Drets Socials

Trobada entre la directora d'Infància, Ester Cabanes, i el delegat del Govern davant la UE, Gorka Knorr.

L'estratègia europea per a l'acollida de joves emigrats sols es nodreix de l'experiència de Catalunya

query_builder   20 octubre 2021 16:25

event_note Nota de premsa

L'estratègia europea per a l'acollida de joves emigrats sols es nodreix de l'experiència de Catalunya

Portada de la guia Children on the move

L’European Guardianship Network (EGN) –una xarxa que aplega els diferents agents que atenen la infància tutelada: entitats, estats i regions europees- ha rebut l’encàrrec de l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea d’elaborar una estratègia comuna d’atenció als joves que emigren sols, que compta amb les aportacions de Catalunya i el seu sistema de protecció a la infància.

L’EGN i la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat col·laboren des del 2019 i, en concret, la xarxa europea s’ha interessat per la capacitat de Catalunya d’afrontar aquest repte migratori mitjançant el desplegament de l’Estratègia catalana per a l'acollida i inclusió dels joves emigrats sols.

És per aquest motiu que la directora general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, Ester Cabanes, ha visitat Brussel·les aquesta setmana. Cabanes –que també s’ha trobat amb el delegat del Govern de la Generalitat davant de la UE, Gorka Knörr,- ha assistit a les reunions de l’EGN sobre el pla de treball conjunt d’atenció als joves que emigren sols 2022-2025 i a la presentació de la guia “Children on the move”, fruit del treball conjunt dels diferents agents de la xarxa, entre els quals, la DGAIA.

La guia mostra els punts forts dels nens, les necessitats i el seu bagatge emocional, les diferències culturals, les necessitats d’orientació o els problemes de salut, coneixements indispensables per oferir-los un acompanyament adequat. També cerca que cada infant tingui l’orientació, el suport, l’educació, l'allotjament i el tractament que necessita, de manera que quan assoleixi la majoria d’edat sigui capaç de viure la seva vida de forma independent.

Paral·lelament, l’estratègia europea d’atenció als joves emigrats preveu desplegar una formació a tots els països membres, que també s’impartirà a professionals del sistema català de protecció a la infància.

Pel que fa a les línies de treball futur, els socis de la Xarxa Europea de Tutela han acordat aplicar aquesta guia; fer un mapa de situació dels joves emigrats sols en cada país; fer els nois i noies partícips dels projectes que els afecten; continuar amb l’intercanvi de bones pràctiques i amb l’aliança amb la FRA, així com desplegar instruments d’avaluació pel que fa a les polítiques d’atenció a aquest col·lectiu de joves.

 

Els joves emigrats sols al sistema d’infància de Catalunya

L’Estratègia Catalana per a l’acollida i la inclusió dels joves emigrats sols es va presentar públicament en una jornada el gener de 2019, amb l’objectiu d’esdevenir una eina per acollir, incloure i apoderar els infants i adolescents que emigren sols.

Aquesta estratègia s’ha anat desplegant i concretant en accions, d’acord amb 5 eixos: atenció immediata i acollida; emancipació i acompanyament als majors d’edat; coordinació i treball en xarxa; planificació, innovació, eficiència i sostenibilitat del sistema de protecció; i sensibilització i canvi de mirada en positiu.

El sistema de protecció a la infància de Catalunya ha donat acollida a prop de 9.000 joves emigrats sols des del 2017. Actualment, se n’hi atenen 3.250 en centres. A més a més, l’àrea de suport al jove tutelat i extutelat (ASJTET) dona cobertura amb els seus programes a més de 2.000 nois i noies emigrats amb 18 anys o més. Per tant, entre centres d’infància i l’ASJTET s’estan atenent més de 5.200 nois i noies migrats.

1  

Fitxers adjunts

Guia Children on the move

Guia Children on the move
PDF | 3998

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia