Direcció General de Comunicació

nomenaments

El Govern nomena cinc nous membres de la Junta de l'ICF

query_builder   5 octubre 2021 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern nomena cinc nous membres de la Junta de l'ICF

El Govern ha donat avui llum verda al nomenament de tres nous vocals independents i dos membres dominicals que s’incorporaran a la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances (ICF). D’acord amb la normativa estatal i europea pel que fa a les entitats de crèdit, l’Executiu n’ha aprovat el nomenament després de rebre l’informe previ favorable del màxim òrgan de govern de l’entitat financera pública pel que fa a la seva idoneïtat, coneixements i experiència.

Com a vocals independents, s’incorporen: Joan B. Casas Onteniente, doctor en Economia, exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i soci fundador de la consultoria Faura-Casas; Xavier Puig Pla, doctor en Administració i Direcció d’Empreses i llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, soci de Gesiuris Asset Management i vicepresident de Cat Patrimonis Sicav, i Pilar Soldevila i García, doctora en Direcció i Administració d’Empreses, llicenciada en Ciències Econòmiques i gerent de la Barcelona School of Management (BSM) de la Universitat Pompeu Fabra. Pel que fa als vocals dominicals, entren a formar part de la Junta Jordi Cabrafiga Macias, secretari general d’Economia i Hisenda; i Núria Cuenca León, secretària general de la Presidència, en substitució dels fins ara vocals dominicals, Lluís Juncà i Meritxell Masó.

Després d’aquests nomenaments, el màxim òrgan de Govern de l’ICF estarà format per un total d’onze membres, amb majoria d’independents, tal com preveu la legislació que regula les institucions de crèdit públic.

Joan B Casas Onteniente

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (UB) i Doctor en Economia per la Universitat Abat Oliva (UAO), també és diplomat en Gestió i Perfeccionament Directiu del Sector Públic per l’Escola d’Administració Pública en col·laboració amb ESADE i IESE, i en Alta Direcció Financera per l’Escola d’Administració d’Empreses (EAE). És auditor-censor jurat de comptes i membre del registre Oficial d’Auditors de Comptes.

En l’àmbit institucional, va ser degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (2008-2018), president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell (2013-2021) i vicepresident de la Fundació Antigues Caixes Catalanes. També ha treballat pel Govern com a membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica (CAREC) l’any 2012 i de l’equip d’experts independents de revisió de la situació financera de la Generalitat el 2003.

La seva trajectòria professional també ha passat per l’àmbit privat, com a soci fundador de la consultoria Faura-Casas o analista financer i cap de risc en diferents entitats financeres. Ha exercit tasques docents com a professor del Departament d’Economia de l’Empresa a la Universitat Autònoma de Bellaterra (UAB) i és autor de diverses publicacions.

Xavier Puig i Pla

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (UB) i Doctor en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La seva tesi doctoral porta per títol: “Anàlisi dels factors d’èxit i fracàs de les seccions de crèdit les cooperatives catalanes”.

Actualment és soci i conseller de Gesiuris Asset Management i vicepresident de Cat Patrimonis Sicav. També és director acadèmic dels programes de postgrau de l’àrea de banca i finances a la UPF-Barcelona School of Management (BSM).

La seva trajectòria professional va començar a l’Amèrica Llatina a diverses universitats, fins a arribar a ser consultor del Govern Federal dels EUA assignat a Puerto Rico.

Autor de diversos llibres, ha rebut el premi a l’excel·lència acadèmica d’ACCID (Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció) 2018 i el del Consell Social de la UPF a la Qualitat de la Docència 2013.

Pilar Soldevila i García

Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), diplomada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB) i Doctora en Direcció i Administració d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

La seva trajectòria professional ha estat molt lligada al camp de la docència a diversos centres com la UPF, on actualment té el càrrec gerent de la Barcelona School of Management (BSM), o la Fundació Universitària Balmes de la Universitat de Vic, la Universitat de València o la Universitat d’Hondarribia, entre d’altres.

En l’àmbit públic, ha assumit diferents càrrecs de direcció a l’Ajuntament de Barcelona i com a assessora a entitats com l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i consells d’Administració com Barcelona Infraestructures. SA. Ha rebut diversos premis i mencions pel seu treball acadèmic. La seva tesi doctoral “El control de gestió en organitzacions sense ànim de lucre: el cas particular dels col·legis d’economistes d’Espanya”, és la segona més consultada de la UPF a la xarxa TDX.

 

 

Núria Cuenca León

Llicenciada en Dret (UPF). Postgrau en Administració electrònica (UOC) i Màster en Dret de la societat de la Informació (ICAB).

La seva trajectòria professional ha discorregut en l’àmbit del sector públic: actualment és secretaria general del Departament de la Presidència de la Generalitat i durant la darrera legislatura ha estat secretària general del Departament d’Ensenyament. També ha estat Cap de la Unitat de Contractació Administrativa de l’Hospital Clínic de Barcelona, membre de l’assessoria jurídica de la Universitat Oberta de Catalunya i assessora de la Secretaria General del Departament de Governació.

Advocada especialitzada en dret públic i en l’àmbit de la contractació pública, és professora col·laboradora del Màster d’accés a l’Advocacia i del Curs d’especialització en Contractació pública de la Universitat Oberta de Catalunya. També ha impartit formació en Congressos i jornades en matèria de contractació pública.

Jordi Cabrafiga Macias

Va cursar a ESADE Business School l’Executive Master in Public Administration i a IESE el Cluster Management Methodology Program, posteriorment als seus estudis d’Enginyeria Tècnica Informàtica a la Universitat Ramon Llull. Va completar aquests estudis amb el programa Vicens Vives de Lideratge i Compromís Cívic a ESADE Business School.

Dins la seva trajectòria professional ha treballat a Hewlett Packard Spain, a T-Systems i a Barcelona Activa en l’àmbit de la innovació i els sectors estratègics.

En l’àmbit de l’administració pública, actualment és secretari general del Departament d’Economia i Hisenda. Va iniciar-se a l’Ajuntament de Barcelona com a director tècnic de l’Alcaldia i com a conseller municipal del Districte de l’Eixample. Posteriorment, ha exercit les seves responsabilitats com a cap de Gabinet de les conselleries de Governació i de la Presidència i de secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement.