Justícia, Drets i Memòria

.

Ciuró reclama a l'Estat els deutes pendents per posar en marxa els equipaments judicials

query_builder   22 octubre 2021 16:51

event_note Nota de premsa

Ciuró reclama a l'Estat els deutes pendents per posar en marxa els equipaments judicials

La consellera de Justícia ha manifestat que Vic podrà celebrar judicis penals l’any vinent

Destaca l’alta mobilitat dels jutges al territori i aposta per fomentar vocacions entre els opositors catalans

.
La titular de Justícia, Lourdes Ciuró, que avui ha fet una visita institucional a Vic, ha asseverat que "venir a Vic perquè hem posat en marxa un jutjat, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 6, és una bona notícia, perquè continuem amb la voluntat d'apropar la ciutadania a l'Administració de justícia". Ciuró ha subratllat que "uns bons equipaments ajuden a fer una justícia més propera i més amable perquè, quan algú s'adreça a la justícia, és perquè té algun tipus de problema familiar, laboral, empresarial o comercial". Ha aprofitat per denunciar un cop més la manca de finançament de l'Estat "per als equipaments que hem abonat a pulmó des de la Generalitat" i també ha afegit que "des d'aquí els reclamem aquest import pendent".

Judicis penals

La consellera ha explicat que s'han invertit més d'1,5 milions d'euros en les obres que s'estan duent a terme als jutjats de Vic i ha manifestat que la connexió dels dos equipaments farà més fàcil l'atenció a la ciutadania. En aquest sentit, Ciuró ha apostat perquè els judicis penals siguin aviat una realitat i es puguin tornar a celebrar a Vic, i ha lamentat que la ciutadania d'aquesta ciutat hagi d'anar a Manresa a pledejar. "Això és un cost personal, mediambiental i econòmic que de cap manera s'hauria de tornar a repetir", ha dit la consellera.

Dotació per a beques en els nous pressupostos
Lourdes Ciuró ha lamentat l'alt grau de mobilitat de jutges i jutgesses en aquest territori, ja que el partit judicial de Vic sol ser la primera destinació dels nous jutges, que marxen al més aviat possible a altres destinacions. "Això significa –ha dit– que durant molts mesos hi pot haver jutjats sense titulars, cosa que comporta una acumulació d'expedients, i és el ciutadà qui en pateix les demores". Ciuró ha remarcat que és per això que el Departament és sensible a la necessitat d'agilitzar la justícia i ha explicat que es convocaran beques per a jutges, lletrats i fiscals, perquè puguin opositar a Catalunya: "si són de Catalunya, difícilment voldran marxar i, per tant, guanyarem agilitat a l'hora de tramitar expedients; i, de retruc, la justícia es podrà prestar en català", ha incidit. En aquest sentit, la titular de Justícia ha anunciat que aquest sistema de beques, que s'ha d'implementar com més aviat millor, també permetrà que la situació econòmica, és a dir, el fet de no tenir recursos, no sigui un impediment per preparar les oposicions. Aquests pressupostos ja tindran una dotació per a beques per començar a preparar les oposicions".

A preguntes dels periodistes, la consellera ha manifestat la seva total disposició amb el jutge degà i els col·legis d'advocats per abordar les millores en benefici de la ciutadania, que és la destinatària principal dels "nostres esforços". Lourdes Ciuró ha apuntat que, de fet, es podrien celebrar judicis penals a Vic amb un ajustament de les agendes, amb la predisposició de tots els jutjats que ara comparteixen sales. "No deixem de demanar un esforç que podria ser possible, creiem que es podria mirar, per evitar que la gent s'hagi de traslladar a Manresa; sobretot per a la gent que és beneficiària de la justícia gratuïta, ja que el desplaçament és una despesa extraordinària".

La consellera s'ha mostrat favorable a la necessitat de disposar d'un Palau de Justícia a Vic, però ha remarcat que ha de tenir paràmetres de sostenibilitat, amb la qual cosa "hem de poder portar aquí altres jurisdiccions penals, socials". I ha dit que en aquests moments no disposem de la dotació pressupostària. Així i tot, ha demanat a l'Estat que compleixi els acords de transferències i que abonin els recursos pendents. "Al final, quan parlem de fer un país independent, estem parlant d'això, que els nostres recursos estiguin al servei de la ciutadania i que no haguem d'esperar que l'Estat compleixi les seves obligacions" ha finalitzat.

Durant la visita al territori s'ha reunit amb l'alcaldessa, Anna Erra, i la resta de membres del consistori, i ha signat en el Llibre d'honor de la ciutat. També ha visitat els jutjats, els procuradors i el Col·legi de l'Advocacia, i ha mantingut una trobada amb els seus representants per copsar de primera mà la realitat de la ciutat. Finalment, s'ha traslladat a Calldetenes, on ha saludat l'alcalde, diversos regidors i ha signat en el Llibre d'honor de la ciutat.

2  

Imatges

Ciuró a l'Ajuntament de Vic

Ciuró a l'Ajuntament de Vic 2751

Jutjats de Vic

Jutjats de Vic 3666

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia