Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Control d'accés

Èxit de la prova pilot per regular l'accés a la Pica d'Estats

query_builder   18 octubre 2021 12:10

event_note Nota de premsa

Èxit de la prova pilot per regular l'accés a la Pica d'Estats

  • Durant l’època de major afluència, la mitjana diària de visitants ha estat de 136 persones, per sota de la xifra màxima de capacitat d’acollida turística de la zona
  • La regulació ha permès afavorir la conservació del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el seu entorn
  • Els ingressos obtinguts amb la mesura es destinaran a millorar els accessos
Control d'accés

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’EMD d’Àreu i la majoria de visitants han valorat positivament la prova pilot que s’ha fet aquest estiu per regular l’accés a la Pica d’Estats. Una prova que ha format part del pla de xoc del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar les massificacions als espais naturals protegits durant els mesos de major afluència.

Durant el període de regulació, que ha estat de 39 dies, entre el 31 de juliol i el 5 de setembre, i els dies 11 i 12 de setembre, 5.042 persones han accedit a la zona amb reserva d’aparcament i unes 285 persones ho han fet en taxi. La mitjana diària ha estat de 136 persones/dia registrades, força per sota de la xifra màxima de capacitat d’acollida turística d’aquesta zona, calculada per INEFC Lleida en unes 198 persones/dia, evitant així que l’entorn acabés malmès per la massificació turística. En total han estat 5 els dies en què s’ha arribat a la seva capacitat màxima.

Cartell informatiu

La mesura ha estat ben valorada per la major part de visitants com a mesura de regulació i es preveu que pugui ser implementada de nou l’any vinent, millorant alguns aspectes per facilitar encara més la dinàmica de reserves, com la cobertura mòbil del punt de control.

Reserves per aparcar

El sistema de regulació que s’ha dut a terme a la Vall Ferrera ha estat el de reservar i pagar plaça a qualsevol dels quatre aparcaments d’accés a la Pica d’Estats (Molinassa, de 70 places; Pla de la Selva, de 5 places; Pla de la Farga, de 20 places; i Aixeus, de 20 places), a través del web www.areupicadestats.com. El veïnat, la propietat, i les persones que gestionen el refugi Vallferrera, les que tenen mobilitat reduïda acreditable i les que són adjudicatàries d’aprofitaments forestals i serveis públics han estat exemptes en aplicació de l’ordenança municipal de l’EMD d’Àreu. Com a suport al sistema de regulació, s’ha implementat un servei de vigilància i control de pas dels vehicles que han fet la reserva o estaven autoritzats.

El preu públic ha estat de de 5 euros per turisme i dia, o de 2 euros per motocicleta i dia, seguint l’ordre vigent de preus públics per prestació de serveis en els espais natural de protecció especial.  Les despeses d’implementació del sistema, consistent en una caseta de control, senyalització informativa i el sistema web de reserves, les ha assumit el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ja que aquesta ha estat, en gran part, una inversió útil per continuar aplicant-la durant els propers anys, i també s’ha aprofitat perquè el servei de vigilància contractat realitzés un servei d’informació a les visites sobre les rutes disponibles, equipaments i normativa del Parc.

Es preveu destinar els ingressos generats d’11.463 euros a millorar el camí d’accés durant la propera primavera, i s’està treballant per fer un projecte d’arranjament molt més important del camí d’accés, rodat i a peu, per oferir un servei de qualitat a les visites.

El pla de xoc

Per la seva banda, el Parc ha fet una inversió de 28.306 euros per atendre les despeses del sistema de regulació. La inversió ha inclòs la programació, disseny i manteniment de l’espai web de reserves; la contractació de servei de control i vigilància de l’entrada de vehicles; la senyalització informativa de la regulació; la instal·lació de la caseta de vigilància; i la utilització d’un prat d’Àreu per instal·lar-hi la caseta.

Furgoneta en un aparcament

El pla de xoc del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar la massificació dels parcs naturals ha buscat compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques. La capçalera de la Vall Farrera, concretament la zona de la Molinassa, és una de les més freqüentades del Parc, ja que és el punt de partida per pujar a peu a la Pica d’Estats. Altres parcs naturals que han volgut evitar massificacions aplicant diferents mesures, segons la necessitat de cada espai, han estat els del Cadí-Moixeró, les Capçaleres del Ter i del Freser, i el Delta de l’Ebre.

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació als parcs naturals catalans. L’increment de visites ha estat causat, d’una banda, per la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destinacions; i, de l’altra, per l’arribada de nous perfils menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

Poca consciència de l’impacte

Amb l’augment de les visites, han crescut actituds inadequades com ara el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament i acampada en llocs no autoritzats, el bany als estanys alpins (activitat tòxica pels amfibis), abandonament de deixalles, danys a pastures i molleres i destorb als ramats.

Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. És per això que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat una campanya de conscienciació a les xarxes socials, adreçada al jovent, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais naturals protegits.  Per la seva banda, l’EMD d'Àreu ha aprovat per ordenança municipal la prohibició de pernoctar als aparcaments de Molinassa i a la resta de muntanya d'Àreu amb furgoneta camperitzada i autocaravana.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia