Drets Socials

La consellera i representants de la fundació durant el col·loqui

Consellera Cervera: "Tenim l'objectiu d'avançar cap a un sistema universal, centrat en la persona i en la seva interacció social i comunitària"

query_builder   13 octubre 2021 19:23

event_note Nota de premsa

Consellera Cervera: "Tenim l'objectiu d'avançar cap a un sistema universal, centrat en la persona i en la seva interacció social i comunitària"

  • La titular de Drets Socials ha destacat que els Fons europeus són una finestra d’oportunitat que ha de permetre un canvi de model per “avançar cap a un sistema universal, centrat en la persona i en la seva interacció social i comunitària”
La consellera i representants de la fundació durant el fòrum

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha participat aquest migdia al Fòrum Social Pere Tarrés amb la conferència “Els drets socials a la Catalunya del futur”. En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha traçat les línies mestres de les polítiques socials per aquesta legislatura i els reptes que afronta el país els propers anys en aquest àmbit.

Cervera ha explicat que la conselleria té l’objectiu d’impulsar les polítiques necessàries per “avançar cap a un sistema universal, centrat en la persona i en la seva interacció social i comunitària”. En aquest sentit, ha destacat que els Fons europeus suposen “una finestra d’oportunitat per impulsar aquest nou model i esdevenir un accelerador dels canvis que necessita el país en l’àmbit social”. La consellera ha recordat que, en l’àmbit de l’atenció social, des del Departament es preveu invertir aquests fons en:

  • La millora de l’accessibilitat en equipaments, webs i aplicacions (20M€)
  • Noves tecnologies per a l’atenció a les persones amb dependència o discapacitat per promoure’n la vida independent (59M€)
  • Nous espais residencials de llarga durada per a col·lectius vulnerables, com ara gent gran, persones amb discapacitat o problemes de salut mental, i usuaris que es trobin en situació de sensellarisme (200MEUR).
  • Rehabilitació d’edificis i construcció d’habitatges socials en règim de lloguer (160MEUR)

La consellera de Drets Socials ha reclamat de nou el traspàs de tots els fons Europeus i més capacitat de decisió per poder-los adaptar a les necessitats del nostre territori.

La titular de Drets Socials ha remarcat que una altra de les prioritats del Departament serà “l’enfortiment del tercer sector social, puntal bàsic de la nostra societat”. En aquest sentit, ha destacat que en el context actual “cal potenciar el caràcter transversal, plural i col·laboratiu entre els diversos actors -administracions, entitats, món local i agents socials- per consolidar estructures generadores de reciprocitat, de confiança i d’implicació a fi d’intervenir de manera preventiva i proactiva en l’entorn més proper i en la comunitat”. És per això que la consellera ha apostat per promoure una política d’inclusió social estratègica, integral i avançada que sigui capaç de donar resposta a les problemàtiques socials, també a les sorgides en l’actual context de crisi social i econòmica, i que afecten a una part molt important de la ciutadania.

En aquest sentit, ha lamentat que la Covid-19 hagi “entrat directament en les esquerdes i fragilitats de les nostres societats” i hagi “mostrat la debilitat dels nostres sistemes en la defensa dels drets i la protecció de les persones”. Cervera ha remarcat que “les conseqüències més devastadores de la pandèmia han recaigut sobre aquells col·lectius que ja es trobaven en situació de vulnerabilitat (gent gran, persones amb discapacitat, infància i gent jove, les dones i les famílies monoparentals, les persones en situació d’atur de llarga durada o les persones sense llar)”, i ha alertat que, a més, s’han afegit nous perfils en situació de vulnerabilitat social. “La pandèmia ha fet evident que ens cal enfortir el nostre sistema de protecció social. Ens ha fet adonar de les nostres debilitats estructurals i que hem de donar una resposta ràpida i potent per a resoldre les urgències d’ara, però que, sobretot, hem de ser capaços d’entomar els reptes de futur que tenim davant i repensar com volem que sigui el nostre sistema de protecció social”, ha reblat.

Finalment, la consellera Cervera ha desgranat algunes de les principals actuacions del Departament. Sobre aquesta qüestió, ha avançat que “tramitarem el projecte de Llei de la concertació social, una llei que ha de permetre garantir la qualitat de tot els serveis d’atenció a les persones”. També ha anunciat la creació de l’Agència d’Atenció Integrada i l’elaboració d’un nou model de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones amb dependència. En darrer terme, ha explicat que es treballa en una “nova llei per als barris que doni prioritat, no tan sols a les actuacions en els edificis d’habitatges, sinó que accentuï la seva voluntat de cohesió social treballant adequadament els programes comunitaris”.