 binomis a una seu i, durant les 24 hores següents, a l’altra.

La presència contínua de 2 binomis -2 guies amb 2 gossos a cada guàrdia- que treballaran de forma alterna en els parcs de Lleida i Vic permetrà una activació immediata d’aquesta unitat i, per tant, millorar-ne la resposta. Establir seus fixes per aquest grup especialista significa millorar-ne l’operativitat i la velocitat d’arribada al servei.

Des del passat 1 de febrer, els guies canins estan reconeguts com a subgrup dins el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de la Subdirecció General Operativa del cos de Bombers de la Generalitat, i els seus membres es dediquen exclusivament a tasques de recerca. L’any passat, el GRCR va realitzar un total de 133 serveis.

A partir d’ara, les 2 seus fixes de Lleida i Vic permetran als efectius del GRCR –importants en recerques de persones perdudes en grans àrees, col·lapses estructurals, allaus o esllavissades- efectuar les guàrdies en dos punts geogràfics ben comunicats, situats estratègicament i tenir a la seva disposició els vehicles i el material necessaris per a una activació immediata.

Cada torn comptarà amb la presència d’un gos de rastreig, capaç de seguir un rastre a partir d’una mostra d’olor i que pot treballar tant en entorns naturals com urbans, i un altre de venteig, que assenyala o descarta la presència de persones en una extensió de terreny o un recinte. Els Bombers de la Generalitat també disposen de gossos especialitzats en trobar gent sota la neu i se n’estan formant d’altres per a recerques aquàtiques.

16 binomis

El GRCR es va conformar entre el 2007 i el 2008 mitjançant un conveni entre el cos i els bombers professionals o voluntaris que havien ensinistrat gossos i superaven el procés d’homologació que els autoritzava a prestar serveis de recerca de manera regular al cos de Bombers de la Generalitat. Actualment, el Cos compta amb 16 binomis, formats per 12 bombers professionals i 3 bombers voluntaris i els seus cans, i un responsable del servei que també disposa de gos. Dues de les guies voluntàries són dones. La voluntat és la d’assolir un model amb la xifra de 16 professionals i 7 voluntaris.

L’ensinistrament dels gossos de recerca del cos de Bombers de la Generalitat està basat en l’estímul, el joc i la recompensa. Les pràctiques i la formació, tant pels guies com pels gossos, són contínues. A diferència d’altres serveis que fan servir aquests animals en tasques de seguretat, el gos no pertany al cos dels Bombers de la Generalitat, sinó al seu guia; amb qui romandrà, en qualitat de mascota, un cop acabi la seva vida professional.

S’inicia la temporada de bolets: consells de seguretat

Els binomis del GRCR són un gran recurs en casos de recerques de boletaires. El 2020 els Bombers van efectuar, fins a principis d'octubre, 24 serveis d’aquesta mena; enguany en portem 10, cap dels quals ha requerit la participació del GRCR, doncs s’han resolt ràpidament. Però cal recordar que adoptar unes senzilles mesures de seguretat pot marcar la diferència entre una agradable diada a la natura o un mal tràngol. Aquestes són les precaucions bàsiques que cal seguir per evitar problemes:

  • No sortir quan s’esperi mal temps
  • Vestir de colors vius o dur una armilla reflectant
  • Anar ben calçats i dur roba d’abric
  • Emportar-nos aigua i alguna cosa de menjar
  • Informar amics o família del lloc on ens estarem
  • Ser conscients d’allò que la nostra forma física ens permet fer
  • Agafar punts de referència a l’entorn: camins, barrancs, lloc on s’ha estacionat el vehicle, etcètera
  • Recordar que a la tardor els dies s’escurcen i es fa fosc abans

A més, els smartphones, els telèfons amb accés a Internet, poden ser una ajuda fonamental tant pel que fa a no perdre’ns, com per subministrar informació als equips de recerca. En aquest cas, cal tenir molt present que es pot contactar amb el telèfon únic d’emergències, el 112, encara que no disposem de cobertura.

Per la seva banda, el cos d’Agents Rurals recomana, per evitar intoxicacions, collir només les espècies que es coneguin molt bé, ja que n’hi ha de molt tòxiques que es poden confondre fàcilment amb els bolets comestibles i poden arribar a ser mortals. Cal collir els bolets amb cura i no malmetre el substrat amb rasclet, i s’aconsella dur els bolets que s’hagin collit en un cistell airejat per tal d’afavorir la dispersió d'espores i, per tant, que surtin nous bolets.

Els Agents Rurals també recorden que no es pot aparcar en camps, prats i entrades de camins, fan incidència en el fet que cal no obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències ni de tractors de veïns de la zona i que cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.

També es recorda que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats, mantenir-hi una distància de seguretat i  evitar espantar-los o fer sorolls innecessaris.

 En aquest enllaç podeu veure un vídeo sobre el Grup Caní de Recerca enregistrat i editat per l’Equip d’Enregistrament d’Imatges dels Bombers de la Generalitat: https://youtu.be/n-OIfVKT1kU

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia