Justícia, Drets i Memòria

.

Està previst col·locar, fins a finals d'any, 29 llambordes stolpersteine a tres municipis de Catalunya

El Memorial Democràtic instal·la set llambordes stolpersteine a Sant Sadurní d'Anoia

query_builder   21 octubre 2021 10:36

event_note Nota de premsa

Està previst col·locar, fins a finals d'any, 29 llambordes stolpersteine a tres municipis de Catalunya

El Memorial Democràtic instal·la set llambordes stolpersteine a Sant Sadurní d'Anoia

.

El Memorial Democràtic col·locarà set llambordes stolpersteine aquest divendres, 22 d’octubre, a Sant Sadurní d’Anoia, en record als deportats del municipi. L’acte tindrà lloc a les 18 h, a la plaça Nova. Les llambordes stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades a camps de concentració nazis. S’emplacen davant l’última residència on la persona va viure en llibertat, o en un lloc emblemàtic del municipi. 

Durant l’homenatge es descobriran les llambordes, instal·lades prèviament, i s’hi farà una ofrena floral. L’acte comptarà amb la participació de Josep M. Ribas, alcalde de Sant Sadurní d’Anoia; Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, i Toni Romeu, regidor de Patrimoni i Memòria Històrica.

Els deportats als quals s’homenatja amb la col·locació de les plaques són:

 

Nom

Data de deportació

Camp(s)

Defunció/alliberament

Lloc on es col·locaran

Jaume Barceló

1941

Mauthausen/Gusen

 

25.01.1942

 

Plaça Nova

Manuel Bonet

1941

Mauthausen

10.06.1943

 

Plaça Nova

Josep Casas

1940

Mauthausen/Hartheim

 

24.09.1941

 

Plaça Nova

Antonio Cid

1940

Mauthausen

Alliberat

 

Plaça Nova

Josep Dols

1941

Mauthausen/Gusen

13.04.1941

 

Plaça Nova

Josep Querol

1940

Mauthausen/Gusen

26.09.1941

 

Plaça Nova

Antoni Tarrida

1941

Mauthausen/Gusen

17.11.1941

 

Plaça Nova

 

29 noves peces fins a finals d’any  

El Memorial Democràtic preveu col·locar fins a finals d’any un total de 29 llambordes stolpersteine a cinc municipis de Catalunya: 

Municipi

Comarca

Nombre de llambordes

Data prevista

Terrassa

Vallès Occidental

11

28/10/2021

Flix

Ribera d'Ebre

10

7/11/2021

Amposta

Montsià

8 (2 ja estan col·locades)

Data sense determinar

 

356 stolpersteine a Catalunya   

Amb la col·locació de llambordes a Sant Sadurní d’Anoia, a Catalunya hi ha 356 stolpersteine. El Memorial Democràtic s’encarrega d’adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació.   

Actualment, n’hi ha a Amposta, Albatàrrec, Barcelona, Caldes de Montbui, Cardona, Castellar del Vallès, Cervera, Cubelles, el Pont de Vilomara i Rocafort, els Guiamets, Esparreguera, Figueres, Girona, Gironella, Granollers, Granyena de Segarra, Igualada, Juneda, la Prenyanosa, les Oluges, Lleida, Manresa, Mataró, Mollerussa, Montornès del Vallès, Navàs, Olesa de Montserrat, Prats de Lluçanès, Pontils, Puig-reig, Ripollet, Roses, Rubí, Sabadell, Sanaüja, Salt, Santa Coloma de Queralt, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Adrià de Besòs, Sant Antolí i Vilanova, Sant Cugat del Vallès, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Talavera, Tàrrega, Tarroja de Segarra, Torà, Torrelles de Foix, Vallfogona de Riucorb, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i Vallbona d’Anoia. 

82.000 stolpersteine per tot el món 

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolpersteine l’any 1996.  Des de llavors, ha col·locat més de 82.000 llambordes en record als deportats a més de vint països, com ara França, Finlàndia, Lituània, Polònia o l’Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Segons Demnig, aturar-se i inclinar-se per llegir la inscripció de la llamborda és una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d’uns blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones deportades. 

 El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública que té per missió recuperar,  commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia, fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

 

1  

Imatges

Llambordes Stolpersteine

Llambordes Stolpersteine 280

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia