President

Rdp Pla llar d'infants rurals

President Aragonès: "La Generalitat assumirà el 80% de la inversió necessària per a construir escoles bressol rurals"

query_builder   8 octubre 2021 16:05

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La Generalitat assumirà el 80% de la inversió necessària per a construir escoles bressol rurals"

 

  • El cap de l’Executiu, juntament amb el conseller d’Educació, ha presentat aquest migdia, a L’Estany, un pla per impulsar les llars d’infants rurals i “garantir la igualtat d’oportunitats al conjunt del territori”
  • El conseller Gonzàlez-Cambray ha explicat que amb aquesta iniciativa es garantirà la continuïtat de les 75 escoles bressol rurals existents i se’n crearan de noves
Rdp pla llar d'infants rurals{"name":"2021/10/08/15/13/d475f6e2-04ff-4c3a-842a-a358c00886fb.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"4746"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest migdia que el Govern  “assumirà el 80% de la inversió necessària per a construir escoles bressol rurals”, garantint així que “no se n’hagi de tancar cap i que se’n puguin obrir de noves allà on siguin necessàries”. Amb aquesta decisió, ha explicat Aragonès, el Govern vol “garantir la igualtat d’oportunitats en el conjunt del territori”, perquè, ha dit, “treballem per a la Catalunya sencera, per no deixar cap bocí de territori sense els serveis públics fonamentals”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en el decurs de la presentació, juntament amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, d’un pla per impulsar les llars d’infants rurals, amb l’objectiu de fomentar el repoblament dels entorns rurals i de muntanya. La presentació ha tingut lloc a l’Estany, municipi de la comarca del Moianès, on prèviament el president i el conseller han visitat l’escola rural de la població.

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha recordat que el 68% dels municipis de Catalunya tenen menys de 2.500 habitants, i que els seus ajuntaments tenen moltes vegades dificultats per afrontar les despeses de les escoles rurals. El president ha defensat que “la igualtat d’oportunitats s’ha de construir des de l’inici de la vida, des de la més tendra infància”, i per això, “no pot ser que, per les condicions econòmiques de la família on han nascut o pel lloc on viu la seva família, els infants es trobin amb desigualtats de drets en aquesta etapa”.

“L’objectiu del Govern és garantir l’equitat, que vol dir, en tots els àmbits, posar els recursos que facin falta perquè hi hagi una igualtat efectiva”, ha assegurat el president, i ha reiterat el compromís del Govern amb l’educació en tots els àmbits, però “especialment volem fer un salt endavant en els 0-3 anys”.

En aquesta línia, el president ha recordat que s’ha iniciat el pla d’implementació d’aquest 0-3 gratuït arreu del país, començant ja el 2022 amb el darrer curs de l’escola bressol, l’anomenat P2. “Al costat de la lluita contra les desigualtats econòmiques, hi hem de posar la lluita contra les desigualtats territorials”, ha insistit el cap del Govern. I ha continuat dient: “aquesta és una eina fonamental per la construcció de la Catalunya sencera que planta cara al despoblament, que dona oportunitats al conjunt del territori”.

El conseller d’Educació ha explicat també durant la presentació que amb el pla “garantim la continuïtat de les 75 escoles bressol rurals existents alhora que en facilitem la creació de noves”, i que aquesta aportació per part de la Generalitat del 80% del cost suposarà “que els ajuntaments només hagin d’aportar 5.000 euros per curs per tenir una escola bressol integrada a l’escola rural del seu municipi”.  

Actualment, a Catalunya hi ha un total de 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants. Això suposa un 25% respecte el total d’escoles públiques. De les 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants, 232 són escoles rurals, 81 són escoles cícliques i 106 són escoles completes. 

Les escoles rurals són escoles públiques úniques al poble que no arriben a tenir un grup per nivell educatiu. Es caracteritzen per tenir poc alumnat, i amb un currículum que es treballa amb un alumnat multinivell, és a dir, agrupant els diferents cursos. Formen part de les zones escolars rurals (ZER), institucions formades per escoles rurals d’un entorn proper que es consideren com un centre únic i que respecten la identitat pròpia de les escoles que la integren.

El pla de dinamització de l’entorn rural vol lluitar contra la pèrdua d’alumnat en les poblacions més petites, que en molts casos comporta la despoblació. És per això que amb aquest pla el Departament fa una aposta ferma per revertir aquesta situació i facilitar al màxim la igualtat d’oportunitats educatives en l’àmbit rural. En aquest sentit, el titular d’Educació ha expressat que “l’escola és l’equipament imprescindible per revitalitzar un poble petit.  Quan batega una escola, batega un poble.  Sabem que si no hi ha escoles no hi ha famílies. Per això el nostre objectiu és anar obrint noves escoles en entorns rurals”.

Per posar en marxa el pla, Josep Gonzàlez-Cambray ha explicat que ha mantingut reunions telemàtiques amb el Secretariat de l’Escola Rural de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya, Diputacions i entitats municipalistes, i amb els 75 alcaldes de municipis de menys de 2.500 habitants d’arreu del territori.

 

4  

Imatges

Visita Escola L'Estany

Visita Escola L'Estany 2933

Roda de premsa

Roda de premsa 5312

Roda de premsa (2)

Roda de premsa (2) 7990

Visita Escola L'Estany

Visita Escola L'Estany 4746

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia