Direcció General de Comunicació

Os

El Govern traspassa al Conselh Generau d'Aran la gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida

query_builder   19 octubre 2021 12:40

event_note Nota de premsa

El Govern traspassa al Conselh Generau d'Aran la gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida

  • Entre aquestes competències s’inclouen les derivades de la protecció de l’os bru a l’Aran

El Govern ha aprovat el Decret de traspàs de funcions de la Generalitat de Catalunya al Conselh Generau d’Aran en matèria de gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida al territori de l’Aran. La finalitat del traspàs és que el Conselh pugui realitzar de forma eficaç i eficient la gestió de grans carnívors del seu territori i més concretament la presència de l’os bru, una vegada finalitzat el període de vigència del  programa europeu LIFE, que tenia com a objecte la consolidació d’una població d’os al Pirineu.

Aquesta competència inclou l’execució de les actuacions de gestió dels grans carnívors, mitjançant el seguiment de les seves poblacions i el desenvolupament de les polítiques de prevenció i compensació dels danys produïts per aquests animals envers les activitats ramaderes presents en l’àmbit de l’Aran i que s’efectuaran amb els mitjans transferits.

Així mateix es crearà una Comissió de coordinació tècnica, de caràcter paritari, integrada per dues persones del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural  i dues del Conselh Generau d’Aran. Les funcions de la comissió seran:

  • Establir una estratègia comuna i línies de treball homogènies en relació amb la gestió de grans carnívors.
  • Compartir i intercanviar la informació relativa a la gestió de grans carnívors, conjuntament amb altres administracions competents estatals i internacionals de l’àmbit dels Pirineus.
  • Realitzar una anàlisi de l’estat de conservació de grans carnívors de forma conjunta.
  • Realitzar un balanç econòmic i social de la gestió dels grans carnívors anualment.
  • Establir altres mecanismes tècnics de coordinació necessaris per mantenir una acció conjunta en la gestió de grans carnívors a Catalunya i a l’Aran, com ara formació, captura i marcatge d’ossos, actuacions davant d’ossos problemàtics, acollida d’ossos orfes i problemàtics i millora de coneixements per garantir la seva conservació.